Maçın yıldızı (!) Trabzonspor taraftarı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen maçta, Trabzonspor ile Fenerbahçe Hüseyin Avni Aker Stadı'nda yenişemediler. Maça dair teknik-taktik konulara girmeden evvel bu maç özelinde Trabzonspor taraftarıyla ilgili birkaç düşüncemizi yazmamız gerekiyor. Eğer bordo-mavili renklere gönül verenler geçen sezondan sirayet eden bir haksızlık düşüncesi içerisinde Fenerbahçe'yi protesto etmek niyetinde olsalardı bunun en güzel biçimi sahanızda sarı-lacivertlileri yenmekti. Oysa Trabzonspor taraftarı hem ilk yarının genelinde hem de ikinci yarının bir kısmında takımlarına destek değil köstek oldular. Bilhassa Fenerbahçe'nin ikinci yarılarda baş gösteren arazları herkesçe biliniyorken, sahadaki takımlarının hızını keserek ve konsantrasyonlarını bozarak küfür ettikleri Aykut Kocaman'ın ekmeğine yağ sürmüş oldular. Bu nedenle karşılaşma berabere bitmiş olmasına rağmen maçın kaybedeni onlardı.
Maç başında her iki takımı da klasik dizilişleriyle izledik ancak dikkat çekici farklılıklar da yok değildi. Örneğin Fenerbahçe'de Emre Belözoğlu'nun yokluğu sistem içerisinde Caner'in değişken oyun anlayışıyla çözülmeye çalışılıyordu. Top sarı-lacivertli takıma geçtiğinde Cristian ve Selçuk'un yanına doğru kayan Caner, yüksek tekniğini orta sahadan oyunun kurulmasında ve köprü olmakta kullandı ki, bunda da başarılı olduğu söylenebilir. Bu düşüncenin dezavantajı kaybedilen toplarda Ziegler'in Serkan ve Volkan ile baş başa kalışıydı. İlk yarının genelinde Trabzonspor'un ağırlıklı biçimde sağ kanadını kullanması bu durumun önemli bir göstergesi sayılabilir. Şenol Güneş ise Galatasaray maçının aksine topun olduğu bölgede baskıyı değil kilit isim olarak gördüğü Alex'in etkinliğini minimize etmeyi seçmişti. Bu konuda üzerine düşen görevi elinden geldiğince yapmaya çalışan Aykut, skor dezavantajıyla girilen devre sonrası yerini hafta içi bu maçı analiz ettiğimiz yazımızda belirttiğimiz şekilde Serkan'a bıraktı. Elbette ki, burada amaç rakibe ileride pres uygulayarak baskı kurmaktı. Esas itibariyle uzun zamandır skor avantajını ele geçirdikten sonra maç içinde edilgen konuma geçmesi eleştirilen Fenerbahçe ve Aykut Kocaman için bu kez tam da beklendiği gibi bir maç oynandı. Trabzonspor kalesine az ve öz giden Fenerbahçe'nin attığı gol yanında 3 topunun da direkten dönmesi baskıdan ani çıkışların zaman zaman doğru biçimde yapılabildiğini gösteriyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu başarının bir kısmı Fenerbahçe'ye ait olsa bile kalan pay için Trabzonspor taraftarı ve Şenol Güneş'in taktiksel seçimlerini öne çıkarmak lazım. İkinci devreye Caner'siz başlayan Fenerbahçe, 63'te Alex'i de dışarı almak zorunda kalınca topa olan hâkimiyetini büyük ölçüde yitirdi. Sow, Stoch ve Özer'in topun arkasına geçme konusunda yaşadığı sıkıntılar da Trabzonspor'un çok adamla yaptığı şok baskılardan netice almasını ve sonrasında da golü bulmasını kolaylaştırdı. 90 dakika geneli için bir fikir yürütecek olursak Fenerbahçe'nin Emre'yi, Trabzonspor'un ise Zokora'yı fazlasıyla aradığını söyleyebiliriz. Özellikle ikinci yarıda önde basarak kazanılan topların dağıtımı düzgün biçimde yapılabilse, bordo-mavili takım hem daha fazla tehlike yaratabilir hem de kaptırdığı toplardan kontralar yemeyebilirdi. Tam da bu noktada Burak Yılmaz'a değinmek gerekiyor. Gol sayısında patlama yaşıyor ve bununla paralel biçimde özgüveni çok yüksek. Ancak her topu kaleye vurmak istemesi, frikiklerde bile kimseye şans tanımaması ve "pas tercihi" kelimesine yabancılığı kimi zaman Trabzonspor'un yararına değil zararına oluyor. Farkındayım 32 gol atan bir oyuncuyu eleştiriyorum ama Trabzonspor'un liderden 19 puan geride olduğu da bir gerçek.

