Maçın yıldızı Yunus Yıldırım

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe’nin Sivas’ta kaybettiği 3 puan ligdeki bütün dengeleri, hesapları ve algıları değiştirdi. İlk 17 haftalık bölüm geçildiğinde hatta 18. hafta sonrasında da “Fenerbahçe buradan şampiyonluğu bırakmaz” görüşünde olan büyük bir çoğunluk vardı ki, bu çoğunluğa mensup kişilerden birisi de bendim. Elbette sarı-lacivertli takımın arka arkaya aldığı 3 deplasman mağlubiyeti neticesi aradaki puan farkının iyiden iyiye erimesi ne Galatasaray’ı ne de Beşiktaş’ı peşinen şampiyonluğun favorisi yapar. Netice itibariyle kendi işini görecek, bir başka deyişle kendi göbeğini kesecek olan yine Fenerbahçe ancak yarışın farklı bir boyut kazandığı da aşikâr.

Peki, Ersun Yanal’ın takımında ters giden ne? Sarı-lacivertli ekibe dışarıdan bakan biri olarak benim gördüğüm sorunlar birkaç başlık altında incelenebilir. Öncelikle takımın gol yükünü çeken önemli hücum silahlarının birer birer sakatlanması. Emenike ve Webo’nun yokluğuna son olarak Sivas’ta Sow da eklendi. İkincisi her ne kadar saha dışında sakin görünmeye gayret etseler de Fenerbahçe camiasında yükselen bir gerilim ve endişe rüzgârı var. Bunu en net biçimde Sivas’ta gözlemledik. Bir diğer problem kamuoyunda zaman zaman dile getirilen “Ersun Yanal takımları uzun periyotlarla çıkışlar ve düşüşler yaşar.” algısının sahada gerçekleşiyor oluşu. Bu tespiti dile getirenler vakti zamanında peşin hüküm vermekle suçlandılar ama şu günlerde takım performansının zirvede olduğu pek söylenemez. Bunu anlamak için sarı-lacivertli takımın mağlubiyet aldığı rakiplerine bakmak yeterli. Fenerbahçe’yi yenerken ne Eskişehirspor ne de Sivasspor bilindik görüntülerindeydiler. Bu anlamda sadece Karabükspor’u ayırabiliriz. Bence bu tespit önemli bir soru işaretini de beraberinde getiriyor: Düşüş mü var? 

Son olarak Sivas’taki mağlubiyetin müsebbibi sayabileceğimiz hakem yönetimi. Yunus Yıldırım maçta çok kötü bir yönetim gösterdi ve her iki takım aleyhine de ciddi hatalar yaptı fakat şahsi kanaatim şu: Maç başında Fenerbahçe lehine çalınması gereken penaltıya hükmedilmiş olsaydı, sarı-lacivertli takım bu deplasmanda muhtemelen üç puan kaybetmeyecekti. Kale arkasındaki yardımcı hakemin gözleri önünde üstelik orta hakemi bırakın diğer kale arkasındaki yardımcının bile kolaylıkla süzebileceği pozisyonda düdüğü çalmadığınızda sadece yönettiğiniz maça değil ligin bütün gidişatına etki ediyorsunuz. Ondan sonra gerek federasyon gerekse de hakem kurulu hakkında üretilen teorileri ne kadar yalanlasanız boş. Neticede insanlar duyduğundan/dinlediğinden çok gördüğüne inanmaya mütemayil. İkinci yarıdaki bir başka pozisyonda Meireles’in yaptığı kırmızı kartlık hareketi sarıyla geçiştirme yanılgısına düşen Yunus Yıldırım, en bilinen ve en çok yapılan yanlışın içine düşerek hatasını bir başka hata ile telafi etme yoluna gitti. Bu “eyyam” değilse nedir?

20. HAFTANIN SEYRİ

Kasımpaşa - Torku Konyaspor
Gekas sahnede- Süper Lig 20. hafta mücadelesinde Kasımpaşa ile Torku Konyaspor karşı karşıya geldi. Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan ve hakem İlker Meral'in yönettiği karşılaşmayı Torku Konyaspor 3-1 kazanarak üç puana uzandı. Maçın 30. saniyesinde Hasan Kabze ile öne geçen Torku Konyaspor’un diğer iki golünü 51 ve 79. dakikalarda Gekas kaydetti. Kasımpaşa'nın 35. dakikada Adem Büyük ile bulduğu tek gol ise teselliden öteye gidemedi. Bu sonucun ardından Torku Konyaspor 26 puana yükselerek ligin alt sıralarından yukarıya çıkmayı başardı. Kasımpaşa ise 30 puanda kalarak zirve takibinde yara aldı.

