Mali genel af ve mali sigorta: Uyarılar & öneriler

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Değerli DÜNYA okurları, TBMM'ne sunulan mali genel affa dönük olarak bazı ilk uyarı ve önerilerimi sizlerle paylaşacağım. Daha sonra da bu konuyu çeşitli yönleriyle işlemeye devam edeceğim.

Genel olarak ifade etmek gerekirse bu düzenleme ile;

- Mevcut borçların cezaları kaldırılmak faizlerde büyük indirimler ve taksitle ödeme imkanı getirilmek (borçlar yeniden yapılandırılmak) suretiyle önemli avantajlar sunuluyor.

- İhtilaflı borçlar için de aynı şekilde, ihtilafın bulunduğu aşama ve duruma göre farklı avantajlar getirilerek mevcut ihtilaflı dosya sayısı azaltılmaya (vergi barışı yapılmaya) çalışılıyor.

- 2006-2009 yılları için ilave bir ödeme yapacak olanlara bir nevi mali sigorta (o yıllar için vergi incelemesi yapılamaması imkanı) getiriliyor.

Takdir edersiniz ki bu köşede tüm detayları ayrıntısı ile verebilmek mümkün değil. Ancak başta tasarı ve gerekçesi olmak üzere, bu konuda mevcut ve bizim yaptığımız tüm çalışmaların ayrıntısına erişebilirsiniz.

Matrah artırımı konusunda rakamsal çalışma yapın ve tavsiyemiz yararlanın

İlk etapta, aşağıda saydığım ve belki sayamadığım gerekçelerle, bence mutlaka bir maliyet analizi yapın ve maliyeti sizin için uygunsa aftan yararlanın. Maliyet analizini yaparken, geçmiş yıllara ilişkin çıkabilecek herhangi bir tarhiyatın, inceleme ve çözümlenene kadar ki süreçte harcanacak zaman, stres ve çözüm maliyetini de dikkate alın.

Değerli DÜNYA okurları, giderek mali idarenin bilgi teknolojilerini daha verimli kullandığı ve topladığı verilerden hareketle daha hızlı sonuç almaya başladığı bir döneme giriyoruz.

Özellikle iş hacmi büyüyen, KDV iadesi alan şirketlerin giderek daha fazla mali idarenin radarına yakalanacağını söyleme kehanet olmaz.

Kod adı "Merak"

Mali idare 'Merak' adını verdiği yeni bir yazılımla, tüm beyanları çok çeşitli açılardan, elindeki bilgi kaynaklarını da dikkate alarak gözden geçiriyor. Son zamanlarda yapılan incelemelerin seçimlerinin büyük kısmı 'Merak' tarafından yapıldı.

Diğer bir ifade ile artık incelemeye seçimde özel bilgisayar yazılımları kullanılıyor.

Sürekli inceleme

Mali idare artık özellikle büyük ölçekli şirketlerde tüm dönemleri incelemeyi hedefliyor.

Matrah artırımından yararlanan sayısına bağlı olarak, geride kalan şirketlerin daha detaylı incelenecekleri sonucuna varılabilir.

Elektronik beyanlar

Elektronik beyanlar ve ekleri bir çok konuda çapraz sorgulama, karşılama yapabilme imkanı veriyor.

Elektronik veriler

Beyanlar dışında "her türlü işlemde tek numara" kullanımının yaygınlaşması ve kullanımının zorunluluğu Mali idarenin elinde çok sayıda kaynaktan akan veri tabanı yarattı.

İncelemelerdeki deneyci yaklaşım

Son yıllarda vergi incelemelerinde daha önce sorun olmamış, hatta vergi idaresinin farklı yönlendirdiği birçok konuda tarhiyat yoluna gidildiği görülmektedir.

Bu, "Bakalım yargı ne diyecek?" şeklinde özetlenebilecek deneyci yaklaşımın bir süre daha devam etmesini bekliyorum.

Kara listeler

Mevcut kara listelerle ilgili de belki bir dönüm noktası olabilir.

666

Mali idare şu an şirketlerin mal veya hizmet satın aldıkları şirketlerin zincirleme olarak altındaki şirketlerdeki tüm sorunları en üstteki şirkete yansıtabilmektedir. Matrah artırımı suretiyle aftan yararlanmanın bu hususun önüne geçmesini bekliyorum.

Dönüşüm fırsatı

Yeniden ve geçmişi temizleyerek başlayabilme için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Tabi ortalama beş yılda bir yapılan bu tür afları bekleyerek Rus ruleti oynamaya devam da edebilirsiniz.

Uzlaşmada ez az taslak kanundaki kadar indirim alamıyorsanız uzlaşmayın

Kanun çıkana kadar yapılacak uzlaşmalarda kanunla sağlanacak imkan kadar bir imkan sağlanmıyorsa uzlaşmak mantıklı gözükmemektedir. Uzlaşmayıp konuyu yargıya götürüp kanunu bekleyebilirsiniz.

Bu kanun kapsamına giren borçlarınızı kanun çıkana kadar ödemeyin

Değerli DÜNYA okurları, 31 Temmuz 2010 ve öncesi dönemlere ilişkin olan mevcut kamu borçlarınızı ödememe konusunda elinizden geldiğinizce direnmenizi tavsiye ediyorum. Ödeme yaparsanız, ödeme yaptığınız tutarlarla ilgili olarak yeni kanunun getireceği imkanları kaçırırsınız.

Mali İdarenin de aynı durumda olan mükellefler arasında eşitsizlik yaratmaması için, 31 Temmuz 2010 öncesine ait alacaklarına yönelik takip ve tahsil işlemlerini durdurması hakkaniyet açısından elzemdir.

Uzlaşma yapmışsanız ödemeyin

Şayet uzlaşma yaptıysanız kanun çıkana kadar ödeme yapmamanızı tavsiye ediyorum.

Tüm yazılarını göster