Neler oluyor?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ekonomideki bahar havasına seviniyorduk. Geçen haftaya da iyimser başlamıştık.

Ne var ki hafta ortası, Başbakan ile Bakanlar Kurulu'nun yenilenmesine yol açan gelişmeler piyasayı olumsuz etkiledi.

Yatırımcı, üretici ve tüketici ne kadar iyimser olursa olsun, yeni hükümetin kurulmasına, hükümet programının açıklanmasına, icraata başlamasına kadar bekleyiş içinde olacak.

Başbakanın ve bakanlar kurulunun değişeceği haberleri dolar fiyatında ve borsada dalgalanmaya yol açtı. Piyasa dalgalandı ama dalgalanma hazmedilebilir boyutta oldu. Bu da iyidir.

Ne yazık ki, ekonomideki olumlu gelişmeler politik gelişmelerin gölgesinde kalıyor.

Örneğin geçen hafta kamu yatırımlarıyla ilgili açıklamalar, kamu oyunun dikkatinden kaçtı.

Kamunun yatırım programında yer alan 3 bin yatırım projesi için 2016 yılı içinde kamu kaynaklarından 65 milyar TL. harcama yapılacak.

Geçen hafta kamu oyuna açıklanan daha başka önemli gelişmeler de var.

Ağustos ayında tamamlanması beklenen Üçüncü Köprü'nün bağlantı yollarının ihale süreci başladı. Yap-İşlet modeli ile yapılacak yollar için 8 firma teklif verdi. Bağlantı yolları 2 yıl sonra tamamlanacak.

Özelleştirilme programı kapsamında daha önce 2 defa ihaleye çıkarılan Milli Piyango'nun özelleştirilmesi için yeni bir ihale açılıyor.

Geçen hafta, özel sektör tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin bugüne kadar yapılan en büyük güneş enerji santrali işletmeye açıldı.

Konya’da 430 dönüm araziye döşenen güneş panelleri 22.5 megavat elektrik üretme gücüne sahip.

Üretilen elektrik 20 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak ölçüde.

Kiralık işçi yasası Meclisten geçti. 10 Çalışanı olan 5 işçi kiralayabilecek. Kiralık işçiler en fazla 8 ay istihdam edilebilecek. İşçi kiralaması özel istihdam büroları tarafından yapılacak.

Geçen hafta bir başka önemli gelişme Avrupa Birliği ile ilişkilerde ortaya çıktı. Komisyon vizenin Haziran ayında kaldırılması için tavsiye kararı aldı. Ancak vizenin kaldırılması 29 üye ülkenin temsilcilerinden oluşan Parlamento ve Konsey’in bu tavsiye kararını kabul etmesine bağlı.

Beklenmedik gelişmeler sonucu piyasalar dalgalanınca Yatırımcı, üretici ve tüketici, olumlu gelişmeleri değerlendirmeye fırsat bulamıyor. Olumsuz gelişmeler öne çıkıyor.

Önümüzdeki günlerde piyasadaki beklenmedik dalgalanmanın sakinleşmesi gerekiyor. Çünkü dolar fiyatındaki, borsadaki, faiz oranlarındaki iniş çıkışlar yatırımcının, üreticinin, tüketicinin olağan harcamalarını yavaşlatmasına, bekleyişe girmesine yol açıyor.

Yeni oluşuma piyasanın alışmasını, dalgalanmanın yakında sona ermesini bekleyeceğiz. Yolumuza devam etmeye mecburuz.  Bir süre bekleyelim, olan bitene göre harekete geçeriz demeye imkanımız yok.

Tüm yazılarını göster