Gaziantep-Beşiktaş
Kazanan Beşiktaş oldu- Beşiktaş, Süper Lig'in 20. haftasında Gaziantepspor'a konuk oldu. Karşılaşma 2-1 Beşiktaş'ın üstünlüğü ile sona erdi. Kamil Ocak Stadı'nda alınan 2-1’lik skorla Beşiktaş 3 puana uzandı. Beşiktaş'a galibiyeti getiren golleri 19'da Olcay Şahan ve 74'te Ömer Şişmanoğlu kaydetti. Gaziantepspor'un tek golü ise 85. dakikada Marek Sapara'dan geldi. Bu karşılaşmada ilk kez birlikte görev alan Franco-Dany ikilisi savunmada geçer not almayı başadılar. Siyah-beyazlı ekip bu sonuçla ligde puanını 36 yaparken, Gaziantepspor 25 puanda kaldı.

Kayseri Erciyes-Çaykur Rizespor
Birer gol birer puan - Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadyumu'nda oynanan ve Türkiye Futbol Federasyonu'ndan Fırat Aydınus düdük çaldığı karşılaşma 1-1'lik eşitlik ile sona erdi. Ev sahibi ekip Kayseri Erciyesspor'un golü 20. dakikada Edinho'nun ayağından gelirken, konuk ekip Çaykur Rizespor'un tek sayısını ise 24. dakikada Engin Baytar attı. Ligin 21. haftasında KayseriErciyesspor, Akhisar deplasmanında puan arayacak. Rıza Çalımbay’ın istifasıyla sarsılan Rizespor ise Gaziantepspor ile kozlarını paylaşacak.

Elazığ-Kayseri
Elazığspor çıkışta - Kümede kalma savaşı veren iki ekip, Elazığspor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleyi ev sahibi 3-0 gibi farklı bir skorla kazanmayı başardı. İlk yarısı 0-0 sonuçlanan karşılaşmada rakibine oranla oldukça etkili bir oyun ortaya koyan Elazığ'a galibiyeti getiren golleri, 49. dakikada kendi kalesine Alper Uludağ, 62. dakikada penaltıdan Serdar Özkan ve 73. dakikada yine penaltıdan Deniz Yılmaz kaydetti. Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında Elazığspor deplasmanda Torku Konyaspor ile karşılaşırken, Kayserispor ise evinde Gençlerbirliğini konuk edecek.

Bursaspor - MP Antalyaspor
Yenişemediler - Bursaspor ile Medical Park Antalyaspor’un karşı karşıya geldiği, Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan ve hakem Özgür Yankaya'nın yönettiği karşılaşma 1-1'lik eşitlikle tamamlandı. Bursaspor, 13. dakikada Civelli'nin kafa golüyle öne geçerken ilk yarı ev sahibi ekibin galibiyetiyle sona erdi. Antalyaspor, 85. dakikada Semih Şentürk'ün penaltı golüyle eşitliği yakaladı ve mücadele 1-1 berabere bitti. Bu sonucun ardından Bursaspor 28 puana yükselirken, Medical Park Antalyaspor ise 22 puana çıktı.

Trabzonspor -Akhisar Bld. Spor
Fırtına ters yönden esti- Süper Lig'in 20. haftasında Trabzonspor sahasında Akhisar Bld. Spor'u konuk etti. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan ve Ali Palabıyık'ın düdük çaldığı mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf, 4-2'lik skor ile yeşil-siyahlı Ege temsilcisi oldu. Akhisar'a galibiyeti getiren golleri 52., 55., 74. dakikalarda Mehmet Akyüz ve 17. dakikada Uğur Demirok kaydederken, ev sahibi Trabzonspor'un sayıları ise 26. ve 90. dakikada Olcan Adın'ın ayağından geldi. Bordo-mavili takımda kaleci Onur Kıvrak’ın tek başına direnişi ve gözyaşları maça damga vuran olaylardan biri oldu.

TEKNİK ANALİZ

(Galatasaray – Eskişehirspor)
Önde baskı sonuç verdi

Galatasaray’ın sahasında Eskişehirspor’u 3-0 mağlup ettiği karşılaşmaya dair altı çizilmesi gereken en önemli nokta, sarı-kırmızılı takımın ilk 45 dakikada topa önde basması ve sonuca kolay gitmesi idi. Konuk takımda gerek tandemdeki Servet – Akaminko ikilisi gerekse de iki ön libero; Hürriyet ve Lawal’ın presi kırma ve top dolaştırma konusunda yetenekleri kısıtlı isimler olması, Galatasaray’ın uyguladığı baskıdan sonuç almasına yol açtı. Bu anlamda neticenin ilk yarı sonunda belli olduğu söylenebilir. İkinci yarıda sarı-kırmızılı ekip aynı etkili presi ve tempoyu devam ettiremese de üstünlüğünü korumayı başardı. Eskişehirspor’un bu devrede daha etkili gözükmesinin de bahsettiğimiz baskının sona ermesinden kaynaklandığını söylemeliyiz.

Tüm yazılarını göster