Dünyanın önde gelen sosyal medya portalı Mashable geçtiğimiz günlerde mobil internet kullanıcılarının uygulamaları mı yoksa mobil web sitelerini mi tercih ettiği, şirketlerin ne zaman hangisini seçmesi gerektiği konusunda bir araştırma yayınladı. Infografik olarak verilen araştırma MDG adlı reklam ajansı tarafından Alexa, Yahoo, Flurry Analytics, ComScore ve Ipsos gibi kuruluşların verileri kullanılarak hazırlanmış.
Mobil uygulamalar ve mobil siteler arasındaki fark pek çoklarına çok teknik bir detay gibi gelebilir. Ancak internet erişiminde ağırlığın masaüstü ve dizüstü cihazlardan -ki masaüstü cihazlar Apple'ınkiler hariç zaten artık ekonomik ömürlerini tamamlamış durumda- tablet ve telefon gibi mobil aygıtlara kayması konuyu pazarlama ve işletmeler açısından önemli hale getiriyor. Zira dünya genelinde mobil aygıtların sayısı masaüstü aygıtları çoktan geçmiş durumda. Uluslararası düzeyde dijital veri ölçümü ve derlemesi yapan ComScore'un raporlarına göre sosyal ağlara erişimde mobil aygıtlar ABD'de üçte birlik, Avrupa'da ise dörtte birlik orana sahip ve bu pay giderek de artma eğiliminde.
Birkaç hafta önce bir şeyler bakmak için büyükçe Teknosa mağazalarından birine girdim ve bir üst kata çıktım. Katın bir yanı dizüstü bilgisayarlarla, diğer yanı ise tablet ve telefonlarla doluydu. Gördüğüm manzara da istatistikleri doğrular nitelikteydi. Koskoca mağazada dizüstü bilgisayarların başında bir tek müşteri bile yokken, akıllı telefon ve tabletlere bakan görevliler neredeyse müşterilere yetişemiyordu. Tabii mobil siteler ve mobil uygulamalar artık hayatımızın bir parçası ama uygulamanın ve mobil sitenin ne zaman hangi koşullarda işe yaradığını kestirmek biraz zor. Nitekim zaman zaman danışmanlık yaptığımız firmalarda da tartışılan bu soruya hız ve pratiklikle maliyet arasında bir noktada cevap verilmesi gerekiyor.
Mashable'da yer alan araştırma sonuçlarına göre mobil uygulamalar çok daha hızlı, çok daha interaktif ve telefon gibi mobil aygıtların -en basitinden fotoğraf çekmek veya uydudan konum belirlemek gibi- başka özellikleriyle de entegre olarak çalışabiliyor. Mobil siteler ise basit bir ara yüzde kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Tabii ikisi arasındaki maliyet farkı az değil. Bir uygulama, yapısına ve karmaşıklığına göre hatırı sayılır bütçelere ulaşabiliyor. Buna karşılık mobil siteler neredeyse bedavaya mal oluyor. Ancak mobil uygulamalar internet kullanıcıları tarafından her gün daha popüler hale geliyor. İki yıl önceki verilere göre kullanıcılar internet sitelerinde mobil uygulamalara göre günde ortalama 20 dakika daha fazla zaman geçirirken bugün bu eğilim tam tersine dönmüş durumda. Aralık 2001 verilerine göre mobil kullanıcılar uygulamalarda günde ortalama 20 dakika daha fazla zaman geçiriyor.
Peki bir işletme müşterileriyle ilişki kurmak ve bu ilişkiyi sürekli canlı tutmak için uygulama mı geliştirmeli yoksa işini bir mobil siteyle mi görmeli? Bunun cevabı ne yapmak istediğinize göre değişiyor. Araştırmalara göre kullanıcılar daha çok alışveriş, arama ve eğlence için mobil tarayıcılarla ulaştıkları web sitelerini kullanıyor. Buna karşılık dosyalarını, verilerini yönetmek, derlemek, navigasyon ve sosyal medya gibi ihtiyaçları için uygulamaları tercih ediyor.
Burada pazarlamanın tüm aşamalarında olduğu gibi doğru aracı seçmek için amacı ve müşteriyi iyi analiz etmek gerekiyor.