Mobil otel odası

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Otelin tek bir odası vardı. O tek oda, sanat eseri bir kentin sanat eseri bir yapısının damındaydı. O tek odada kalmak için hafta içinde 333, hafta sonunda 444 euro ödemek gerekiyordu. Sadece tek bir gece kalınabiliyordu. Sırada çok meraklısı vardı çünkü.

Otel, Paris'te, Eyfel Kulesi'ne bakan Palais de Tokyo adlı modern sanat müzesinin damının üzerine kondurulmuştu.

Bu sıradışı "otel" (?) odası, 35 metrekarelik 10.5 ton ağırlığında tek bir modüldü.

Sabina Lang (İsviçreli) ve Daniel Baumann (ABD) adlı sanatçıların bu tasarımında, lüks bir oteldeki her bir şey vardı. Kablosuz internetinden keten çarşaflara kadar.

Odayı, müze gibi gezebilmek için sadece saat 16'da tek bir tur vardı. Saat 18'den sonra, orada geceleyeceklerin emrindeydi. Rezervasyon sadece online mümkündü. Sırada bekleyenlerden, kurayla seçilenler kalabiliyordu.

Dama Ekim 2007'de konuldu. Daha önceleri başka damlara da misafir olmuştu: 2002'de İsviçre'de Ulusal Sergi için Neuchatel Gölü'nün kenarında Yverdon'da kuruldu. Oradan, Almanya'da Leipzig Çağdaş Sanat Müzesi damına gitti. Oradan Paris'e.

Eh... Damın yeni adresi Paris olunca, dünyanın dikkatini daha çok çekti tabii.

Bu paragrafa kadar "di"li geçmiş kullanmamın nedeni:  Çünkü o otel odası, artık orada değil. Paris'ten İsviçre'ye geri gitti. Modül, 320 tonluk bir vinçle dama yerleştirilmişti. Aynı vinç, modülü damdan aldı, bir kamyona yükledi. Kamyon, saatte 60 km hızla modülü götürdü.

Neydi pekiyi "bu"? (1) Yenilikçi bir otel pazarlama yöntemi? (2) Mimari bir çağdaş enstalasyon (konumlandırma) sanat eseri? (3) "Şimdi buradaydı, şimdi yok oldu" türü nihilist bir felsefe beyanatı? (4) Hoşluk/ Şirinlik? (5) Zırvalık? (6) Yaratıcılık?

Bu tek odalı otel fikrini ilk düşünen ve ilk uygulayanlar, benzer fikirlere de zemin hazırladılar.

Brüksel'de Kraliyet Sanat ve Müzeleri'nin bulunduğu JubelPark'taki Zafer Takı'nın tepesine, tamamen camdan yapılma bir yemek salonu oturtuldu. Yerden 45 metre yüksekteki damda 150 metrekare alana yerleşen Küp (adı bu) 60 ton ağırlığında bir modüldü. Yemek için, aşağıdan yukarıya asansörle çıkılıyordu. (Meraklısına:

Adam başına öğle yemeği 150 euro. Akşam yemeği 200 euro).

Bu öyküde de "di"li geçmiş var. Çünkü bu modül de artık yok. 30 Mart'tan 3 Temmuz'a kadar oradaydı. Yeni adresi Stockholm olacak.

Tek odalı mobil otel odasının yeni adresi ise: Londra. 2012 Yaz Olimpiyatı'nın yapılacağı Londra'da, South Bank kültür kompleksi (Sinematek + 3 tiyatro + 3 konser salonu + Sergi salonu) damına böyle tek bir oda kondurulacak.

Olimpiyat nedeniyle Londra, sadece spora değil, kültür ve sanata da yenilikçi yatırım yapıyor (İstanbul'da olimpiyat hayallerinin gerçekçiliği, seneye Londra'ya bakarak sınanabilir). Modern mimaride saygın bir marka olan Living Architecture (Yaşayan Mimarlık) tarafından düşünülen tasarımı, mimar David Kohn ve sanatçı Fiona Banner gerçekleştirecek. Oda, Ocak-Aralık 2012 boyunca "otel" olarak hizmet verecek.

Tüm yazılarını göster