Metal sektörünün ihracat yıldızları...

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altında bulunan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği'nin (İDDMİB) 8 Aralık’ta düzenlediği ödül törenin davetlileri arasındaydım.

Tören, 2014 yılında TİM’in ilk bin listesinde yer alan 75 başarılı ihracatçı firmasının ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenmişti...

İDDMİB demir çelik, alüminyum, bakırdan mamul eşyalar, döküm, el aletleri gibi birçok alanı bünyesinde barındırmakta...

2014’te 9,5 milyar dolarlık ihracata imza atan aralarında Vestel, Kibar Dış Ticaret, Ekom Eczacıbaşı, Sarkuysan ve Borusan Mannesman, Öztiryakiler gibi sektörün lider firmalarının ilk sırada ödül aldığı gecede, İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ile Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ve Kibar Dış Ticaret Genel Müdürü Serdar Koçtürk ile gala yemeğinde birlikteydik.

Tören başlayana değin masada Rıdvan Mertöz, Erdal Bahçıvan ve Veysel Parlak ile bir süre konuşma olanağını buldum.

Sohbetin odağını Rusya krizinin ekonomimize yansımaları, yeni pazarlara yönelme,    2023 ve OVP de ki ihracat hedeflerindeki revizeler oluşturdu...

Özellikle Erdal Bahçıvan’nın bu konudaki değerlendirme ve öngörüleri gerçekçi ve umut doluydu.

Programın açılış konuşmalarında da çok önemli değerlendirmeler yapıldı... Örneğin Başkan Mertöz, ihracatı gerçekleştiren firmalara teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle tamamlandı:  “Birlik olarak Cumhuriyetimizin 2023 vizyonu doğrultusunda 25 milyar dolar ihracat hedefledik. 

Bu  hedefler ulaşılamayacak hedef değil.  Katma değeri olmayan ucuz üretimi çözüm olarak görmüyoruz.

Rekabet gücünü ve katmadeğeri artıracak üretimden yanayız.

Yükte hafif, pahada ağır üretim, endüstriyel tasarımdan geçer. 

Bunun için Ar-Ge tasarım yarışmaları, Ur-Ge projeleri ve Metalik Fikirler adı altında birçok yarışma organize ederek 4 binin üzerinde projeye sahip olduk. 

Bunlara önem verdik ve birçoğunun hayata geçmesi için girişimlerimiz oldu.

Başarılı tasarımcılarımızı yurtdışında eğitime gönderdik.

İDDMİB’in ihracattaki payını daha da artırmak için başka mesleki eğitim olmak üzere AR-GE, inovasyon ve tasarımdan vazgeçmeyeceğiz. 

Bünyemizde bulunan KOBİ'lerimizin de yurt dışına açılmaları, yeni pazarlara ulaşmaları için desteklerimiz sürecek, amacımız sektörümüzü daha ileriye taşımak.” 

Erdal Bahçıvan’nın “Sanayileşme, katma değerli üretim, Ar-Ge, inovasyon bizim temel değerlerimizden. Sanayici kültürüne sahip ailelerin çocuklarının dede, baba işlerini yapmaktan uzaklaşmasının üzüntü verici... Gençlerimizin, çocuklarımızın farklı tercihlerini önemsemekle birlikte çocuklarımızın sanayiye, dede ve baba işlerine yönelmelerini özendirmeliyiz” sözleri konuşmasının ilgi çeken bölümlerindendi..

TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise 3-5 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen İnovasyon Haftası’nı 50 bin kişinin izlediğini hatırlatarak, “Etkinlikte ayrıca Türkiye’nin inovasyon şampiyonlarını belirlediğimiz İnovalig’in bu sene ikincisini gerçekleştirdik.

Şimdiden demir ve demir dışı metaller sektöründeki tüm firmalarımızı 2016 İnovalig’e başvurmaya davet ediyorum” dedi. 

Son konuşmacı Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak da “İhracatın artırılması için Turquality, fuar ve yeni pazar destekleri ile ihracatçının dünya ile rekabette elini güçlendirmeye çalışıyoruz” diyerek, dünyadaki karışıklıklar nedeniyle 2015 yılında hayata geçiremedikleri Türkiye Ticaret Merkezlerine değindi ve 2016 yılında en az 5 tane merkezi önde gelen hedef pazar ülkelerde açacaklarını bildirdi. 

Veysel Parlak, konuşmasını “Bakanlık olarak her zaman 'Firmalarımızı nasıl daha ileri götürebiliriz?' anlayışıyla çalışıyoruz... Devlet teşvikleri konusunda artık yeni enstrümanlarla hareket etmemiz gerekiyor... Örneğin, yeni enstrümanlardan biri bakanlığımızın yürüttüğü Ur-Ge Projeleri’dir... Bakanlık olarak iş insanları ve sanayicilerin her zaman yanında olduk, hep birlikteyiz, birlikte olmaya devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı...

Konuşmalarının ardından Vestel Dış Ticaret, Kibar Dış Ticaret, Ekom Eczacıbaşı Dış Ticaret,  Sarkuysan Bakır ve Borusan Mannesmann ile diğer firmaların ödüllerini Genel Müdür  Veysel Parlak, TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz ve İSO Başkanı Erdal Bahçıvan birlikte verdiler. 

Firmalarımızın başarılarını öğrenmekten mutluluk duyduğum bu törenden derleyebildiğim notları sizlerle paylaşmaya çalıştım...

Tüm yazılarını göster