Makaronun 'Louis Vuitton'u: Ladurée

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Her ay yeni bir mağaza açan ünlü pastane, son üç yıl içinde cirosunu üç kat artırmayı başardı. Ladurée'nin sırrı "haute couture" stratejisi; yani lüks olmayı tercih etmek.

Ünlü Fransız pastanesi Ladurée her ay yeni bir mağaza açılışı gerçekleştiriyor. Şirket son üç yıl içinde cirosunu üç kat artırmayı başardı. 2007 yılında 25 milyon euro olan cironun, 2015 yılında 225 milyon euroya ulaşması bekleniyor.

Ladurée'nin son dönemde yaşadığı dikkat çekici büyümenin arkasında Paul fırınlarının kurucusu Holder ailesi var.

CEO David Holder'ın markanın stratejisi olarak "haute couture" stratejisini benimsemiş olması ve akıllı pazarlama yöntemi başarının temel unsurları olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre, Holder ailesi markayı, bir haute couture moda evi misali yönetiyor. Ladurée'nin "haute couture" stratejisine bakacak olursak:

. Sonbahar ve ilkbaharda olmak üzere her yıl sadece iki makaron koleksiyonu çıkartılıyor. Bu iki koleksiyon çikolata ve karamelli klasik makaronlara eşlik ediyor. İlkbahar koleksiyonunda yer alan dört farklı makaron çeşidi meyveli ve hafif tatlarda hazırlanırken; sonbahar koleksiyonunda Noel havası ön plana çıkartılıyor.

. Ladurée'nin paketleri Galliano, Louboutin ya da Christian Lacroix gibi haute couture dünyasının en ünlü isimleri tarafından tasarlanıyor. Özel müşterilerin istekleri üzerine farklı tasarımlar gerçekleştiriliyor. Örneğin Monaco Prensi Albert'in düğünü için makaronlar Monaco bayrağı renklerine boyandı.

. Ladurée'nin New York, Paris ve Londra'daki mağazalarına ödediği kiralar yılda 400 bin euroya ulaşıyor. Marka, mağaza seçimlerini yaparken Dior yada Vuitton benzeri bir yaklaşım sergiliyor. Öncelikle Londra, New York, Dubai, İstanbul gibi kozmopolit şehirler tercih ediliyor. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse, marka Madison Avenue'deki mağazası için yılda 545 bin dolar kira ödemekten çekinmiyor. Dior, Gucci, Ralph Lauren gibi markalarla karşılıklı vitrinlere sahip olmayı tercih eden Ladurée'nin çok önemsediği bir diğer konu da, hiç bir mağazasının bir diğerinin aynısı olmaması. Yani asla bir zincir görüntüsü vermemek.

Pazarlama ekibi de yine moda dünyası içinden seçiliyor. Pazarlama Müdürü Safia Thomass Bendali, Sonia Rykiel ve Thierry Mugler gibi isimlerle çalışmış, Prada hayranı bir isim. "Benim dünyam gastronomi dünyası değil" diyen Bendali, yeni makaron koleksiyonlarını "Vogue", "Elle" gibi moda dergileri ile paylaşıyor. Ladurée'nin pastaları ve makaronları moda sayfalarında yer alıyor.

Potansiyelin farkına varmak

Fransız Capital dergisine göre Avrupa genelinde tanesi 1.60 euroya satılan makaronun maliyeti 30 cent civarında. Şirketin CEO'su David Holder ise, "Hermes'e günde kaç adet Birkin modeli çanta sattığını sorar mısınız?" diyerek, günlük makaron satışları hakkında bilgi vermek istemiyor.

Bu arada, 1862 yılında Louis Ernest Ladurée tarafından Paris'te kurulan Ladurée, tam 130 sene boyunca tek bir mağaza olarak var oldu. 1993 yılında ise Paul fırınlarının sahibi Holder ailesi tarafından satın alındı. David Holder'a göre, eski sahipler markanın inanılmaz potansiyelinin farkına asla varamadılar. Holder ailesi ise oldukça hızlı hareket etmeyi tercih etti. Paris'teki ikinci mağaza Champs-Elysées'de açıldı. İkinci mağazayı diğerleri izledi. 2005 yılında ise Fransa sınırlarının dışına çıkıldı.

Olmaza olmaz

Bugün ise makaron moda ve şov dünyası başta olmak üzere çok kişinin "olmazsa olmazı" haline gelmiş durumda. Bunun başlıca nedenlerinden birisi de Capital'e göre Ladurée'nin "gönüllü büyükelçileri."

Bunlardan birisi Blake Lively. Chanel moda evini temsil eden ve ünle Gossip Girl dizisinde başrol oynayan Lively, tam bir makaron tutkunu. Dizi boyunca elinden Ladurée paketini düşürmeyen Lively, milyonlarca televizyon izleyicisini de etkilemeyi başarıyor.

Lively bu konuda tek isim değil. Kate Moss, Juliette Greco, Emma Watson, Katie Holmes gibi dünya starları makaron yemeye bayılıyorlar ve bunu hayranları ile paylaşmaktan mutluluk duyuyorlar.

Bu derece büyük bir pazarlama ekibine sahip olan Ladurée'nin başarısını önümüzdeki yıllarda da izlemeye devam edeceğiz gibi görünüyor. Her ne kadar CEO David Holder günlük satış rakamları hakkında bilgi vermek istemese de, Capital dergisine göre günlük makaron satışları yakında 100 bini aşarsa şaşırmamak lazım.

Tüm yazılarını göster