Müşavirler Dünya Gümrük Günü’nde buruklar

Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrük Müşavirleri Gümrük Kanunu çerçevesinde bir nevi yarı memur sayılıyorlar. Temsil edildikleri dernekler de Dernekler Yasası kapsamında değil. En fazla üyeli dernek İstanbul’da. Ankara, Bursa, İzmir ve Mersin’de faaliyet gösteriyorlar. Bu dernekler yüz bini aşkın insanı ilgilendiren bir interlanda sahip. Hele hele hizmet verdikleri kurum-kuruluş-kişi ve şirketleri dikkate aldığımızda rakamın üst boyutunu açıklamaya bile gerek yoktur.

Bu kadar geniş bir meslek grubunun ‘Oda’ şeklinde örgütlenememesi çok ilginç. Hani insanın so-rası geliyor… Tur operatörlerinin bile odası varken bunlar neden odalaşamıyorlar. Oda ve Birlik Kanunu yazımını yapmış bir kişi olarak neden bu oluşuma engel olunduğu konusunda elbette fikirlerim vardır. Esasen gerek Gümrük Müşavirleri gerekse Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerinin tümümün de bu konuda aynı kanaatleri paylaştıklarını düşünüyorum.

26 Ocak Dünya Gümrük Günün münasebetiyle konu tekrar gündeme geldi. Ankara, Bursa, İzmir ve Mersin Dernekleri gazetelerde tam sayfa ilan yayınladı. Burukluklar belirtildi. Konuya ilişkin görüşler ve çözüm yolları dillendirildi. İstanbul ayrı bir toplantıda konuyu tartıştı.

Bu çabaların yıllardır sürdürüldüğünü görüyoruz. 21 aralık 2013 tarihli yazımda duruma ilişkin görüşlerimi belirttim. Bir de öneri yaptım. Şöyle dedim;

"Madem Oda olma realize edilemiyor(ki bu konudaki ilk tasarının hazırlanmasında resmi görevde iken bizzat bulundum), bu konudaki çalışmalar devam ettirilmekle birlikte yeni bir yola da girmek gerekiyor.

Benim önerim şudur: Gümrük Kanununa göre faaliyet gösteren dernekler mevcut faaliyetlerini yü-rütmeye devam etsinler. Bu derneklerin bağlı olduğu bir federasyonu Ankara’da kuralım. Bu federasyon, meslek standartları-etik-usuller-sınavlar-disiplin cezaları-ücretler vb konularda etkili ve yetkili olsun. Bunun için gümrük mevzuatında ve ilgili diğer mevzuatta yeni bir yol açılsın. “

Bu örenim, kuşkusuz oda olma zaruretini ortadan kaldırmıyor. Ancak ara bir formül olarak yürürlüğe konulabilir. Merkezi Gümrük Otoritesinin buna ters bakacak bir yansımasını da almadığımı belirtmeliyim. Önerim yoğun bir şekilde tartışılıyor. Umarım bundan bir sonuç çıkar.

Konuları dağıtmaya enerjiyi bölmeye gerek yok. Nihai amaç bellidir. Engelleri aşmanın yollarını üretmek gerekiyor. Önemli olan bugünkü dernek yapılarının belirttiğim oluşumu üstlenerek kamu otoritesine talep iletmeleridir.

Oda olma fikri hayata geçebilecek gibi gözükürse, belirttiğim federasyon için yapılan çalışmalar kuşkusuz oraya aktarılır.

Dünya Gümrük Gününün buruk kutlanmak istenmiyorsa, bıkmadan çalışmalara devam etmek icap ediyor. Öncelikle, diğer illerle İstanbul arasında birlik sağlamak gerekiyor.
 

Tüm yazılarını göster