Mobil telefonlar PC'nin yerini alacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Vodafone, ana sponsoru olduğu ICT Summit Eurasia Bilişim Zirvesi 11 kapsamında, 2010 yılında kamuoyuna sunduğu Future Agenda programını bir adım ileriye götürerek, Future Of Mobile vizyonunu açıkladı. Future of Mobile, yakın gelecekte dünyamızı bekleyen değişimlere uyum sağlamaya yönelik inovatif yaklaşımları ele alıyor. Çalışma, mobil teknolojilerin, sürdürülebilir bir gelecek inşasında üstleneceği role ilişkin öngörüleri, fikirleri ve çözüm önerilerini bir araya getiriyor.

Vodafone'un desteğiyle ortaya çıkan 'Future Agenda' platformunun çalışmaları, Tim Jones tarafından "Future Agenda: 2020 Yılında Dünya" kitabında kaleme alındı. Bu kitabın global lansmanı geçtiğimiz yıl İstanbul'da gerçekleştirildi. Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray da, "Türkiye'nin, Vodafone Grubu'nun faaliyet gösterdiği ülkeler arasında İngiltere merkezli bu programı yerelleştiren, hatta içselleştiren ilk ülke" olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin 21. Yüzyılı şekillendirecek kilit ülkelerden biri olduğunu kaydetmişti.

The Future Agenda programı, önümüzdeki on yılda bizi bekleyen temel sorunları nasıl ele alacağımıza dair bir tartışma platformu. "Future Agenda: 2020 Yılında Dünya" isimli kitap ise, insanlığın ortak geleceğini ilgilendiren 16 ana başlık altında, 2009 ortalarından bu yana yürütülen kapsamlı tartışma sürecinin ilk çıktısı olma özelliğini taşıyor. Kitapta her konunun dünya çapındaki uzmanları tarafından ortaya atılan toplam 200 çarpıcı öngörü yer alıyor.

Dünyanın önündeki en önemli sorunların başında hızla ve dengesiz biçimde artan dünya nüfusunun geldiği belirtilen kitapta, buna karşın insanlığın fiziki, iktisadi ve siyasi açıdan ciddi bir kaynak sıkıntısı içinde olduğu vurgulanıyor. Bu kapsamda, evrensel veri erişimine ve paylaşımına imkan sağlayan küresel bağlantıların önemli bir umut kaynağı olduğu belirtiliyor. Dünyadaki iktisadi gücün ekseninin aşamalı olarak Batı'dan Doğu'ya doğru kaydığına da yer verilen kitapta, bu dört genel öngörü dışında, 16 başlığın her birine dair temel öngörüler mevcut. Sağlık alanında küresel salgınların ortaya çıkışı, enerji alanında güneş enerjisinin yükselişi, otomatik insan bakımı, ticarette alternatif tasarruf araçları, mobil para, akıllı otoyollar, alternatif proteinler, biyo-gözetim, insansız savaşlar bu başlıklardan bazıları. Kitapta öne çıka bir diğer gözlem ise, söz konusu sorunların aşılmasında, küresel müdahaleler kadar, yerel çözüm önerilerinin ve tedbirlerin ön plana çıkacağı.

Mobilin geleceği

Küresel lansmanı yine İstanbul'da yapılan Future of Mobile ise bir adım daha ileri giderek, mobil teknolojilerin ve mobil iletişimin hayatımızı nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel şirketlerin iş planlarına bugünden belirleyecekleri öncelikleri ve sorunları dahil etmeleri gerekiyor derken, mobil geleceğin şirketlerin geleceğini de çok yakından ilgilendirdiğini kaydediyor.

Future Agenda olduğu gibi, Future of Mobile kitabının da yazarı ve teorisyeni Tim Jones, bu yeni çalışmanın Future Agenda'nın bilgi tabanına dayandığını, fakat iletişim sektörünü daha detaylı bir şekilde ele aldığını kaydediyor. Kitabın ana başlıklarına bakmak gerekirse:

* Bugün dünya genelinde 1 milyar 3G kullanıcısı var. Zaman içinde mobil telefonlar PC'nin yerini alacak. 2015 yılına kadar kullanılan mobil telefonların yarısından fazlasını akıllı telefonlar oluşturacak.

* Gelecek on yıl için belirlenmiş dört kesinlik var: Bunlar dengesiz nüfus artışı, temel kaynaklarla ilgili kısıtlar, zenginliğin Asya'ya kayması ve evrensel veri erişimi.

* Columbia Üniversitesi Yeryüzü Enstitüsü Direktörü Jeffrey Sachs, mobil telefonu "kalkınma için en dönüştürürüm araç" olarak tanımlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde "bağlantılılık" mobil bağlantılılık anlamına geliyor.  2020 yılında büyük bir çoğunluğun internet erişimini mobil cihaz üzerinden sağlaması bekleniyor.

* Müşterilere dijital kimliklerine güven duymalarında ve bu kimliklerini kontrol etmelerinde destek vermek, mobil operatörlerin güvenli, açık ve küresel işlemlerin yapılmasını sağlayan güvenilir bir aracı kürüm olarak hareket etmelerini sağlayacak.

* Alternatif ödeme sistemleri, sanal para birimleri, mobil veri transferleri ve dinamik fiyatlandırma bir araya gelerek, kredi ve borç değiş tokuş transferi için paralel sistemler yaratacak.

* Uzaktan akıllı izleme ve tanı, hastaların özgürlüklerini artıracak, sağlık hizmetlerinin verimliliğini iyileştirecek ve büyüyen, yaslanan ve artan ölçüde obezleşen bir nüfusun sağlık hizmeti maliyetlerinin yükselmesini dengelemeye çalışacak.

* Birbiriyle konuşan şebekeler ve mobil iletişimi her an her yerde mümkün kılan sistemler sayesinde, trafikte güvenlik artacak, kazalar önlenecek ve trafik sıkışıklıkları gibi kronik sorunlara radikal çözümler bulunacak.

* Birbirine bağlantılı ve akıllı milyarlarca cihaz, 7/24 iyileştirilmiş bir verimlilik, daha hızlı bir değişim, daha fazla esneklik ve daha az atık sağlayarak daha azla daha çok şey yapmamızı sağlayacak.

Tüm yazılarını göster