Marka bulvar!

Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Adana'nın en önemli caddelerinden biri olan Ziyapaşa ile ilgili olarak daha önce kaldırım işgallerine dikkat çekmiş ve kuralsız, hak hukuk tanımaz bir şekilde ilerleyen bu işin bir düzenin olması gerektiğini dile getirmiştik.

Yazımızdan sonra Ziyapaşa'da bize göre yeterli olmamakla beraber bazı düzenlemelere gidildi. En azından yayaların sokağa atılan içki masalarının arasından geçmek zorunda bırakılması uygulamasından vazgeçilmişe benziyor.  Nispi olarak kaldırım işgallerine bir düzen gelse bile maalesef birçok işletme,  kendilerine tanınan alanların dışına taşarak, yaya geçişlerine engel olacak şekilde masalarını kaldırımlara yerleştirmeye devam etmekte. Büyükşehir belediye yetkileri kaldırım işgallerini düzenli olarak kontrol edip gerekli yaptırımları uygulamıyor olmalı ki bu uygulama her geçen gün artarak devam edebiliyor.

Cadde üzerindeki restoranların kaldırımlara koyduğu masalar zaman içerisinde farklı sorunlara hatta bazı alanlarda ise kabul edilemeyecek emrivaki yeni uygulamalara yol açmaya başladı. Adana Büyükşehir Belediyesi, araçların park etmesi için başta Ziyapaşa olmak üzere birçok cadde ve sokağın park uygulamasını belirli bir süreyle ihale etmişti. Ancak her geçen gün Ziyapaşa'nın cazibesinin artmasıyla araç park alanları caddede faaliyet gösteren dükkanlar tarafından kaldırım haline getirilip işgal edilmeye başlandı ve bu nedenle araç park alanları ortadan kaldırılmış oldu. Bu yeni bir fiili durumun ortaya çıkmasına neden oldu. Araç parkı konusunda sıkıntı yaşayan park şirketi de caddenin bir şeridini yeni park alanı olarak kullanmaya başladı. Duruma bakılır ise; ya dükkanlar park alanlarını hukuksuz olarak işgal etmişler, yada park ihalesini alan şirket vazgeçmiş olduğu hakkın yerine hukuksuz bir şekilde caddeyi işgal etme yolunu seçmiş olmalı. Adana'nın yönetiminde yer alan yetkililerin bu duruma şimdilik izin verdiği ya da göz yumduğu anlaşılıyor.

Diğer yandan Ziyapaşa Caddesi önce doğalgaz firması tarafından boydan boya kazılarak doğalgaz boruları döşenmişti. Doğalgaz boruları döşendikten sonra caddenin asfaltı yenilenmediği için cadde yamalı bohçayı andırır bir hal aldı ve bu duruma kimse dur demedi ya da diyemedi. "Adana'nın en güzel caddelerinden biri olan Ziyapaşa böyle olmamalı" sesleri yükselirken Ziyapaşa tekrar boydan boya kazılmaya başlandı. Bu sefer büyükşehir belediyesinin bir birimi alt yapı çalışmaları nedeniyle caddeyi tekrar kazıyordu. Bu kazılardan sonra caddenin asfaltı yenilenir diye beklerken Büyükşehir Belediyesi yamalı bohçayı andıran asfaltı yenilemek yerine yeni  yamalarla işi halletmeye çalışmakta. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları planlanıp programlanmadığı için her defasında kıt kaynaklar heba edilmekte, birileri yeni ihaleler kazanırken slında toplum olarak, kent olarak bizler biraz daha fakirleşmekteyiz.

Her defasında, "Ziyapaşa'yı Marka Bulvar Yapacağız" cümlesini dilinden düşürmeyen Büyükşehir belediyesi ve Ziyapaşa'yı kuruma ve güzelleştirme derneği yöneticilerine sormak lazım. Görsellikten uzak, yayaların hakkını korumayan, esasında dükkan sahiplerinin de aleyhine olan bu işgallerle mi yoksa adeta yamalı bohça  gibi görünen caddeyle mi marka bulvar olacak Ziyapaşa?

Tüm yazılarını göster