[33. HAFTANIN SEYRİ]

Gaziantep doludizgin
Spor Toto Süper Lig'in 33. hafta maçında Gaziantepspor, ligden düşmesi haftalar önce kesinleşen Ankaragücü'nü 1-0 mağlup ederek son 6 hafta içindeki 5. galibiyetini aldı. Karşılaşmanın tek golünü 39. dakikada Cenk Tosun kaydetti. Gol, soldan gelişen atakta Şenol Can'ın pasıyla buluşan Cenk'in sağ çaprazdan sert ve düzgün vuruşundan geldi. Gaziantepspor bu sonuçla puanını 45'e çıkarırken, Ankaragücü ise 11 puanda kaldı. Başkent ekibi 13 haftadır puan alamıyor. Sarı-lacivertli başkent temsilcisi son puanlarını Beşiktaş ile 0-0 berabere kalarak almıştı. Ankaragücü lige vedasını sahasında Kayserispor maçı ile yapacak.

Karabükspor deplasmanda güldü
Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında Mersin İdman Yurdu, son haftaların formda ekibi Kardemir Karabükspor'u konuk etti. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan mücadelede geçen hafta ligde kalmayı garantileyen Karabükspor, Mersin deplasmanından da 2-0'lık galibiyetle dönmeyi başardı. Mehmet Yıldız ve Mustafa Sarp'ın golleri ile 3 puana uzanan Karabükspor, bu skorla ligde rakibinin üstüne çıkmayı da başardı. Ligdeki 13. galibiyetini alan Karabükspor, puanını 43'e yükseltirken; iki haftadır sahadan mağlubiyetle ayrılan Mersin İdman Yurdu, haftayı 42 puanla kapattı. Mersin İdman Yurdu, ligin 34. ve son haftasında Eskişehirspor deplasmanına çıkarken; Karabükspor kendi evinde Beşiktaş'ı konuk edecek.

Gençlerbirliği 7 hafta sonra galip
Spor Toto Süper Lig'in 33. haftasında Gençlerbirliği kendi evinde ligden düşmesi kesinleşen Manisaspor'u konuk etti. Serkan Çınar'ın yönettiği mücadelede gülen taraf 3-0'luk sonuçla başkent temsilcisi Gençlerbirliği oldu. Kırmızı siyahlılara galibiyeti getiren golleri penaltı vuruşundan 43. dakikada Hurşut Meriç, 72. dakikada Ermin Zec ve 77. dakikada Herve Tum kaydetti. Alınan bu sonucun ardından 7 haftalık kazanamama serisini sona erdiren Gençlerbirliği puanını 49'a çıkartırken konuk ekip Manisaspor 32 puanda kaldı. 34. hafta mücadelesinde Gençlerbirliği deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşılaşırken Manisaspor kendi evinde Galatasaray'ı ağırlayacak.

Yenişemediler
Spor Toto Süper Lig 33. hafta mücadelesinde Kayserispor sahasında Eskişehirspor ile 2-2 berabere kaldı. Konuk ekip 20. ve 29. dakikada Diomansy Kamara'nın golleri ile 2-0 öne geçse de, ev sahibi Kayserispor 43'te Emir Kujovic ve 90+1. dakikada James Troisi'nin attığı gollerle mağlup olmaktan son anda kurtuldu. Eskişehirspor'da Veysel Sarı 65. dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Konuk ekip 47 puanla 7. sırada kaldı. Kayserispor ise tüm çabalarına rağmen maçı 2-2'lik beraberlikle bitirdi ve 41 puanla 13. sırada kalarak ilk 8'e girme şansını yitirdi. Kayserispor gelecek hafta deplasmanda Ankaragücü'ne konuk olurken Eskişehirspor sahasında Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak.

Tom'dan altın gol
Spor Toto Süper Lig 33. hafta mücadelesinde Sivasspor sahasında, kendisi gibi Play-Off'a kalma hesapları yapan İ.B. Belediyespor ile karşı karşıya geldi. Konuk ekip karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı. Maçın tek golü, 58. dakikada Tom'dan geldi. Bu sonuçla Sivasspor 47 puanda kalırken İ.B. Belediyespor da 47 puanla son hafta maçları öncesi yeniden umutlandı. Ligin ilk yarısındaki maç 1-1 berabere bittiği için normal sezon sonunda olası bir puan eşitliğinde ikili averajda rakibinin üzerinde olan İ.B. Belediyespor avantajlı durumda olacak. Ligin son haftasında Sivasspor deplasmanda Samsunspor ile karşılaşacak. İ.B. Belediyespor ise sahasında Gençlerbirliği ile oynayacak.

