”Mutfağın Yıldızları”

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

"En yaratıcı çorba, et yemeği, pilav ya da tatlı tarifinizi bize ulaştırın, her kategoride yarışmaya çağrılacak 10 adaydan biri olmaya hak kazanın. Yarışmada mutfaktaki hünerlerinizi gösterin" deniyordu "Mutfağın Yıldızları" isimli yarışma ve yemek festivali çağrısında.

Metro Group Asset Management’in organize ettiği bu etkinlik için Chef’s İstanbul Mutfak Atölyesi’nin sahiplerinden Gülhan Kara beni arayıp jüri üyeliği teklif ettiğinde, hiç düşünmeksizin evet dedim.

Profesyonel olmayanların, ev hanımlarının (son derece yetenekli erkekler de vardı katılımcılar arasında) elinden çıkmış biribirinden güzel yemekleri tatma fırsatı bulacaktım. Biliyordum ki onlar, yemeklerine malzemelerin ve ustalıklarının yanı sıra kendi evlerinde hazırlar gibi sevgilerini de katacaklardı. Gerçekten de öyle oldu... Bu arada, yarışmacılar arasında eşleri, çocukları ile gelenler vardı ve onların gözlerindeki heyecan, biribirlerine kaçamak bakışları, duydukları gurur da izlemeye değerdi.

Benim seyahatlerim, hatta "durmalarım" gözlem esasına dayalıdır. Yani tiyatro sahnesindeki oyundan çok, seyircilerin oyunu izlemesi ilgimi çekmiştir daima. Salâh Birsel’in "Dört Köşeli Üçgen" romanının girişini çok severim, "uluslararası bir gözlemciyim ben" diye başlar. İnsa seyretmek, hep daha etkileyici gelmiştir bana. Seyahatlerimde bir kafeye oturur, gelip geçenleri seyrederek, yandaki masalarda oturanları gözlemleyerek anlamaya çalışırım bir kenti, oradaki yaşamı...

"Mutfağın Yıldızları" yarışmasında da Kartal M1’deki meraklıları, yarışmaya katılanların yemekleri hazırlarkenki heyecanlarını seyrettim toplantılardan epey önce mekâna giderek...

Saat 12.00’de mutfak atölyeleri ile başlıyordu etkinlikler. Tatlı ve tuzlu kurabiyeler, reçeller, elmalı tart ve kişler, el yapımı çikolatalar öğretiliyordu ücretsiz olarak... Akşam 19.00’da başlayan atelyelerde ise bahar sebzeleri ile zeytinyağlılar, taze İtalyan makarnaları ve soslar, milföylü lezzetler için çalışılıyordu. M1 Alışveriş Merkezi’nin ortasına kurulan mutfaktan yayılan nefis kokulara doğru yürüdüğünüzde, neşeli müzik parçalarının da rehberliğinde keyifli bir ortam içerisinde buluyordunuz kendinizi.

Saat 16.30 gibi ise jüri tadımı başlıyordu.

Her gün biri olmak üzere dört ayrı kategoride hazırlanan yemekler "sunum", "yaratıcılık" ve "lezzet" kategorilerinde puanlanıyordu. Lezzete 50, yaratıcılığa 30, sunuma 20 puan üzerinde not veriliyordu. Birinci gün pilavlar, ikinci gün çorbalar, üçüncü gün et yemeklerini değerlendirmiştik. Bugün sıra, sütlü ve meyveli tatlılarda. Onları değerlendirecek, birinci, ikinci ve üçüncüyü belirleyeceğiz.

Mutfağın Yıldızları Yemek Festivali, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Gaziantep’te; 11-15 Mayıs ve 18-22 Mayıs tarihleri arasında Adana’da; 1-5 Haziran ve 8-12 Haziran tarihleri arasında Konya’da yine M1 Alışveriş Merkezleri’nde devam edecek. Ben, Adana’daki yarışmada da bulunmak için o tarihleri, defterime not aldım.

Etkinlik, 22-26 Haziran’da Meydan Merter; 13-17 Temmuz’da Meydan Ümraniye’de gerçekleştirildikten sonra, yine Meydan Ümraniye’de 20-24 Temmuz tarihleri arasında, bölge birincilerinin katılacağı finalle sona erecek...

Televizyondaki yemek yarışmalarında yaşananlardan bıkmış biri olarak gerçekten yemek yapmak isteyenlerin yukarıda da belirttiğim gibi sevgilerini katarak çalıştıkları bir ortamda bulunmak, onların hazırladıklarını tatmak çok güzel... Yalnızca bu bile, onların hepsine 100’er puan vermek için yeterli, ama ne yazık ki yarışmanın kurallarına bugün de uyacağız. Ama onlar, birinci olamasalar da evlerine döndüklerinde ailelerine, her zaman olduğu gibi en güzel, en leziz yemekleri pişirmeye devam edecekler...

Tüm yazılarını göster