Melek yatırımcıyı devlet destekleyecek

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

SPK'nın 30'uncu yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, "melek yatırımcı"ya devlet desteği sağlanacağını açıkladı.

Ben şimdiye kadar "girişim sermayesi"ni duymuş ve bellemiştim de. Melek yatırımcı konusuna ilgi duymamıştım. Kimdir bu "melek yatırımcı"lar diyerek araştırınca anladım ki, bilen biliyor. Hatta Türkiye'de Melek Yatırımcılar Derneği bile kurulmuş. Kobi Finans sitesinden melek yatırımcıların kimler olduğunu öğrendim.

Okuduğuma ve öğrendiğime göre yabancıların "Angel Investor" dedikleri, melek yatırımcı, bir iş fırsatına yatırım yapan, henüz daha yolun başında olan girişimlerin-işletmelerin büyümeleri gelişmeleri için sermaye sağlayan, sermaye yanında işletmenin yönetimine giren kişilere verilen isim. Geleneksel yatırımlar fırsatlarına göre göre daha yüksek getiri bekleyişi söz konusu.

Melekler, yatırımları kişisel olarak destekledikleri gibi grup oluşturarak da destekliyor.

Melek Yatırımcı ile Risk Sermayedarı arasında fark var. Risk sermayedarı bir fon yönetir ve o fon için uygun fırsatlar arar.

Melek yatırımcı ise bir şahıstır, o da uygun yatırım fırsatlar arar ama şahsı için. Diğer bir deyişle, risk sermayedarı ilgilendiği şirkete ait endüstri ya da sektör hakkında deneyimi olmayabilir. Bekleyişi sadece yatırımına yüksek getiri almaktır.

Melek yatırımcı ise deneyim sahibidir ve yatırım yaptığı işletmeye sadece para koymaz. İşletmenin yönetimine ve büyümesine katkıda bulunmayı da hedef alıyor.

Bu konuda devletin nasıl bir katkı sağlayacağı henüz belli değil. Ama Türkiye'de "melek yatırımcı" modelinde daha önce kurumsal yaklaşımlar oldu.

Dünya Bankası'nın IFC (International Finance Corporation) isimli kuruluşu Türkiye'de bir çok sanayi kuruluşunun yatırımını, belli ölçüde sermaye iştiraki ile destekledi, desteklediği şirketlerin yönetimine girdi. Şirketler palazlanınca iştirak payını sattı.

Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası uzun yıllar girişimcilerin projelerini değerlendirdi. Destek bekleyen projelere belli ölçüde  sermaye desteği sağladı. Yönetimlerine temsilci atayarak şirketlerin gelişmesinin, büyümesinin önünü açtı.

Devlet, melek yatırımcıları desteklemek için düzenlemelere gidecek ise eski uygulamalardan yararlanılabilir.

Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası gibi proje değerlendirme birikimi ve elemanları olan kuruluşlar aracılığıyla bu destek verilebilir.

(Melek yatırımcılara devlet desteğinden söz ediyoruz ama, daha doğru ifade ile arayış, yeni yatırımların desteklenmesidir. Yeni yatırımların desteklenmesi için melek yatırımcıların, imkanı sınırlı, potansiyeli büyük yatırımların gerçekleşmesine katkıda bulunmalarının sağlanmasıdır.)

Tüm yazılarını göster