Mali uçurum, Yunanistan, olumsuz ayrışma?

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Son bir kaç haftadır bahsettiğimiz sebeplerden dolayı özellikle yurtdışı piyasalar satış baskısı altında kaldı. Geldiğimiz noktada, olumlu haber akışı gelmesi durumunda özellikle ABD borsalarının bir tepki yükselişi deneyebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda, ABD seçimlerinden sonra tekrar ön plana çıkan "mali uçurum" konusundaki haber akışı piyasalar için önümüzdeki haftalarda son derece önemli hale gelecek.

ABD Başkanı Obama, Cuma günü vergi kesintileri ile bütçe harcamaları konularında Cumhuriyetçi ve Demokrat kongre liderleriyle ilk zirvede bir araya geldi. Toplantıda resmi bir açıklama gelmese de prensipte mali uçurumun yıl sonundan önce engellenmesi için görüş birliğine varıldığına dair haberler var. İkinci zirvenin bu ayın sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

Bilindiği gibi mali uçurum konusunda, 2012 bitiminde sona erecek vergi indirimlerinin 2013'te devam edip etmeyeceği, daha önce kabul edilen ve Ocak ayından itibaren devreye girecek kamu harcamaları kesintileri ile ilgili görüş ayrılıklarını içeriyor. Bu konularda uzlaşmaya varılamaması durumunda, otomatik vergi artırımları ile kamu harcamaları kesintilerinin aynı anda devreye girmesi söz konusu olacak. Bu da 2013 yılına yönelik belirsizliklere ve resesyon endişelerine neden oluyor.

Avrupa'da ise Yunanistan tekrar gündemin ön sıralarında yerini aldı. Daha önce vurguladığımız IMF ve Almanya arasındaki Yunanistan konusunda yaşanan görüş ayrılıklarının ise daha görünür hale geldiğini düşünüyoruz.

Bugün Avrupa'da EconFin toplantısı var. IMF, resmi sektörün katılımı dahil, başka bir Yunan borç yeniden yapılandırması istiyor. IMF, Yunanistan'a iki yıl mali ve yapısal reformları uygulamaya izin vermek, gerekli ek mali yardımda bulunmak için Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir seviyeye gerilemesi gerektiğini düşünüyor. Almanya ise, en son maliye bakanı Schaeuble'nin de ifade ettiği gibi, Yunan borcunun resmi kreditörler aleyhine olacak şekilde yeniden yapılandırılmasına karşı.

Bugün yurt içinde ise TCMB'nin Para Politikası Kurulu toplantısı önemli olacak. Piyasada beklentiler daha çok faiz koridorunun üst bandında bir indirim yönünde şekilleniyor. Fakat TCMB Başkanı Sayın Erdem Başçı'nın açıklamaları sonrası alt bandında da bir indirim olabilir diye düşünüyoruz.

Bu hafta Moody's'in İstanbul'daki altıncı yıllık kredi riski konferansı düzenlenecek. Bu haber, Moody's'den de bu hafta not artırımı gelebileceğine yönelik bazı beklentiler yarattı. Ancak Moody's'den Ekim sonu gelen ve geçen hafta tekrarlanan görüşler nedeniyle bu hafta not artışı gelmesinin çok düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz. İMKB açısından ise önümüzdeki günlerde özellikle ABD borsalarına nazaran olumsuz bir ayrışma döneminin olası olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm yazılarını göster