Mali aforizmalar

Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ zeki.gunduz@dunya.com

Günün Sözü:

''Vergi vermekten gurur duyuyorum. Tek sorun şu: Aynı gururu yarı yarıya daha az vergi ödeyerek de duyabilirim.

                                                                                   Artur Godfrey

                                                                                   Derleyen Denet C.Tezel

Boksörün karşısına eldivensiz çıkmak ne kadar akıllıca?

Şirketlerin yönetimlerinin yabancı şirketlerle evlilik veya satış görüşmeleri sırasında profesyonel destek almadıklarına şahit olmaktayız. Oysa başından itibaren bu konuda deneyimli mali ve hukuk danışmanlarıyla çalışılması, hem işin olumlu neticelenmesine, hem de pazarlığın daha profesyonelce sürdürülebilmesine yardımcı olacaktır.

Japon yapıştırıcı-denetim, kefir-şeffaflık

Türkiye'de uzun ömürlü kurum yaratılamamasının en önemli nedenlerinden biri; işletmelerin ortakları arasında güvenin tesisinin en önemli aracı olan denetim ve profesyonel destekten yeterince yararlanılmamasıdır.

Bize göre, bağımsız denetim kurumları bu işlevlerini gereği gibi yerine getirdikçe sağladıkları saydam, şeffaf ve objektif ortam nedeniyle kurumsallaşmaya ve bir arada kalabilmeye imkan yaratacaktır.

Bağımsız denetim uzun ömürlü, sağlıklı kurumlar için çimento, yapıştırıcı görevi görmektedir.

Uzun ömürlü ve güçlü kurumlar yaratmış ülkelerde denetim, muhasebe ve raporlama konularının ve bu alandaki mesleki denetimin güçlü olması tesadüfi değildir.

Sigorta konusunda check-up yaptırdınız mı?

Şirketlerin bu konuda bilimsel esaslarla davranmadığını gözlemlemekteyiz. Oysa iş yapış şekillerinin analiz edilerek, hangi alanlarda ve hangi kapsamda sigortaya ihtiyaçları olduğunun tespiti, daha sonra mevcut poliçelerin bunu ne derece sağladığının analizinin yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalardan sonra, kapsanmadığı saptanan alanlarla ilgili olarak uygun poliçe arayışına girilmelidir.

Tüm bu çalışmalarda da konunun uzmanlarından destek alınması yerinde olacaktır. Brokerlik şirketlerinin bu tür çalışmalarla şirketlere yardımcı olmaları gerekmektedir.

Tavsiyemiz; şirketin hayatiyeti için oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz bu konuda bu tarz bir çalışma yaptırılmasıdır. Aksi takdirde, ön görülmeyen ve kapsanmamış bir hasarla karşılaşıldığında, şirketin hayatının devamı mümkün olamayabilecek, yılların emeği heba olabilecektir. Oysa bunun için ödenecek primler, çoğu zaman çok düşük miktarlarda olabilmektedir.

Mali işler bölümüne üvey evlat muamelesi yapmayın

İşletmelerde müşahede ettiğimiz bir önemli yanlışlık da mali işlere bakan bölümlere yeterince önem verilmemesidir. Oysa işiniz ne kadar gelişirse gelişsin, bu alanda yapılacak hatalar onlarca yılın birikimini bir anda götürebilir. Üretim, pazarlama ve satış bölümlerince geliştirilen her türlü projeye, daha başından itibaren mutlaka mali işler bölümü dahil edilmeli ve görüşleri alınmalıdır. Muhasebesi, raporlaması ve iç denetimi oturmamış şirketlerin ayakta kalabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, ne yapıp edip departmanlar arasında oluşan ve anlamsız bir önem sıralamasına dayalı çekişmeleri mutlaka önleyin. Hepsinden önemlisi, bu bölümlerin başındaki görevlileri özgüveni sağlam, en tepedeki insan karşısında da fikirlerini rahatça ortaya koyabilecek, hemen herkese gerektiğinde 'hayır' diyebilecek insanlardan seçin, böyle bir ortam yaratın ve koruyun.

