Mevlid Kandili

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Arap takvimine göre "Rebiülevvel" ayının 12'nci gecesi olan bu gece, Hazreti Muhammed'in doğduğu gecedir. Müslümanlar bu geceyi kutsal bir gece olarak kabul eder. Bu gece ibadet yerleri kandillerle  donatılır, aydınlatılır. Evlerde helva ve şerbet yapılır. Komşulara dağıtılır. Kuran ve Mevlid okunur. 

571 yılında dünyaya gelen Hazreti Muhammed'in doğum gününü "mevlid törenleri ile kutlama" geleneği 1232 yılında başlamıştır. Bu törenlerde doğumu anlatan değişik metinler okunmuştur. Bunlara "mevlid" adı verilmiştir.        

Türk dilindeki mevlidlerin en ünlüsü ve günümüzde de Türk halkının benimsediği mevlid olan "Süleyman Çelebi"nin "Vesilet-ün Necat"dir. (Kurtuluş Yolu) 

1364 yılında Bursa'da doğan Süleyman Çelebi, bu geceyi şöyle anlatır: 

"Bu gice ol gicedir kim ol Şerif 

Nur ile alemleri eyler latif 

Bu gice dünyayı ol cennet kılar 

Bu gice eşyayı Hak rahmet kılar 

Müslümanların "kandil" olarak isimlendirdikleri kutsal gecelerin sayısı 5'tir. Bunlar, (1) Mevlid Kandili 11 / 12 Rebiülevvel, (2) Regaip Kandili 5 / 6 Recep, (3) Miraç Kandili 26/27 Recep, (4) Berat Kandili 

14 / 15 Şaban ve (5) Kadir Gecesi 26 / 27 Ramazan'dır. Kandil gecelerinin ibadet ile geçirilmesi "sünnet"tir.        

Kandil geceleri ve mevlid törenleri bizim halkımız için büyük önem taşır. Anadolu'da önemini koruyan bu özel günler ve törenler ne yazık ki büyük şehirlerde yaşayanlarca unutulur oldu.       

Sokaklarda kandil simidi satılmasa, kandil geceleri TV'ler özel programlar uygulamasa büyük şehirlerde yaşayanlar, hayatın hızlı akışı içinde kandillerin farkına bile varamayacak.        

Müslümanlar için kutsal gecelerin, kandil günlerinin, diğer gecelerden ve günlerden farklı yanları vardır. Böyle geceler ve günler birlik ve beraberliği güçlendirme fırsatı yaratır. Dargınlar barışır. Kırgınlıklar ortadan kalkar. Aileler bir araya gelir. Küçükler büyüklerinin elini öper, hayır duası alır. Fakirler, kimsesizler hatırlanır. Ölmüşlerin mezarları ziyaret edilir. Ölmüşler için Fatiha okunur. Verdiği nimetler için Allah'a şükredilir.        

Sayın okuyucularımın Mevlid Kandillerini kutlarım. 
 

Tüm yazılarını göster