“Mutfak ve Ev Gereçleri Sektörü Eylem Çalıştayı”ndan izlenimler...

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından 8-10 Nisan  günlerinde Antalya’da düzenlenen “Mutfak ve Ev Gereçleri Sektörü Eylem Çalıştayı”na DÜNYA Gazetesi yazarı kimliğimle davetliydim...

Çalıştayın moderatörlüğünü üstlenen Tınaz Titiz, ülkemizde çalıştay, arama konferansı alanının duayenlerinden...  

Tınaz Sey, kendine özgü geliştirdiği sistemi ve konuşma üslubu ile bu çalıştayda da  katılımcıların beğenisini kazandı...

Çalıştay, verilen bilgilere göre, 93 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Bu sayının 62'sini, 58 Sektör firmasının sahipleri ve üst düzey yöneticileri, geri kalanını ise, bazı bakanlıkların, ilgili kuruluşların uzmanlarıyla bu alanda kurulmuş STK'ların temsilcileri oluşturmuştu.

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz ve TİM Başkan vekili Tahsin Öztiryaki’nin açılış konuşmalarında “Mutfak ve Ev Gereçleri Sektörü”nün sıkıntılarının başında enerji ve işçilik maliyetleriyle yüksek oranlı gümrük vergileri geldiğini, yaşanılan tüm sorunları hükümet nezdinde çözmeye yönelik çalışmaları, elde edilen sonuçları örneklerle anlattılar. Çalıştayda oluşacak eylem planını da her platformda takip ederek uygulanması yönünde çaba göstereceklerini dile getirmeleri, birbirlerini tamamlayan bilgileri sunmaları katılımcılarca  ilgiyle izlendi.

Rıdvan Bey toplantıda şunları söyledi: “Ev ve mutfak eşyaları sektörünün etkinlik ve rekabet gücünü artırmak amacıyla, sektörün hacmini belirleyen önemli çatı dernekleri Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER), Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD), Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) ve İSTOÇ İş Adamları Derneği'nin (İSTOÇDER) bir araya gelmesiyle kurulan Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu'nun (EVFED) oluşmasını İDDMİB olarak içtenlikle destekliyoruz.

Ülkemizde katma değeri yüksek olarak ürettiğimiz ürünlerde inovasyon, tasarım ve Ar-Ge ile Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılında yürürlüğe koyulan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) tebliği kapsamında geliştirdiğimiz projelerle daha da yüksek katma değerli  ürünleri yaratmayı amaçlamaktayız.

URGE kapsamında İDDMİB, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) iş birliğinde, tüm zorluklarına karşın Güney Amerika'yı tüm alt sektörlerinde hedef pazar olarak belirlediğimiz Meksika, Panama ve Kolombiya ülkelerine firmalarımızı götürdük.” 

İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz ile TİM Başkan vekili Tahsin Tiryaki'nin sektör için yaptıkları çabaları, geliştirilen projeleri anlatmaları, sektördeki firmaların temsilcileri ve diğer katılımcıların alkışlarıyla karşılık buldu..

Çağrılı konuşmacılardan İŞKUR İstanbul İl müdürü Muammer Coşkun’un sunumunda verdiği bilgiler, işyerlerinde istihdam açısından altın değerindeydi... Önümüzdeki günlerde her iş yeri için çok önemli bu bilgileri sizlere sunmak isterim. Yine verilen bilgilere göre sektörde, bazı büyük firmaların yanında çoğunluğunu KOBİ ölçeğinde 500 civarında firma üretim yaparak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmaktalar...  

Bu firmaların ihracat ve ithalat rakamlarını da tabloda bilginize sunarak sektör için çok yararlı olacağına inandığım “ Mutfak ve Ev Gereçleri Sektörü Eylem Çalıştayı”ndan izlenimlerimi, başarılı organizasyonda emeği geçenleri kutlayarak sonlandırmak istiyorum...

Tüm yazılarını göster