Mankenler hologram

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Lüks giyim markası Burberry, Çin'de yaptığı son defilede hologram mankenler de kullandı. Podyumda, "fizik olarak" var olmayan, sadece hologram olarak oraya yansıtılan mankenler.. Bu sihirbazlık sayesinde defilede öyle anlar oldu ki, birbirinin yanından geçen bu mankenler, bir dijital efektle, kar tanelerine dönüştüler. Yürürken giysi değiştirmiş gibi oldular.

Beijing Televizyon Merkezi'ndeki defilede moda tasarımı ve bilişim, olabilecek en şiirsel ve bir o kadar da fütüristik teknolojiyle bir araya geldi.

Ancak videosu görülünce anlaşılacak bu durumu, sözle anlatmaya çalışmak buraya kadar.

Defilesinde hologram manken kullanmayı, 2006'da Alexander McQueen akıl etmişti. 2010 yılı Şubat ayında intihar eden McQueen'in "ilham perisi" İngiliz manken Kate Moss'du. Bir defilesinde Moss, peri kızı gibi uçuşan, "öte âlemden" gelme vücut dili ve yüz ifadesiyle hologram olarak podyumun ortasında salınmıştı. Hologramın, bir tür enstalasyon gibi kullanılması ilk için adımdı bu.

Daha sonra, genç tasarımlarıyla tanınan Diesel de bir defilesinde hologram kullandı. Podyumda yürüyen mankenleri tasarım canavar figürleri izlemişti. O zamana kadar görülmemiş etkideki bu görsel şölen, izleyicileri şoke ettiği kadar, bir o kadar da yaratıcı ve yenilikçiydi.

Modanın görsel ve plastik bir sanat eseri olarak tanımlanabileceğini gösteren öncül (avant-garde) modacılar, hologramdan daha sık yararlanmaya başladılar.

Hologramlı yayınlar, hayatımıza daha sıklıkla girecek. Teknoloji ilerledikçe, bilim kurgu gibi düşünülen bazı uygulamalar, gündelik olağan işler olacak.

Örneğin Japonya, 2022 Dünya Kupası için bütün dünyaya hologramlı televizyon yayını yapmaya hazırlanıyor. (Kiminin 2022 hedefi de böyle şeyler işte!).

Japon TRT'si NHK, bu işe 6 milyar Dolar ayırdı. Evet, 6 milyar.

Hologramlı TV izlemek için özel gözlük gerekmeyecek. Görüntü, odanın ortasındaymış gibi olacak. Holo-TV adlı bir şirket, yayın için 360 derece görüntü alabilen 200 tane yüksek çözünürlü kamera üretecek.  Ayrıca, görüntüye gerçek seslerin katılması için ileri teknolojik bir ses kayıt sistemi de oluşturulacak. Sony ve Mitsubishi, aralarındaki rekabeti bir kenara itip bu işte Keio Üniversitesi'nden Prof. Jun Murai ile çalışacaklar. Hoca, "Japon İnternetinin Babası" olarak tanınıyor.

Holo-TV, ekrandan izlenmeyecek. Ortada, açıkta duran bir kitap varmış da, yüzeyinden yukarıya doğru bir görüntü oluşuyormuş gibi olacak. Bu sayede 360 dereceden bakılabilecek. Yani, bu hologramlı yayının, TV ekranındaki düz zemindeki gibi bir görüntüsü yok. Ve çok net. Şöyle: 16:9 ekranı 9.8 megapiksel kullanırken, Holo-TV'de bu, 50 megapiksele çıkacak. Ama elbette geniş bandınız varsa?

Japonların 2022 için düşündükleri bir şıklık daha var: Bu işin elektriğini, bizzat seyircilerden sağlayacaklar. Seyirci sevinçten ya da üzüntüden yerinden fırladığında oluşacak hareketi elektriğe çevirecekler. Bu arada, stadyumlarda güneş panelleri de olacak tabii ki.

Tüm yazılarını göster