Merkür geri giderken 2012 falı

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

2011 yılının gerek hisse senedi piyasaları gerekse Euro için iyi bir yıl olmayacağını söylemek 2010'un gidişatına baktığımızda kolaydı. 2010 yılı boyunca yapılan fiyatlamalar ekonomik gelişmelerden kopuk olduğu için 2011 yılında sürdürülmesi de söz konusu değildi. Şimdi 2012'de neler olabileceğine bakalım.Ama önce iğneyi kendimize batıralım : Paulson gibi servetini piyasadan yapmış bir fon yöneticisi bile bir yılda 50% para kaybedebiliyorsa (ki bazı fonları etti)  maaşlı çalışan bir uzman, hep geriye dönük olayları yorumladığı için devamlı haklı çıkan bir akademisyen veya elindeki sihirli teknik trade sistemini (sadece ufak bir ücret karşılığında) sizinle paylaşmak isteyen bir borsacı da gelecek tahmininde çok başarılı olmayabilir. Bence 2012yi tartışırken öncelikle kabul etmemiz gereken şey ekonomiler için yeni bir yılın söz konusu olmadığı . 1 Ocakta uyandığımızda 2011'in tüm sorunları sürüyor olacak. Bu gerçek ışığında Euro nasıl bir seyir izleyebilir? Euro -Dolar paritesinin önümüzdeki yıllarda 1.10 seviyesine doğru geri çekilmesini beklemeye devam ediyor. 2012 yılı içinde bir veya birkaç ülkenin Eurodan çıkması veya çıkartılması söz konusu olabilir. Kontrolsüz bir çıkış son derece Euro negatif olacakken anlaşmalı ve kontrollü bir çıkış ilk anda euro negatif olsa da orta vadede Euro değerlenecektir. Yunanistanlı bir Euro mu yoksa Yunanistansız bir Euro mu daha kuvvetli olur?  ECB bilançosu hızla büyüyor ve büyümeye de devam edecek. Bu Euro üzerinde baskının sürmesi anlamına geliyor. Avrupa'da sadece Italya ve Ispanya 400 milyar dolar civarında bono cevirmek durumunda. Bu yıl ECB'nin yaptığı bono alımı 210 milyar civarında, yani bu arzı ECB karşılayabilir. ECB durumdan habersiz olanların aksine yetkileri çercevesinden alabileceği bonoyu alıyor ve piyasaları sakinleştirmeye çalışıyor. Açtığı 3 yıllık likidite ihaleleri de 650 milyar dolar çevirmesi gereken bankaları rahatlatacak.  Kısa vadede ise 1.45 seviyesinde Euro pozitif olanların şimdi 1.30da Euro negatife döndüğünü ve büyük short pozizsyonlar açıldığını görüyoruz. 1.2875 kırılmadığı sürece bu pozisyonların kapatılması ile parite 1.34e kadar yükselebilir.

Altın kopan tüm gürültüye rağmen bu yıl da 10% civarında bir primle seneyi tamamlamak üzere. İçinde bulunduğumuz süreç birkaç yıl daha devam edeceğinden yatırımcıların belli oranlarda Altın taşımaya devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. ECB'nin , BOE'nin , FED'in ve diğer tüm MB'lerin politikları Altın fiyatlarını yukarı götürmeye devam edecek. Ancak finansal sistemin dolar üzerine kurulduğunu ve gün sonunda hesapların netleştirilmesi için nakit bulunamadığında Altının da satış yiyeceğini kabul etmek gerekiyor. Bu nedenle yılın ilk yarısında 1350-1450 bandına kadar bir geri çekilme söz konusu olabilir. Ancak daha sonra MB'lerin likidite politikaları ile fiyatların yeniden yükseleceğini düşünüyorum. Altın yatırımcısı vadesini bir değil birkaç yıl olarak belirlemeli.Bu süreçte yeni zirveler görülecektir.

Piyasalarının derinliği ve rezerv parabirimine sahip olması nedeni ile aslında ekonomik olarak hak etmese de alternatifsiz güvenli liman ABD bonolarında sona gelmesekte çok yaklaştık. Avrupa krizi devam ettiği sürece para ABD bonolarından vaz geçemez. Ancak temel verileri giderek bozulan ABD piyasadan yüzde 2 gibi düşük bir orandan borçlanmayı hak etmiyor. Hak etmediği gibi piyasa tarafından disipline edilmediği için sermaye yanlış kullanılmışta oluyor. 2012'de ABD'nin resesyona gireceğine (veya çok yavaşlayacağını) inandığımdan bono getirilerinde hızlı bir yükseliş beklemiyorum. Ancak 30 yıldır düşmekte olan getirilerin önünde çok süre de kalmadı. Bu varlıklarda muazzam miktarda para olduğundan takip etmeniz gereken tek gösterge ABD getirileri. Euro, Altın veya S&P'nin nereye gideceğine de bu getiriler karar verecek. Ben kısa gitmek için 2012 de bir fırsat bulacağımızı düşünüyorum.

2010 yılının son döneminde ABD ekonomisinden gelen sinyaller nasıldı? Tıpkı bugünlerde olduğu gibi iyi gelen verilerin ışığında insanlar olumlu bir 2011 bekliyordu. Son haftalarda gördüğümüz pozitif verilerin 2012'nin ilk yarısında yerini yavaşlamaya bırakacağını düşünüyorum. Kısa vadede S&P 1340a kadar yükselebilir. Ancak yeni bir boğa rallysinin başlamasını pek mümkün görmüyorum. Yıl içinde S&P'nin 1000 seviyesini görmesi ve hemen ardından FED'in politikaları ile yeniden nominal bir toplarlanma yaşanacaktır. Gözler Avrupaya çevrildiği için ABD'nin sorunları unutuldu. Oysa 2012 Kasımında yeni başkanını seçecek olan ABD'de Borç/GDP oranı 100%ü geçti, kaçınılmaz bir şekilde bütçe kısıntıları kapıyı çalacak, sosyal güvenlik sistemi reform edilmediğinden bir kara delik ve konut piyasası dibini bulmadı.

Yılın sürprizleri ise Çin ve Petrolden gelebilir. Çin endeksleri tüm olumlu rapor ve analizlere rağmen 2007den bu yana düşüyor. 6000 seviyesinin üzerini göre Shanghai Composite şu anda 2001 Haziranda gördüğü seviyelere dönmüş durumda. Çin çözüm değil sorun olacak. Global büyümede yavaşlama beklediğimden emtialarda da büyük yukarı hareketler zor görünüyor. Ancak jeopolitik gelişmeler Petrol fiyatlarını daha da yukarı taşıyabilir. Kısa vadede WTI 103 doları geçtiği taktirde hızla değer kazanacaktır. Piyasalar bugün düşer yarın yükselir ancak hiçbir maddi kayıp geçen zaman kadar değerli olamaz. Dünya okuyucularına ve çalışanlarına krizsiz (gerçi o zaman da tahminlerin hatalı çıkacak ama sanırım kendimi feda edebilirim) , sağlık dolu ve sevdikleri ile geçirecekleri bir 2012 dilerim.

Tüm yazılarını göster