Neden Eneramo?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş’ın 2005’ten bu yana Süper Lig performansını incelediğinizde en golcü futbolcunun 9 sene önce sezonu 13 golle tamamlayan Carew olduğunu görüyorsunuz. Ayrıca siyah-beyazlıların 34 maçlık maratonda maç başına 2 gol ortalaması anlamına gelen 68 gol barajını yakaladığı son sezon 70 gollük performans ile yine 2004-2005’i işaret ediyor. O kadroda Pancu’nun, Sergen’in, Tümer’in, John Carew’in, İbrahim Akın’ın, Ahmet Dursun’un ve Ahmed Hassan’ın varlığını hatırlayacak olursak, ortaya çıkan tablo çok sürpriz değil. Sözünü ettiğimiz sezondan sonra Beşiktaş’ta “iş yapan golcü” olarak 2009-2010’da ligi 12 golle tamamlayan Bobo’dan bahsedilebilir. Filmi daha geriye saracak olursak 2001-2002’de Arif Erdem ile gol krallığını paylaşan İlhan Mansız’ın 21 golünü görüyoruz ki, 1959’dan beri sadece 3 gol kralı çıkarabilmiş Beşiktaş’ta bu gol sayısı da çok önemli. Merak edenler için hemen söyleyelim, Metin Oktay’ın tacı takmasıyla başlayan yarışta o günden bu yana Fenerbahçe ve Galatasaray 15’er kez gol kralı çıkarmışlar.

Son dönemde adı Beşiktaş ile sıkça anılmaktan öte sözleşme imzalama aşamasına gelen Michael Eneramo siyah-beyazlı camiada çalkantı yarattı. Siyahî golcünün geçen sezon görev aldığı 30 lig maçında 11, 9 kupa mücadelesinde 4 gol atarak toplamda 15 gole ulaşması Sivasspor takımı için bir başarı sayılır, Beşiktaş için standart. Yıllardır 20 golü bulabilen bir santrfora sahip olamamış siyah-beyazlıların Bobo’dan da, Almeida’dan da alabildikleri verim Eneramo’nun Sivasspor performansı kadar. Elden geldiğince Süper Lig’deki tüm karşılaşmaları takip eden bir spor yazarı olarak, “son vuruş” anlamında Almeida ile Eneramo arasında çok fark olmadığını belirtmek isterim. Hatta ortayı kafasına kesmeniz durumunda hava toplarındaki hâkimiyeti dolayısıyla Portekizli bir adım öne çıkar. Nijeryalı’nın avantajı ise üst düzey fizik gücü ve bizim ligimizde her daim iş yapan “boğuşan forvet” tipinde bir futbolcu olması. Hal böyleyken Michael Eneramo’nun hem kalp ritm bozukluğu hem de dizindeki menüsküs yırtığı sebebiyle tartışılıyor olması, bu futbolcunun yukarıda bahsettiğimiz avantajını hükümsüz kılar mı? Sporcu sağlığı konusunda tıbbın geldiği bu noktada menüsküs yırtığının bir problem teşkil etmesi ihtimal dâhilinde gözükmüyor ama operasyon neticesi futbolcunun hazırlık dönemini ıskalayacağı unutulmamalı. Kalpten kaynaklanabilecek sorunlar ise çok daha ciddi boyutlarda olabiliyor. Bu sebeple Beşiktaş’ın futbolcuyu ard arda 3 kez muayeneye sokmasına şaşmamalı. Peki, Eneramo’yu bu denli vazgeçilmez kılan ne? Beşiktaş’ın asıl ihtiyacı olan “son vuruş ustası” değil, kariyeri itibariyle her teknik adamın kadrosunda görmek isteyeceği bir isim değil, potansiyeli sebebiyle ileride satıp kar etmeyi umabileceğiniz bir futbolcu hiç değil. Böyle düşününce akla en yatkın açıklama “bonservissiz oyuncu olması” görünüyor. Açıkçası “Neden Eneramo?” sorusunu “Neden müzik?” kadar anlamsız olmaktan çıkaran tek done bu. Bir de menajerlik ilişkileri üzerinden kurulan çeşitli senaryolar var ki, özgür irademle bunlara inanmamayı seçiyorum çünkü en ufak bir gerçeklik payı beni hem futboldan hem Beşiktaş’tan soğutur. Kabul edelim Michael Eneramo kendine has özellikleri olan enteresan bir oyuncu. Geçen şubatta Fenerbahçe karşısında son 15 dakikaya girilirken sakatlanmasına rağmen oyundan çıkamayan, kulübeden sahaya dönüp sarı-lacivertli savunmayı hayata küstüren de kendisiydi. Benim itirazım Beşiktaş’ın şiddetle birincil santrfora, orta alana, beklere ihtiyaç duyarken devamlı surette yan rollere transfer yapmasına. Böyle olunca da ne yavaştan ezmeye başladığınız Önder Özen’in profesyonel düşüncesinin anlamı kalıyor ne de scout ekibinin izlediği futbolcuların. Beşiktaş gibi bir kulübün transferdeki en önemli kriteri “bonservissiz oyuncu” olmamalı. Hele ki, iddia ettiğiniz gibi 15 milyon euroluk bir bütçe ayırdı iseniz.

Dünya liglerinden haberler

• Brezilya ekibi Internacional, Al-Ain forması giyen Ignacio Scocco ve Al-Gharafa’dan Alex’i resmen kadrosuna kattı. Geçtiğimiz sezon kiralık olarak forma giydiği Newell’s Old Boys’un ligde sergilediği başarıda büyük pay sahibi olan Arjantinli oyuncu, 5.3 milyon euro karşılığında Brezilya’nın yolunu tuttu. Internacional, bu transferin yanı sıra 2004-09 yılları arasında Beira-Rio’da top koşturan Alex’i de transfer etti.

