Milli Teknoloji Hamlesi, teknoloji üreten Türkiye vizyonunun önemli bir adımıdır. Hızlı ekonomik büyüme, ulusal güvenlik, toplumsal kalkınma ve küresel rekabette güçlü bir oyuncu olma hedefi doğrultusunda “veri altyapısından Ar-Ge projelerine, eğitimden girişimciliğe kadar” kapsamlı bir şekilde hazırlanmış olan “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi”, eylem planları ile uygulamaya geçmiştir.
Yolumuz açık, ama yolculuğumuz uzun. Daha fazla vakit kaybetmeden cesur, kalıcı adımlar atmalı, etkin hamleler gerçekleştirmeliyiz. Eylem planları performans göstergeleri, ilerleme raporlarını düzenli olarak izleyip denetlemeli, sektörler özelinde uygulanabilir, ölçülebilir ve hızlı sonuç verecek alt eylem planları uygulamalıyız.
Etik ve veri güvenliği gibi konularda yasal çerçeveleri olgunlaştırmalı, kamu ve özel sektör arasında işbirliklerini artırmalı, ortak projeleri, yazılım odaklı projeleri yaygınlaştırmalıyız. ArGe teşviklerini artırmalı, üniversitelerdeki eğitim programlarını sektörel ihtiyaçları karşılayacak seviyeye getirmeliyiz. Yenilikçi çözümler üretmek için bu teknolojilerin başarısını belirleyen önemli bir temel taşı olan yazılımı stratejik konumda değerlendirmeli, daha çok önem ve destek vermeliyiz.
Uluslararası rekabet: Milyar dolarlık yatırımlar yapan ABD, Çin ve AB ülkeleri ile rekabet için stratejik bir vizyon ile bütçeden daha fazla pay ayırmalıyız.
Strateji ve hedefler: Savunma sanayiinde otonom sistemler, sağlıkta kişiselleştirilmiş teşhis-tedavi çözümleri, akıllı tarım ile verimliliği artırma, su ve enerji kaynaklarının etkin kullanımı, eğitimde kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi, finansta risk yönetimi, dolandırıcılık tespiti ve müşteri deneyimi, siber güvenlik ve uzay teknolojilerinde yerli ve milli yazılım odaklı çözümlerin geliştirilmesi için keskin hedefler koymalı, büyük veri analitiği yatırımlarını artırmalı, uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü artıracak projelere odaklanmalıyız.
Eğitim, insan kaynağı: Yapay zekâ uzmanları ve yazılım mühendisleri yetiştirmek için üniversiteler ve özel sektör iş birliğinde kapsamlı eğitim programları başlatmalı, lise düzeyinden başlayıp üniversitelerde devam eden yapay zekâ ve veri bilimi odaklı dersleri müfredatlara ekletmeliyiz. Uygulamalı eğitim programlarını sektörle iş birliği içinde yaygınlaştırmalıyız. Uluslararası ortaklıklarla öğrencilerin, akademisyenlerin yurtdışında eğitim almasını teşvik etmeli, uzmanların katkısıyla ileri seviyede eğitim programları düzenlemeliyiz.
Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik: Kapsamlı teşvik ve destekleri artırmalı, girişimcilere, KOBİ’lere özel fonlar oluşturmalı, yapay zekâ odaklı kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarıyla desteklemeli, mentorluk ve finansman imkânlarını artırmalı, açık kaynak kodlu yazılım projelerine teşvik vererek yerli üretimi hızlandırmalıyız.
Veri Yönetimi, regülasyonlar: Veri güvenliği, etik yapay zekâ uygulamaları için ulusal standartları belirlemeli, kamu ve özel sektördeki veri kaynaklarına erişimi, güvenliği ve paylaşımına yönelik altyapıları güçlendirmeli, regülasyonlar için kararlı adımlar atmalıyız.
Uluslararası iş birlikleri: Türkiye, AB, ABD ve Asya ülkeleriyle iş birliklerini artırarak bilgi ve teknoloji transferini hızlandırmalı, AB yapay zekâ regülasyonlarına uyum sağlayıcı yerli çözümler için uluslararası pazarlara yönelik destek programları uygulamalıyız.
Etik ve güvenlik standartları: Çözümlerde veri güvenliği, şeffaflık ve etik standartların oluşmasını sağlamalı, ayrımcılık, veri mahremiyeti ve hesap verebilirlik konularında ulusal regülasyonlar hazırlamalıyız.
Sonsöz: Milli Teknoloji Hamlesi + Yapay Zekâ Stratejisi + Yapay Zekâ Hamlesi = Eylem Planları + Etik + Hukuk + Regülasyonlar + Güvenlik + Finansman + Teşvik ve Destek + Eğitim + Nitelikli İşgücü + Ar-Ge + Yerli Milli Çözümler = Teknoloji Bağımsızlığı + Dönüşüm + Güçlü Sanayi + Güçlü Ekonomi + Rekabet Gücü + İhracat Artışı + Güçlü Savunma + Milli Güvenlik + Ekonomik Büyüme ve Kalkınma + Toplumsal Refah