Değerli DÜNYA okurları, yaptığımız sohbetler sırasında ya da bana yöneltilen sorulardan aslında yasal herhangi bir sakıncası olmayan birçok konuda iş adamlarının bir evham içinde bulunduklarına şahit oluyorum. Bir çok konuda iş adamlarımızın gereksiz ve dayanaksız bir suçluluk psikolojisi içinde olduklarını görüyorum.
Yurt dışında bulunan varlıklar
Bir Türk vatandaşının yurt dışında banka hesabının olması, bu hesapta parasının bulunuyor olması, bu hesaba para göndermesi veya bu hesaptan para getiriyor olması, tek başına bir suç veya sorun teşkil etmemektedir.
1. Yurt dışına vergisi ödenmiş gelirlerin bir kısmı transfer edilmiş olabilir
Bu grupta bulunan varlıkların tek sorunu zamanaşımı döneminde elde edilen (faiz, kar payı, fon getirisi, alım satım vb.) gelirlerin beyan edilmemiş vergileri ile sınırlıdır. Bazen bu dönemde elde edilen gelirler çok sınırlı olabilmektedir. Hele bu gelirlerin de vergisi beyan edilmiş ve ödenmiş ise hiç sorununuz yok demektir.
2. Yurt dışındaki hesap, vergisi ödenmeksizin yurt dışında oluşturulmuş olabilir
Bu grupta olanların hem zamanaşımı dönemi içinde elde edilmiş anaparası, hem de anaparanın zamanaşımı süresi içindeki nemalarında, tespiti halinde vergisel sorunlar mevcuttur.
3. Yurtdışındaki hesap, vergisi ödenmeksizin yurt dışına transfer edilmiş olabilir
İkinci gruptakilerle aynı durum sözkonusu.
4. Yurtdışında bulunan para kara para değilse (uyuşturucu, silah, terör finansmanı vb) bir sorun yok
Eğer yurt dışındaki paranız kara para değilse vergisel sorunlar bir yana, yurda getirip götürmede, kullanmada bir sorun bulunmamaktadır.
5. Sahte belge tanzimi suretiyle bir vergi kaçakçılığı söz konusu değilse gelirin vergilenmemiş olması o serveti, parayı kara yapmaz.
Gelirinizin gizlenmiş, vergisi verilmemiş olması o geliri kara para haline getirmez.
6. Üzerinden 5 yıl geçtikten sonra veraset ve intikal vergisi hariç tüm vergisel sorunlar zamanaşımına uğrar
Milyarları da bulsa, üzerinden beş yıl geçtikten sonra, gazeteye ben vergi kaçırdım diye ilan da verseniz size tarhiyat yapılamaz. Tek kuruş vergi, ceza ödemezsiniz. Ancak, doğal olarak, halen o işler ve yöntemleriniz zamanaşımı içindeki (son beş yılda da) devam ediyor mu diye didik didik edilirsiniz.
7. Veraset ve intikal vergisi sorunlarının tek ilacı “varlık barışı” olabilir
Beş yıl geçse de zamanaşımına uğramayan tek vergi veraset ve intikal vergisi olduğundan, “varlık barışı” bu sorunun çözümü olabilir.
Giderek tüm ülkeler birbiriyle bilgi değişimine, kendi ülkelerinde vergisel operasyonlara mesafe koymaya ve karşılıklı yardımlaşmaya başlıyorlar. Dünya hızla bu konularda daha şeffaf hale gelmeye başladı.
Geçmişte onlarca şirket kurularak oluşturulan karmaşık yapılar problem haline geliyor ve hızla tasfiye ediliyor.
Ez cümle, paranızla rezil olmayın. Gereksiz riskler taşımayın. Vergi barışı ve varlık barışı geçmişle ilgili birikmiş sorunların çözümünde, bu değişen dünyada sorunsuz bir başlangıcın aracı olabilir.
Bu konularda yazmaya devam edeceğim.