Mart ayında işsizlikte azalma var

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Mart ayı işsizlik göstergeleri açıklandı. Geçen yılın mart ayına göre yüksek. İşsizlik yüzde 9.7’den yüzde 10.6’ya çıktı. 

Geçen yılın aynı ayına göre yüksek ama 2015 yılının ilk 2 ayına göre işsizlik oranında gerileme var. Ocakta yüzde 11.3, şubatta 11.2 iken martta 10.6’ya geriledi. 

İşsizlik oranını belirleyen iş arayan nüfus ile iş bulabilen nüfus rakamlarıdır. 

2014 Mart ayından 2015 Mart ayına iş arayanların iş bulduklarında çalışmaya hazır kadın ve erkeklerin sayıları 692 bin arttı. 

Bu bir yıllık dönemde 692 bin iş arayanın 370 bini iş bulabildi. 322 bini işsizler ordusuna eklendi. 

Bu dönemde marttan marta iş arayan her 100 kişinin 53’ü iş bulabilmiş, 47’si işsizler ordusuna eklenmiş durumda. 

Bir yıl öncenin mart ayına göre sanayide çalışanların sayısında 57 bin, tarımda çalışanların sayısında 122 bin, inşaatta çalışanların sayısında 77 bin gerileme var. 

İyi de sanayide, tarımda, inşaatta çalışanların sayısı azalırken, çalışan sayısı bir yılda nasıl oldu da 370 bin arttı? 

Arttı. Çünkü bir yılda hizmetler kesiminde 572 bin yeni iş imkanı ortaya çıktı. 

Hizmetler kesimi çok geniş bir kesimdir. Ayakkabı boyacısından simit satıcısından, otopark bekçisine, devlet memuruna, bilgisayar programcısına kadar çok yaygın alanı kapsıyor. 

Ne var ki ekonominin büyümesi, sanayide, tarımda üretim artışına, istihdam artışına bağlıdır. 

Mart ayında genç işsizlerde işsizlik oranı yüzde 18.6 ile bir yıl öncenin yüzde 16.7 olan işsizlik oranının üzerinde, ama bir ay öncenin yüzde 20 olan genç işsizlik oranının altında. 

Türkiye İstatistik Kurumu, “Mevsimlik Etkilerden” arındırılmış istihdam rakamları da yayınlıyor. Mevsimlik düzeltme yapıldığında, mart ayında çalışan sayısı daha yüksek, işsiz sayısı daha düşük çıktığı için işsizlik oranı da yüzde 10’a geriliyor. Ne var ki mevsimlik etkilerden arındırıldığında da mart ayı işsizlik oranı 2014 Mart ayı işsizlik oranı olan yüzde 9.2’nin üzerinde. 

Özetle 2015 yılının ilk 3 ayında işsizliği yüzde 10’un altına düşürmeyi başaramadık. İşsizlik sorun olmaya devam ediyor. Unutmayalım işsizlik sorununun çözümü yatırım ve üretim artışına bağlıdır.

Tüm yazılarını göster