Merkez Bankası Enflasyon Raporu'na göre, üretim artışı dış talepden

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Merkez Bankası'nın 2010 yılının ikinci Enflasyon Raporu' açıklandı. Raporda 2010 enflasyon beklentisi % 6.9'dan % 8.4'e yükseltildi. Artışın 0.4 puanının daha güçlü bir büyümeden, 0.15 puanının petrol fiyatlarından, 0.55 puanının gıda fiyatlarından ve 0.4 puanının ise sigara ve alkollü içeceklerdeki vergi artışlarının yarattığı beklentilerden kaynaklanacağı belirtildi.

2011 için yıl sonu enflasyon beklentisi i 0.2 puanlık bir artış ile % 5.4 olarak revize edildi.

Raporun üreticiyi ilgilendiren bölümü iç ve dış talep tahminleridir. Çünkü iç ve dış talep olacak, artacak ki, üretim de artsın.

Merkez Bankası'nın enflasyon raporuna göre yurt içi talep dış talebe göre daha güçlü seyretmektedir.

Stoğa dönük üretimin durumu belirsizliğini korumaktadır. Açık anlatımıyla üretimin ne kadarının stoğa gittiği bilinmemektedir..

Genel değerlemeye göre toparlanma yavaş ve kademeli olacaktır.

Hane halkının tüketim talebi henuz uyanamamıştır. Hane halkının bugüne kadarki talebindeki gelişme daha çok mobilya, ev aletleri, ulaştırma-haberleşme alanlarında görülmüştür.

2009 yılının sonunda kamu kesiminin mal alımları iç talebin büyümesine katkıda bulunmuştur.

Merkez Bankası raporunda tüketim malları üretimi ve ithalatındaki artış eğiliminin sürdüğüne dikkat çekilmektedir.

Bu tabloya dayalı olarak 2010 yılının ilk 3 aylık döneminde mevcut talep için ve stok amacıyla üretimde canlanma beklentisinden söz edilmektedir.

Dikkat çekilen bir başka nokta, dış talebin, küresel piyasalardaki durgunluk nedeniyle bir türlü artış eğilimine girememesidir. Bu nedenle ihracata dönük üretim yapanların iç pazara dönme eğilimine girdikleri belirtilmektedir.

İhracatın reel olarak yılın ilk çeyreğinde yavaşladığı, Ocak-Şubat döneminde ihracat miktar endeksinin yüzde 8.6 oranında gerilediği anlatılmaktadır.

Buna karşılık geçen yılın son çeyreğinde iç talebe paralel olarak mal ve hizmet ithalatındaki artışın devam ettiği, ithalat miktar endeksinin Ocak-Şubat döneminde yıllık olarak yüzde 18.1 oranında arttığı vurgulanmaktadır.

Raporun talep bölümünde özetle, "önümüzdeki dönemde iç talebin, dış talebe kıyasla daha hızlı toparlanacağı öngörüsü altında, net dış talebin yıllık büyümeye olumsuz katkısının artacağı tahmin edilmektedir:"

Merkez Bankası'nın enflasyon raporunun iç ve dış talep hakkındaki değerleme ve öngörüleri kısa dönemde üretimde ciddi büyüklükde artış gerçekleşemeyeceğine işaret etmektedir.

Tüm yazılarını göster