Merkez “Sıkılaştırma devam edecek” diyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Merkez Bankası Başkanı dün, enflasyon raporu üzerinde konuşurken, “sıkılaştırmanın” devam edeceğini söyledi.

Sıkılaştırma demek, talebi kısıcı tedbirler almak demektir.

Sıkılaştırmanın yararı vardır:

- Mali ve parasal sıkılaştırma ve de kredilere tavan getirilmesi sonucu iç talep daraltılır.

- İç talep daralınca, (1) enflasyon artışına fren getirilmiş olur. (2) İthalat talebi azalacağından cari açığın (döviz açığının) büyümesi engellenir.

- Parasal sıkılaştırma döviz fiyatlarını yükselmesini engelleyemez ama frenler.

Fakat sıkılaştırmanın çok büyük zararı vardır.

- Sıkılaştırma ekonomide yatırım ve üretim artışını engeller. Büyüme durur.

- Hele hele ihracatın yavaşladığı dönemde sıkılaştırmaya gidilmiş ise, yatırım ve üretim artışındaki yavaşlama ekonomiye daha büyük yük getirir.

Bizde Merkez Bankası şimdilerde; (1) Enflasyonu, (2) Döviz fiyatlarındaki artışı frenlemeyi düşünüyor.

Büyüme, işsizlik, üretim, yatırım konularına önem verilmiyor. Merkez Bankası Başkanı dünkü konuşmasında bu politikanın devam edeceğini açıklıkla ortaya koydu.

Merkez Bankası Başkanı diyor ki,

- Mayıs ayında, sermaye akımlarında (ülkeye döviz girişinde) zayıflama başladı. Temmuz ayından itibaren finansal koşullar daha sıkı konuma geçti.

- Maliye sıkı politikaya devam etmeli. Merkez Bankası sıkı para politikasını sürdürecek. Bu durumda yılın ikinci yarısında kredi büyümesi ve iç talep artışı yavaşlayacak.

- Genel fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak için Merkez Bankası’nın faiz koridoru genişletildi. Sıkılaştırmaya gidildi.

- Enflasyon hedefine ulaşılıncaya kadar sıkılaşma devam edecek.

- Ekonomi yılın ilk 3 aylık döneminde iç talepteki canlanmaya dayalı olarak toparlanmaya başlamıştı. İkinci 3 aylık dönemde ılımlı artışın sürdüğü tahmin ediliyordu. Fakat alınan tedbirler ve piyasadaki gelişmeler gösteriyor ki, yılın ikinci yarısında iç talep zayıflayacak.

- Dış talep 2013 yılının ilk ve ikinci 3 aylarında zayıf seyrini korudu.

Piyasalar, Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre pozisyon alacalar.

Önümüzdeki dönem mal ve hizmet fiyatlamasını yaparken, büyüme hedeflerini belirlerken açıklanan sıkılaştırma politikası ve enflasyon tahminleri dikkate alınacak.

Bu tablo 2013 yılının ikinci yarısında ekonomide canlanma ümitlerini zayıflatıyor. Önemli olan gelecek hakkında doğru tahminler yapmaktır. 2013 yılı acaba sıkılaştırma ile geçer ise, 2014 yılında büyüme ümidi var mı? Ekonomi devamlı sıkılaştırma politikaları ile frenlenir ise, büyüme devamlı ertelenir ise, toparlanmak güç olacaktır.

Tüm yazılarını göster