Merkez Bankası durumdan memnun

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Merkez Bankası durumdan memnun ki, önceki gün uygulanan faiz ve para politikasının aynen sürdürüleceğini açıkladı.

Durum denen şey nedir?

-Merkez Bankası eskiden sadece fiyat istikrarını hedef alan politikalar uyguluyordu. Önemli olan enflasyonu geri çekmek idi.

-Sonra cari açık sorununa odaklandı. Faiz politikası ile ve parasal sıkılaştırma ile iç talebin firenlenmesi, ithalat harcamalarının azaltılması gündeme geldi.

-Derken ekonominin yavaşlatılmadan enflasyonun tırmanışının önlenmesi tartışılmaya başlandı.

-Bu gürültü arasında döviz fiyatlarının önce yükselmesine izin verildi. Sonra fazla yükseldiği görülünce, döviz tanzim satışları ile döviz fiyatının aşağıya çekilmesine karar verildi.

Bütün bu politikalar sonucu, faizde ve döviz fiyatında ve de enflasyonda bugün gelinen nokta Merkez Bankası'nın bekleyişlerine uygun ki, banka eski politikalarını sürdürme kararını veriyor.

Faiz oranları değiştirilmiyor. Dövize müdahaleye ara veriliyor.

Bunları nereden çıkarıyoruz? Bankadan yapılan açıklamada,

- Merkez Bankası %5.75 düzeyindeki politika faiz oranında (bir haftalık repo oranı) değişikliğe gitmedi.

Gecelik borçlanma faizi %12.5'te, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik borçlanma imkanı sağlayan faiz oranı ise %12'de, Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faiz oranı ise %5'te tutuldu.

-Yavaşlayan yurt içi nihai talebin yanı sıra net İhracatın etkisinde cari açıktaki (döviz açığındaki) azalmanın kademeli olarak devam edeceği tahmini tekrarlandı.

- 2011 yılının son çeyreğindeki birikimli fiyat artışları nedeniyle kısa vadede enflasyonun yüksek seyrinin süreceği belirtildi.

- Ekimden beri önemli bir sıkılaşmaya gidildiği hatırlatıldı. Bu parasal sıkılaştırma etkisinde önümüzdeki dönemde yurtiçi nihai talep büyümesinin yavaşlayacağı hatırlatıldı.

-Küresel ekonomide devam eden belirsizlikler nedeniyle para politikasındaki esnekliğin korunacağı açıklandı.

-Gün içi döviz satım ihalelerinin düzenli döviz satım ihalelerine göre daha etkili ve para politikası amaçlarına daha uygun olduğuna işaret edilerek, 25 Ocak'tan itibaren düzenli döviz ihalelerine son verileceği, sadece gerek görülen günlerde en yüksek tutar 500 milyon dolar olacak şekilde gün içi döviz satım ihaleleri düzenleneceği açıklandı..

Merkez Bankası durumdan memnun da acaba piyasa durumdan memnun mu?

Piyasa için önemli olan istikrardır. Piyasa faizin ve dolar fiyatının bir yerde oturmasını bekliyor. Bir hafta önce endişe ikisinin de yükseliş eğiliminde olması idi. Şimdi endişe döviz fiyatının nereye kadar ineceğinde.

Tüm yazılarını göster