Merkez Bankası Başkanı iyimser

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Merkez Bankası Başkanı dün konuştu. Kafinin ötesinde iyimser konuştu. “Biz dövizin belini kırarız” dedi. Bunu söylerken döviz fiyatı 2.00 TL’den 2.03 TL’ye yükseldi. Borsada fiyatlar düştü.

Merkez Bankası Başkanı “Biz öyle müdahale ederiz ki, herkes şaşırıp kalır” dedi.

“Şu anda dövizdeki fiyat yükselişi geçicidir. Çok net konuşuyorum” dedi. Suçu FED’e (ABD Merkez Bankası’na) attı. Kur artışının gerekenden fazla olduğunu söyledi.

“Faizi yüzde 7.75 in üzerine çıkarmayacağız. Faizde istikrar olunca döviz dönüp gelecek, yıl sonunda 1.92’nin altında olacak”, şeklinde iddialı ifadeler kullandı.

Başkan bolca mesaj verdi. “Döviz tarafında bizden şaşırtıcı manevralar bekleyin” dedi.

Açıklamalarına göre;

Enflasyon %6.2’ye düşene kadar faiz yüzde 6.75’in altına inmeyecek, ek parasal sıkılaştırma için de %7.75’in üzerine çıkmayacak…

Piyasa oyuncuları, bu açıklamaların var olan global baskı altında TL’nin değerlenmesine katkı sağlama ihtimali az olduğuna işaret ediyorlar.

TL bu denli değer kaybetmişken, faizin bundan sonra enflasyon %6.2’ye düşene kadar değişmeyeceği yönünde Merkez Bankası’nın kendini bağlaması da son derece riskli görülüyor.

Türk Lirası değer kaybederken enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 6.2’ye düşme ihtimali çok zayıf görülüyor.

Global anlamda büyük belirsizlik varken Erdem Başçı’nın son derece net bir şekilde “döviz kurunda şu anki hareketleri geçici görüyoruz, çok eminim bundan” şeklindeki açıklamaları şaşırtıcı bulunuyor.

Faizde değişiklik olmayacağı açıklandığına göre; ilerleyen günlerde Merkez Bankası yüksek miktarda döviz satacak demektir.

Başkan konuşurken TL’de de değer kaybetti. Açıklamalardan önce 2.3440 olan sepet 2.3620’ye yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı’nın piyasayı sakinleştirecek açıklamalar yapması normaldir. Fakat bu açıklamaların gerçekçi olması veya her açıklamanın arkasındaki politikanın belirtilmesi gerekir.

Sonuç olarak Merkez Bankası’nın dünkü açıklamalarına göre döviz konusunda bir sorun yok. Enflasyon sorunu, büyüme sorunu, cari açık sorunu yok.

Bu kadar iyimser tablo piyasa için şaşırtıcıdır. Daha da önemlisi Başkan Hükümete de bu kadar iyimser tablo çiziyor ise, Hükümet ekonomide sorun olmadığı gibi yanlış bir kanaate dayanır, ekonomiyi daha kötü etkileyecek dış riskleri sırtlanmaya kalkabilir.

Dikkat buyurunuz, döviz ihtiyacımızı nasıl karşılayacağımız belirsizken (döviz sorunu yok diyen Merkez Bankası Başkanı’na inanan Hükümetin) Türkiye’nin Suriye’ye yapılacak askeri müdahalede riske girmesi gündeme gelmiş durumda.

Tüm yazılarını göster