Merkez'in kararları beklendiği gibi...

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faiz oranı olan hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5.75'te tuttu. Merkez Bankası, diğer faiz oranlarında da değişiklik yapmadı.

Para Politikası Kurulu, faiz oranları gibi, toplantı sonrası yaptığı açıklamadaki metni de neredeyse sabit tutmaya başladı:
"ÖSon dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir."

Geçen ay, cari açığın, "petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen" gerileyeceğinin öngörüldüğü belirtilmişti. Mayısla birlikte petrol fiyatları düşüş gösterince, bu vurguya da gerek kalmadı.

Enflasyon düşecek, yükselecek, düşecek!

Enflasyonun önümüzdeki aylarda hangi oranda gerçekleşeceğini tam olarak bilebilmek elbette mümkün değil; ancak eğilimin yönü çok açık gibi. Enflasyon mayısta keskin bir düşüş gösterecek, haziranda bir miktar artacak ve bu görece yüksek seyir ekime kadar sürecek, sonrasında yine keskin bir gerileme ortaya çıkacak. Bütün bu gelişmeler, geçen yılın yaratacağı baz etkisiyle oluşacak.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da enflasyon konusunda özet olarak bu görüşleri dile getiriyor. Dünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada; "Enflasyonun mayıs ayında kayda değer bir düşüş göstermesi beklense de yılın son çeyreğine kadar hedefin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak amacıyla önümüzdeki dönemde mevcut sıkı duruş korunacaktır. Bu çerçevede Kurul, nisan enflasyon raporunda yer alan yüzde 6.5 düzeyindeki yılsonu enflasyon tahminini korumaktadır" deniliyor.

Fonlama tutarında değişiklik

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, miktar ihalesi açılacak normal günlerdeki fonlama tutarının 1 milyar lira ile 5 milyar lira arasında olmasını kararlaştırdı. Daha önce fonlama tutarı 6 milyar liraya kadar çıkabiliyordu.

Bir ay vadeli repo ihaleleriyle ilgili olarak açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır ise 5 milyar lira olarak uygulanmaya devam edilecek.

Zorunlu karşılıkta döviz sınırı yükseltildi

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklarda döviz olarak tutulabilecek kısma ilişkin üst sınırı yüzde 40'tan yüzde 45'e yükseltti.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, bankacılık sisteminin TL likidite ihtiyacının kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılanabilmesi ve aynı zamanda döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırın geçen yıl 27 Ekim'de yüzde 20'den yüzde 40'a çıkarıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, bankaların bu olanaktan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlandıkları, kullanım oranının sektör genelinde yüzde 90 dolayında gerçekleştiği belirtildi.

Bankalar mevcut olanak çerçevesinde TL karşılıklar için 10.9 milyar dolar tutuyor. Sağlanacak ek olanağın aynı oranlarda kullanılması durumunda, Merkez Bankası rezervlerinde yaklaşık 2.1 milyar dolar artış olacak, piyasaya ise 2.8 milyar lira likidite sağlanacak.
 

Tüm yazılarını göster