Avukat ve mali danışmansız adım atılır mı?

Mali ve hukuki sonuç yaratacak hiçbir konuda avukatınıza ve mali danışmanınıza danışmadan adım atmayın. Olabildiğince, yürüttüğünüz projelerde avukat ve mali danışmanları proje ekibinin doğal bir parçası gibi çalıştırın.

Onlar tarafından incelenmemiş hiç bir evrakı imzalamayın. Her iki titri de hasbelkader taşıyan bir insan olarak itiraf etmeliyim ki, bir noktadan sonra da, avukat ve müşavirleri bir yana bırakıp son sözü söylemeyi ve karar almayı bilin. Avukat ve mali müşavirin sizin yerinize karar alabilmesi mümkün değildir.

Konuya ilişkin tüm yönleri artı ve eksileriyle ortaya koyup, tavsiyelerini belirttikten sonra söz işletme yönetimine geçer. Bu meslekler tabiatları gereği muhafazakar olmak, işletmeyi her türlü riske karşı uyarmak zorundadırlar. İş adamlığı, müteşebbislik belirsizlik bulunan hallerde ölçülü riskler alabilmeyi bilmektir.

Yönetim kurullarında tartışılan gündeme uygun olarak avukat ve mali müşavirlerinizi yönetim kurulu toplantılarına davet ederek doğrudan görüşlerini almayı alışkanlık haline getirin.

Söz uçar yazı kalır

Danışmanlık aldığınız konularda mutlaka görüşlerin yazılı hale getirilmesini talep edin. Böylelikle konunun doğru anlaşılıp anlaşılmadığını anlama, daha derli toplu hale getirilmesini ve bir kez daha düşünülmesini sağlama fırsatı yaratmış olursunuz.

Ayrıca da şirketin mali hafızası için dosyaya konulacak bir şey sağlanmış olacaktır. Bir profesyonel olarak aldığınız karar veya yaptığınız işlemle ilgili olarak dayanak da yaratmış olacaksınız.

Önemli mali konular telefonla çözülür mü?

Bazen telefonla tartışmaya başladığımız konuları derinlemesine irdelediğimizde, başlangıçta algıladığımızdan çok farklı olduğunu, boyutlarının da tahminlerimizin ötesinde olduğunu fark ederiz. Bu nedenle biz, arkadaşlarımıza bize iletilen konularla ilgili olarak mutlaka ilave sorular sormayı, kayıt ve belgeleri incelemeyi tavsiye ederiz.

En fazla dikkat ettiğimiz konu da işin rakamsal boyutudur. Rakamlar büyükse veya işlem, yıl veya yıllar içinde birçok kere tekrarlanarak boyut kazanacaksa, mutlaka bu konunun tartışılması için işin büyüklüğü ile mütenasip zaman harcanmalı ve derinlemesine irdelenmelidir. Yüz yüze toplantılar yapılmalı ve konu yazılı hale getirilmelidir.

Aldığının bedelini ödemeyen kazanamaz

İşletme ortakları ve yöneticileri, ticaretini yaptıkları konularda bedel ödemeye hazır oldukları halde, danışmanlık aldıkları konularda aldıkları hizmetin bedelini ödeme konusunda isteksizdirler.

Oysa bu durum işletme için çözüm, proje üretme ve bunların işletme ile paylaşılmasının önünde büyük engel teşkil etmektedir. Danışmanlık alanında yarattığımız çözüm ve önerileri paylaşıp daha sonra bu konuda kuru bir teşekkür dışında bir şey elde edemediğimiz anlar hiç de az değildir. Bazen işletmelerin bazı yöneticileri, kendi alanı olarak gördüğü konularda dışarıdan hizmet alıyor olmayı sanki kendi yeri sorgulanacakmış gibi algılar ki bu son derece yanlış bir değerlendirmedir. İyi yönetici işletmesinin ihtiyaçlarını teşhis ve tespit edip uygun yerden, uygun fiyatlarla çözüm satın almayı bilen kişidir.

Tüm yazılarını göster