Markalar arası düello, krize rağmen hız kesmiyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Bir yanda 110 ülkede yılda 25-28 milyon adet, yani her saniyede iki ürün satan Fransız markası Lacoste. Diğer yanda asıl cirosunu spor ürünlerden elde etmesine rağmen, lüks marka olmayı hedefleyen ABD'li Ralph Lauren. Dünya genelinde bin 100 mağazası bulunan Lacoste, 2008 yılı cirosu 1.6 milyar Euro olarak gerçekleşti. Giyimin dışında gözlük, ayakkabı, parfüm, saat, ev tekstili ve kemer gibi farklı alanlara uzanan Lacoste, Roland-Garros, Fransa Açık Tennis Turnuvası gibi etkiliklere sponsor oluyor.

Ralp Lauren'in faaliyet alanı da Lacoste gibi ayakkabı, parfüm, saat, ev eşyası, mutfak ürünleri, palto dahil olmak üzere çok çeşitli ürünleri kapsıyor. 2008 cirosu 3 milyar dolara ulaşan Ralph Lauren de Wimbledon, ABD Açık Tenis Turnuvası gibi etkinliklere sponsor oluyor.

Lacoste daha ulaşılabilir bir marka olmayı tercih ederken, Ralph Lauren lüks pazarına yelken açmayı hedefliyor. Bununla birlikte iki markanın spor giyimdeki rekabetleri ise her geçen gün hız kazanıyor.

İki marka arasındaki rekabet aslında 1967 yılından bu yana devam ediyor. Bronx'ta küçük bir gömlek dükkanına sahip olan Ralph Lipschitz, elde dikilen kravatları ile yakaladığı başarının ardından, 1967 yılında ürün yelpazesini genişleterek, Ralph Lauren ismini kullanmaya başladı. Scott Fitzgerald eserlerinden etkilenen marka, spor ve şehir yaşamı arasında bir yaşam tarzını hedef aldı.

Lacoste Genel Müdürü Christophe Chenut ise bu yaşam tarzının daha 1930'lu yıllarda tenis oyuncusu Rene Lacoste tarafından tasarlanan, timsah etiketli kısa kollu t-shirtler ile yansıtıldığını, diğerlerinin ise sadece bu tasarımı kopyaladıklarını ifade ediyor.

Ralph Lauren'in hedefi Armani ile kıyaslanmak

Ralph Lauren'e oranla Lacoste daha fazla ulaşılabilir bir marka olmayı tercih ediyor. Nitekim markanın en pahalı ceketlerinin fiyatı 300 Euro civarında. Ralph Lauren'in hedefi ise Armani ile kıyaslanmak. Markanın Black Label ve Purple Label isimli ürünlerinin fiyatı bin 300 ile 2 bin 500 Euro arasında değişiyor. Reklamlarıyla da lüks markaları aratmayan Ralph Lauren, tweed ceketli,  papyonlu ve melankolik bakışlı adamları tercih ediyor ürünlerini tanıtmak için. Lacoste reklamlarında ise tam tersine gülümseyen ve zıplayan gençler yer alıyor. Ralph Lauren'in lüks sevdasına rağmen bu çizgideki ürünleri Black Label ve Purple Label marka satışlarının sadece yüzde 10'unu temsil ediyor. Şu an için spor ürünleri satışlarının en fazla olduğu alan.

Lacoste'un ABD cirosu 300 milyon dolara yükseldi

İki marka arasındaki rekabet özellikle ABD'de hız kazanmış durumda. Dünyaca ünlü modacı Christian Lacroix tarafından eğitilen Christophe Lemaire'in Lacoste için çalışmaya başlaması, Fransız markasının ABD'deki konumunu önemli ölçüde etkiledi. Bunun sonucu olarak Lacoste'un ABD'de 1999'da 25 milyon dolar olan cirosu, geçtiğimiz sene 300 milyon dolara yükseldi.

Markaların pazarlama stratejileri kadar önemli olan bir diğer konu da şov dünyasında ne derece görünür oldukları. Bu konuda Ralph Lauren'in oldukça başarılı olduğunu söylemekte fayda var. Marka 1974 yılında Robert Redford'un "Muhteşem Gatsby" filmindeki kostümlerini tasarladı. Britney Spears'in son klibindeki kıyafetin tasarımı ise Lacoste'a ait.

Carla Bruni ile evlenene kadar Lacoste markasını tercih eden Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, Bruni ile evlenmesinin ardından Ralph Lauren'e geçmesinin, Fransız markayı ne derece etkilediği ise henüz soru işareti.

Body Shop ile L'Occitane maçı da tam gaz devam ediyor

İlginç bir diğer rekabet is kozmetik sektöründe ekolojik akımın temsilcileri Body Shop ile L'Occitane arasında izleniyor. İngiliz Body Shop ile Fransız L'Occitane'ın 1976 yılına dayanıyor. Dünya genelindeki tüm şirketlerin "doğal, yeşil, sürdürülebilir kalkınma" kavramlarına öncelik vermeye başladıkları bugün, kurulmalarından 33 yıl sonra, her iki markanın mağazaları neredeyse dünyanın tamamına yayılmış durumda. Her ikisi de doğal makyaj malzemelerinden, sabuna, duş jellerine, şampuanlara uzanan oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip.

Mağaza ve çalışan sayısı Body Shop'un yarısına denk gelen L'Occitane'ın satışları ise rakibinden sadece yüzde 28 daha geride. Body Shop'un cirosu 756 milyon Euro'ya ulaşırken, L'Occitane'ın cirosu 540 milyon Euro seviyesinde.

60 ülkede faaliyet gösteren Body Shop'un mağaza sayısı 2 bin 356 iken, 70 ülkede magazaları bulunan L'Occitane'ın bin 300 mağazası bulunuyor. Body Shop'un çalışan sayısı 9 bin 200. L'Occitane'ın ise 3 bin çalışanı var.

Yeşil akımın hız kazanması ile bu sektörde faaliyet gösteren markaların sayısı da artıyor şüphesiz. Kielhl's, Origin, Durance en Province bunlardan bazıları. Maçı kimin kazanacağı ise, dalgaların yönünü iyi belirleyen olacak.

Tüm yazılarını göster