Mali kural, enflasyon, faiz, yatırım, istihdam…

Ferit Barış PARLAK AYRINTI ferit.parlak@dunya.com

Yüzde 14'e varan işsizlik oranına ve 'açlık sınır'ının altında asgari ücret rakamına sahip Türkiye olarak, güven kaybeden yabancı raiting kuruluşlarından not artırımı bekliyoruz.

Not artırımını dillendirdiğimiz kadar; üretimi, ihracatı, istihdamı artıracak yatırım ikliminin oluşturulması gerekliliğini dillendirmiyoruz.

Hatta, yatırımcının kafasının karışması için ne gerekiyorsa yapıyoruz.

Mali kural, enflasyon, faiz, yatırım, işsizlik, kriz kavramlarını topyekün ele alıp, tartışıp, çözüme ulaşamıyoruz.

Onlarca kez bedel ödememize rağmen, ders çıkarmayıp, hatalara devam ediyoruz.

* *

Son günlerde 'mali kural'ı konuşuyoruz.

Mali kuralın ne demek olduğunu, ne getireceğini, ne götüreceğini çoğumuz bilmiyoruz.

Mali disipline yakınlaşırsak, toparlanmaya başlayan ekonomimizi sıkacağımızı; mali disiplinden uzaklaşırsak, Yunanistan gibi ülkelerin başına gelenlere razı olacağımızı, dengeyi bulma zorunluluğumuzu, çıkacak yasada dengeyi hangi maddelerin bulduracağını bilmiyoruz.

* *

Birkaç konuşma örneğiyle içinde bulunduğumuz durumu özetlemeye çalışayım.

* *

Birçok ülkede bütçe dengelerinin orta vadeli hedeften sapmasına engel olmanın aracı olarak kullanılan 'mali kural', 2008 yılının ortalarında dönemin Devlet Bakanı Nazım Ekren tarafından dillendirilmişti.

Ekren 2008 yılının Ekim ayında, "Kendi çapamız olacak 'mali kural'a ilişkin çalışmaları tamamlamak üzereyiz, düzenleme 2009'da TBMM'ye sevkedilecek." demişti.

Yaklaşık 1.5 yıl geçti!

* *

Devlet Bakanı Ali Babacan mali kuralın Mayıs ayında yasalaşacağını söyledi önceki gün.

* *

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz dün enflasyon hedefindeki artışın nedenini anlatırken 'mali kural' konusuna da değindi.

Yılmaz, mali kuralın yasalaşmasının Türkiye'nin faizlerini tek hanede tutabilmesinin anahtarı olduğunun altını çizdi.

* *

MB enflasyon hedefini artırırken, AK Parti'nin Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin söyledikleri anlamlı:  "Birileri faiz artırımı için Merkez Bankası'nı zorlamaya başladı. Yatırımların ve istihdamın artması için faizlerin daha da düşmesi gerekiyor. Tabi ki enflasyonla birlikte. Yüzde 1 seviyeleri hedefimiz…"

* *

Yatırımcı olsanız, ne yaparsınız?

Tüm yazılarını göster