Mayıs sendromu deyip geçelim mi?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Cihat Kaymas / Yatırım Finansman

Mayıs ayının mevsimsel etkisiyle olumsuz seyir süren İMKB 63000 seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. Endeks haftanın ilk günü 88 puan değer kaybederek, 63209 puan seviyesinden kapanışı gereçekleştirdi. Dün ise ilk seansta 103 puan değer artışıyla 63313 puandan kapandı. Mayıs ayı başında 70335 seviyesini gören İMKB daha sonra hızla özellikle yabancıların satışlarıyla 63000 seviyelerinin altına kadar geriledi. İMKB de Yabancı payının da % 70 lerden, % 62 lerin altına gelmesi, yabancılar piyasadan çekiliyor mu sorusunun sorulmasına neden oldu

Hafta başında bono piyasasında gösterge faiz %9' un üzerine çıkarak 9.04' ü gördü. Parite haftaya 1.4150 seviyesinde başladı, ardından Dolar  değer kazanarak 1.60' ın üstünde işlem görmeye başladı ve parite 1.40 seviyelerine geriledi. Türk Lirası, Euro ve Dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor.

Hızlı hareketler sergileyen Altın biraz durularak, 1510 dolar düzeyinde yatay seyrine devam ediyor.

T.C.Merkez Bankası, cari açığın Mart ayında 9.8  milyar dolara ulaştığını açıkladı. Cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.5 oranında artış kaydetti. Piyasada beklenti 8.2 milyar dolar olması yönündeydi. Böylece yılın ilk çeyreğinde 22.1 milyar dolar olan cari açık yıllık olarak 60.5 milyar dolara ulaştı. Milli gelirin büyüme hızından daha fazla artan cari açığın ulaştığı seviyede piyasalar gözünü ekonomi yönetimine çevirmişken, Bakan Şimşek' in Pazartesi günü cari açık konusunda tedbirler alabiliriz açıklaması geldi.

Son açıklanan kredi büyüme rakamlarına baktığımız zaman büyümenin devam ediyor olduğunu görüyoruz. Kredi piyasalarında alınan tedbirlere rağmen krediler artıyor. Merkez Bankası'nın bugün yapacağı PPK toplantısından çıkacak açıklamalar önemli olacak. Merkez Bankasının bu toplantıda politika faizlerini değiştirmeyeceğini ve önümüzdeki 1-2 ay içinde de değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyordum ancak, Dolardaki yükselişi engellemek için belki karşılıklarda süpriz artırım sözkonusu olabilir. PPK kararlarında bir süpriz olmaz ise Bono ve Borsa da olumlu bir tepki hareketi gerçekleşecektir. Bonoda 8.75 ler görülebilir. PPK 12 Haziran seçimlerini gözönünde bulunduracak mı? Nasıl bir karar çıkacak göreceğiz.

Yunanistan endişesi hala devam ediyor, AB/IMF kredisinde yeni dilimi alamazsa oldukça sıkıntılı bir dönem yaşayacak. Yunanistan' ın elinde bulunan nakdin ancak, 18 Temmuza kadar yetebileceği öngörülüyor. Bu nedenle, Yunanistan acil olarak yeni yapısal reformlara başlama, özelleştirmelere hız verme, yeni bütçe kesintileri yapma ve tahvil ihraç etme kararı aldı. Yunanistan, kamu varlıklarının satışından yaklaşık 21 Milyar Dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.

İspanya' da krizin faturası iktidara kesildi. Hatırlarsanız, bizde de 2001 yılında yaşadığımız tarihimizin en büyük ekonomik krizinin ardından, O dönem iktidar ortağı olan tüm partiler Meclis dışında kalarak krizin faturasını ödemek zorunda kalmışlardı. Yoğun protestolar gölgesinde geçen seçimleri, Sosyalist Parti karşısındaki, ana muhalefet partisi Halk Partisi  kazandı. Barselona seçimlerini de  32 yıl aradan sonra Sosyalist Parti kaybetmiş oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın ardından Belçika'ya da bir uyarı yaptı. Fitch, Belçika'yı negatif izlemeye aldı. Belçika'nın siyasal anlaşmazlık nedeniyle yapısal reformlara ilişkin endişeler ortaya konuldu. Kuruluş, Belçika'nın aynı zamanda bütçe hedeflerini tutturamaması durumunda, bir not indirimine gidebileceğini belitti.

Bir iyi haber Brazilya' dan geldi. S&P, Brezilya'nın yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunun görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e yükseltti. Yerel para cinsinden uzun vadeli notun görünümünü ise 'durağan' olarak bıraktı. S&P, ayrıca yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli notları BBB-/A-3, yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli notları BBB+/A-2 olarak teyit etti.

Tüm yazılarını göster