Myanmar ümidini Obama’ya bağladı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

ABD başkanlarının herhangi bir üçüncü dünya ülkesini ziyaret etmeleri, hem de bunu ilk kez yapmaları, o ülkenin insanlarına ülkede bundan sonra daha iyi şeyler olacağına dair umut veriyor.

26 Haziran 1963: John F. Kennedy Berlin'i ziyaret ederek yeni ikiye bölünmüş şehrin batı tarafındakilere "Ben Berlinliyim" dedi.

21 Şubat 1972: Richard Nixon Çin'i ziyaret etti ve Mao ile görüştü.

17 Kasım 1974: Gerald Ford Japonya'yı ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. Ziyaretin ardından Japonya ve ABD arasındaki askeri ilişkilerin güçlendirilmesi tepkilere yol açtı.

29 Mayıs 1988: Ronald Reagan Moskova'ya gitti. Soğuk Savaş'ın yumuşaması adına önemli bir adımdı.

16 Kasım 2000: Savaşın ardından 25 yıl sonra Bill Clinton Vietnam'ı ziyaret etti.
6 Eylül 2012: Hillary Clinton, 2002 yılında Endonezya'dan bağımsızlığını ilan eden Doğu Timor'u ziyaret etti.

Ve 19 Kasım 2013. ABD Başkanı Barack Obama Asya ziyareti kapsamında Myanmar'yı ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu.

ABD başkanlarının herhangi bir üçüncü dünya ülkesini ziyaret etmeleri, hem de bunu ilk kez yapmaları, o ülkenin insanlarına ülkede bundan sonra daha iyi şeyler olacağına dair umut veriyor.

Obama'nın Myanmar ziyareti de bu yönde umutlara yol açan bir ziyaret. Ülkedeki beklentiler oldukça yüksek.

Reformist Başkan Thein Sein için dünyanın en güçlü adamına ev sahipliği yapmak, ülkede gerçekleştirmiş olduğu reformların başarıya ulaştığının en somut göstergesi.
Fakir halkın beklentisi, ekonomik açıdan işlerin daha iyi gideceği yönünde.
Bazılarına göre, Obama ziyareti, hapisteki yaklaşık 300 siyasi tutuklunun serbest bırakılmasına yol açabilir.

Myanmar ziyareti bölge açısıdan da önemli. ABD, Ortadoğu ve Avrupa karşısında Asya kartını oynamakta kararlı ve bu yeni strateji kapsamında Myanmar önemli bir rol üstlenecek gibi görünüyor.

Öte yandan Obama'nın Myanmar ziyaretini erken bulanlar da var. Her ne kadar Obama konuşmalarında Myanmar'nın gerçekleştirdiği reformları desteklediğini dile getirse de, Myanmar'da insan hakları ihlalleri henüz tam anlamıyla sona ermiş değil.

Ziyaret erken mi?

Peki bu erken ziyaretin nedeni ne? Uzmanlara göre Obama'nın erken Myanmar ziyaretinin temel nedeni, yabancı yatırımcıların Myanmar'a akın etmeye başlaması. Daha önceki yazımızda bahsettiğimiz gibi Coca-Cola, GE gibi çok sayıda Fortune 500 şirketi Myanmar'a hücum etmiş durumda. Dolayısıyla ticari çıkarların, siyasi kararları etkilemiş olması ve Obama'nın Myanmar ziyaretini olması gerekenden daha erkene çekmiş olması büyük bir olasılık.

ABD'nin Myanmar'a yaptığı resmi düzeydeki son ziyaret 1953 yılında Başkan Yardımcısı olan Richard Nixon tarafından yapılmış. Tam 60 sene sonra Obama'nın ülkeyi ziyaret etmeye karar vermesi, iyi zamanların geldiğini işaret ediyor. En azından herkesin bu yönde bir beklentiye girmesine yol açıyor. Bu konuda haksız oldukları söylenemez.
Bu süreçte popüler kültür de önemli bir rol üstleniyor. Myanmarlılar ABD yaşam tarzını yakından takip ediyorlar. Çin filmleri yerine Hollywood filmlerini tercih ediyorlar.
İngilizce ülkedeki ikinci popüler yabancı dil.

Ve herşeyden önemlisi dünyaya yeni gözlerini açan 60 milyon nüfus ve yatırımcıların iştahını açan doğal kaynaklar söz konusu.
Bundan sonra Myanmar'ı çok sık duyacağımız kesin.
 

Tüm yazılarını göster