Beşiktaş bildiğiniz gibi
Spor Toto Süper Lig 33. hafta maçında üçüncülük hedefi olan Beşiktaş, kümede kalma mücadelesi veren Samsunspor'u ağırladı. Fi-Yapı İnönü Stadı'nda oynanan maçta Samsunspor, Beşiktaş'ı 1-0 mağlup ederek hayati bir galibiyet aldı. Samsunspor'a galibiyeti getiren golü 70. dakikada Murat Yıldırım kaydetti. Haftalardır yazdığımız gibi Beşiktaş bir kan değişikliğine şiddetle ihtiyaç duyuyor ancak yeni yönetimin Play-Off'a Carvalhal ile girme kararı aldığı da kulislerde konuşuluyor. Sanıyorum Fikret Orman ve yönetimi de böylelikle ilk yanlış kararlarını almış oluyor. Mali tabloyu düzeltmek için tempolu biçimde çalışan Beşiktaş yönetimi, takımı ayağa kaldırmayı yeni sezona ertelememeli. Play-Off önemli.

Medical Park Antalyaspor ateşle oynuyor
Spor Toto Süper Lig 33. hafta mücadelesinde sahasında Bursaspor'u konuk eden Medical Park Antalyaspor, maçı 3-1 kaybederken ligin bitimine 1 hafta kala kümede kalma umutlarını ateşe attı. Medical Park Antalyaspor 39 puanla 15. sırada kalırken, Samsunspor ise Beşiktaş karşısında aldığı galibiyetle puanını 36 yaptı ve 16. sırada yer aldı. İki takım arasındaki ikili averajda ise Samsunspor önde olan taraf. Medical Park Antalyaspor gelecek hafta Fenerbahçe deplasmanında kümede kalma savaşı verecek. Bursaspor ise ligde büyük çekişmeye sahne olan ilk 8 yarışında önemli bir galibiyet alarak 49 puanla 5. sıraya yükseldi. Yeşil beyazlı ekip gelecek hafta sahasında Gaziantepspor'u ağırlayacak.

HAFTANIN TAKIMI: Bursaspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Samsunspor Beşiktaş'ı yenebiliyorsa, biz de Fenerbahçe'yi yenebiliriz." Mehmet ÖZDİLEK

KARE AS:   Herve Tum (Gençlerbirliği)
    Mehmet Yıldız (Karabükspor)
    Sebastian Pinto (Bursaspor)
    Diomansy Kamara (Eskişehirspor)

GOL KRALLIĞI:    32 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)
      15 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)
         14 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)
      12 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)  
             12 Gol - Johan Elmander (Galatasaray)

TEKNİK ANALİZ
(Galatasaray - Orduspor)
Beklenen sonuç
Galatasaray sahasında ağırladığı Orduspor'u 2-0'lık skorla mağlup ederken zorlanmadı. 90 dakika boyunca pozisyon bulmakta zorlanan Karadeniz temsilcisi, Necati'nin şahsi becerisiyle 7. dakikada bulduğu gol sonrası savunma anlamında da direncini yitirdi. Maçın kalite anlamında bekleneni vermediğini söyleyebiliriz ancak sarı-kırmızılı takım açısından 3 resmi maç sonra kazanmak da son derece önemli. Klasik 4-4-2 anlayışındaki Galatasaray'da gerek takım savunması gerekse de oyun disiplini bu galibiyeti getiren temel faktörler sayılabilir. 4-2-3-1 sistemindeki Orduspor ise Bruno, Dalmat ve Javito'nun varlığına rağmen rakip yarı alanda top tutma konusunda Culio ve Stancu'yu aradı.

PUAN DURUMU       
        
TakımOGBMAYPuan
Galatasaray332283652474
Fenerbahçe331986593465
Trabzonspor3315108603955
Beşiktaş331599493854
Bursaspor33131010443349
Gençlerbirliği33131010494749
Sivasspor33121110555347
Eskişehirspor3313812404147
İ.Büyükşehir Bld.3313812474947
Gaziantepspor3312912373345
Kardemir Karabük3313416435543
Mersin İ. Yurdu3312615344342
Kayserispor3312516373941
Orduspor33101112283441
M.P. Antalyaspor3310914324039
Samsunspor339915354536
Manisaspor338817314832
Ankaragücü332526227211

HAFTANIN MAÇI
(Trabzonspor - Fenerbahçe)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması
Trabzonspor  :   87.800.000 Euro (27 Futbolcu) Trabzonspor  : 26.6
Fenerbahçe  :   128.050.000 Euro (27 Futbolcu) Fenerbahçe  : 26.1

Tüm yazılarını göster