Merkez Bankası söylem değişikliği yüzünden $ kuru artıyormuş? Acaba öyle mi!

Özcan KADIOĞLU RAKAMLARIN DİLİ ozcankadioglu@hotmail.com

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu geçen hafta yapmış olduğu toplantıda döviz kurlarındaki Mart ayındaki % 7 lik artışa rağmen faiz artırımına gitmedi. Bu konu fazla tartışmaya açılmadı ama Merkez Bankası'nın faiz kararında önceki kararlarda yer alan "ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesini çıkarmış olması çok büyük tartışmalara sebep oldu.
Birçok ekonomist bunun yanlış olduğunu bu yüzden dolayı kur artışının yaşandığını ve yaşanmaya devam edeceğini yazıp konuştu.

Merkez Bankası para politikası dokümanlarına bakıldığında gerekmesi halinde daha da sıkılaştırıcı bir politika bileşimi uygulayabileceğinden sürekli bahsediyordu. Son günlerde yurt dışı tarafı daha ağır basan ama içeride de özelikle rezerv tartışmaları nedeniyle artan kur baskısı karşısında Merkez Bankası’nın daha sıkı durması konusunda kamuoyunda ciddi bir baskı vardı.
Financial Times gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kısa vadeli borçlanma yoluyla dolar rezervlerini artırmasının, yeni bir kur şoku karşısında TL'nin değerini korumak için yeterli adım atıp atamayacağı konusunda yatırımcı ve analistlerin şüphe duymasına yol açtığını yazdı.

TCMB Nisan ayı başında net döviz rezervini 28,1 milyar dolar olarak açıklamıştı. Bazı yatırımcılara göre bu seviyenin de yetersiz olduğunu yazan Financial Times haberde, "Kendi hesaplamalarımız, rezervlerin 25 Mart'tan bu yana alışılmadık bir hızla artan kısa vadeli dış borçlanma ve takaslama işlemleriyle desteklendiğini gösteriyor. Bu takaslama işlemleri dışarıda tutulduğunda net rezervlerin 16 milyar doların altında olduğu gözüküyor" denildi.

Gazeteye göre analistler Türkiye'nin piyasalarda olası bir krize karşılık verecek finansal savunmasının yeterli olmadığından endişeleniyor.

Merkez Bankası’nın döviz rezervinin net şu kadar ya da brüt bu kadar olması değil.Asıl sorun, insanların maalesef önünü göremeyip ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusunda geleceğe dair hesaplar yapamamasından kaynaklanıyor.

Şahsen ben bu konuda çok farklı düşünüyorum. Bunun sebebini sizlere tablo halinde sunmaya çalışacağım. Bunu yaparken 2018 yılından itibaren Merkez Bankası toplantısı öncesi ve sonrası kur hareketlerini inceleyip sizlerle analizimi paylaşacağım.

Söylem değişikliği yüzünden $ kuru artıyormuş. Bu fikre katılmıyorum Sanki sıkı duruş devam edecektir deyince $ kuru düşüyor muydu?

Dolar kurundaki artışın bana göre sebepleri,

İstanbul seçim stresi,

İçte ve dışta Siyasi gerilimlerin devam etmesi,

S400 füze sistemi ve F35 uçak krizi,

İran’a petrol ambargo kısıtlaması,

Merkez Bankası net rezerv azalması ve polemik konusu olması,

Kurumların yıpratılması,

Yöneticilerin bilimsel verileri kullanmaktan çekinmesi,

Kurumlar üzerindeki siyasi baskının artması.

Tabloyu dikkatli incelerseniz Para Politikaları Kurul toplantısı ve sonrası ciddi bir değişim olmadığını göreceksiniz.

Tüm yazılarını göster