• Milan Yönetim Kurulu Başkanı Adriano Galliani, CSKA Moskova’nın yıldız ismi Keisuke Honda’yı ara transfer döneminden önce alamayacaklarını ifade etti. Sezonun sona ermesinin ardından ismi sıklıkla Milan ile geçen Japon yıldız hakkında konuşan Galliani, transfer konusunda net açıklamalarda bulundu. Tecrübeli yönetici, Honda’nın en erken ocak ayında transfer edilebileceğini açıkladı.

• Barcelona’nın eski yıldızlarından Rivaldo, Katalan ekibinin yeni transferi Neymar’ın Camp Nou’da dünyanın en iyi oyuncusuna dönüşeceğini iddia etti. Neymarı’ın Katalan ekibinde baskıdan etkilenmeyeceğini de söyleyen Rivaldo, “Genç yaşına rağmen son derece olgun biri. Bir röportajında idolünün ben olduğunu söylemişti. Bu gerçekten büyük bir gurur kaynağı.” dedi.

• Real Madrid formasını uzun yıllar giyen Raul Albiol, Napoli’ye transfer oldu. Real Madrid’in resmi internet sitesinden yapılan duyuru da 27 yaşındaki stoperin Napoli’ye transfer olduğu belirtildi. Yıldız savunmacı, Serie A devi ile 4 senelik sözleşme imzaladı. 3 sezon Valencia ve 1 sezon da Getafe’de oynayan Albiol, Los Biancos forması altında İspanya Ligi’nde 81 maça çıktı.

• FIFA Başkanı Sepp Blatter, Almanya ligi takımlarının finansal ve taraftar beklentileri açısından örnek alınması gerektiğini düşünüyor. TZ’ye konuşan FIFA’nın patronu, “Almanya liginde olan takımların çok iyi yönetildiğini düşünüyorum. Hem finansal durumları çok iyi hem de yıldız oyuncuları barındırıyorlar. Avrupa kupalarında da çok başarılılar.” açıklamalarında bulundu.

• Yıllardır AS Roma forması giyen ve ismi özellikle Real Madrid ile anılmaya devam eden Daniele De Rossi’ye Serie A’dan Fiorentina talip oldu. La Repubblica’nın verdiği habere göre orta sahasını güçlendirmek isteyen Fiorentina, bu bölgede listenin başına De Rossi’yi koydu. Profosyonel olduğu 2001 yılından bu yana Roma kadrosunda bulunan De Rossi, başkent ekibinin formasını 418 maçta giydi.

Türkiye liglerinden haberler

• Beşiktaş’ın genç ismi Sinan Kurumuş, eski teknik direktörü Samet Aybaba’nın çalıştırdığı Antalyaspor başta olmak üzere 5 kulüp tarafından kiralık istendiğini söyledi ve gelişimi için oynaması gerektiğini vurguladı. Genç santrfor, kendisiyle ilgilenen ekipleri; Antalyaspor, T. Konyaspor, Adana Demirspor, Manisaspor ve İnegölspor olarak açıkladı.

• Florent Malouda’nın ardından bir bomba daha patlatmayı isteyen Trabzon, Lucas Barrios transferinde mutlu sona yaklaşıyor. Çin’in Guangzhou Evergrande takımında oynayan ve ödemelerini zamanında alamadığı için kulübü FIFA’ya şikâyet eden Barrios, bordo-mavili yönetimden gelen 2 milyon euroluk teklifi kabul etti.

• Torku Konyaspor’un Orduspor’dan transfer ettiği deneyimli orta saha oyuncusu Ali Çamdalı, başarı isteyen bir takıma geldiği için mutlu olduğunu söyledi. Çamdalı, teknik direktör Uğur Tütüneker ile daha önce Orduspor’da birlikte çalıştıklarını belirtti. Tütüneker’in hırsını ve inancını takıma yansıtan başarılı bir teknik direktör olduğunu ifade eden başarılı futbolcu yeni sezona takım halinde çok iyi hazırlandıklarını sözlerine ekledi.

• Devam eden kamp dönemi ve maçlar sonrası takımını değerlendiren Teknik Direktör Ersun Yanal, genel anlamda performansı olumlu bulurken Bruno Alves’e ise hayran kaldı. Daha önce Portekizli oyuncuyu bildiğini ifade eden Yanal, “Performansı beni çok mutlu etti. Daha ilk maçında benden tam not aldı” yorumunu yaptı.

• Spor Toto Süper Lig’de yeni sezon çalışmalarını sürdüren Kasımpaşa, PTT 1. Lig ekiplerinden Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ile yaptığı hazırlık maçını 1-0 kazandı. Lacivert-beyazlı takım, Kemerburgaz Tesisleri’nde oynanan karşılaşmada iki farklı onbirle mücadele etti. İkinci yarıda yedek ağırlıklı oyuncularla mücadele eden Kasımpaşa, 23. dakikada Özer Hurmacı’nın attığı golle rakibini 1-0 mağlup etti.

• Önümüzdeki sezon iddialı bir kadro kurabilmek adına çalışmalarını sürdüren Bursaspor ile ilgili Fransa’dan sürpriz bir iddia daha geldi. Le Parisien’in haberine göre, yeşil-beyazlı kulüp Fransa’daki çalışmalarını Civelli’den sonra Montpellier ile olan kontratının sona ermesinin ardından boşta kalan John Utaka üzerinde yoğunlaştırdı.

Tüm yazılarını göster