Lokomotif sektör sponsorluğu keşfetti

Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Türkiye’nin lokomotif sektörü inşaatın spordaki gücü de artıyor. Gayrimenkul şirketleri neredeyse 2010 yılından bu yana Türkiye’nin önde gelen futbol ve basketbol kulüplerine sponsor oluyor. Bazı dönemlerde ise stadlara adlarını verdiler. Türk inşaat firmalarının bu gücü artık sınırlarımız dışına taştı. Dünyaca ünlü kulüplere kadar gitti. Aslında çok değil 5-6 yıl öncesine kadar Türk inşaat şirketlerinin yurtdışında spora ilgisi daha çok dünyaca ünlü teknik adamları tanıtım yüzü olarak kullanmasıyla sınırlıydı. O çalışmalar başarılı olmuşa benziyor ki ünlü reklam yüzlerine ünlü klüplerin sponsorluğu eklendi. Uluslarararası sponsorlukta ilk adımı atan ise Nef oldu. 2016’da Galatasaray’ın sponsorluğunu üstlenen Türkiye’nin genç gayrimenkul şirketlerinden Nef, dünyada en fazla taraftarı olan FC Barcelona ile 3 yıllık sponsorluk anlaşması imzaladı. İmzalanan anlaşma kapsamında Nef ve FC Barcelona pek çok ortak projeye imza atacak. Nef’in ardından bir başka haberde Sinpaş’tan geldi. Sinpaş da Avrupa besketbolunun zirvesi olarak kabul edilen Euroleague Basketbol’un resmi sponsoru oldu. Anlaşma bir yıl için olsa da Sinpaş bu sponsorluğu uzatma hakkına sahip.

Neden yurtdışına gidiyorlar?

Peki ağırlıkla iç pazara satış yapan gayrimenkul firmaları neden yurtdışında yüklü bütçeler gerektiren bu desteklere giriyor? Birincisi Türk firmaları artık sadece iç pazara satış yapmıyor, yabancıya da konut satışı yapıyor. Dolayısıyla böylesi büyük kulüplere sponsorluk bilinirlik açısından önemli bir avantaj sağlıyor.

Bir de bu şirketlerin Avrupa’da yatırımları bulunuyor. Örneğin Sinpaş Almanya’nın Frankfurt şehrinde önemli bir ticari gayrimenkul projesini almıştı. Ve Avrupa’da başka yatırım planları da sözkonusu. Nef ise Barcolona’da gayrimenkul yatırımı yapacağının işaretlerini verdi. Yani pazar payını büyütme, marka bilinirliği ve fiyatlandırma açısından firmalara önemli bir avantaj sağlıyor. Gayrimenkul firmalarının artan sponsorluk çalışmalarını Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal’a sordum. Çünkü Fuzul Yapı’nın içinde olduğu Seha Yapı ve Adese tarafından oluşturulan ASAF İş Ortaklığı, ilk projesi 3. İstanbul ile Başakşehir Futbol Kulübü’ne forma ve stadyum sponsoru oldu. Sponsorluğunu üstlendiği takım halihazırda ligde birinci konumda… Dolayısıyla değerlendirmeleri önemli… Eyüp Akbal, projelerinin ağırlıkla Başakşehir’de olması ve bölgenin öncü firmalarından olmaları nedeniyle Başakşehir’e sponsor olmayı hakları olarak gördüklerini söylüyor. “Bölgede olmamız da bölgede böyle bir beklenti yarattı” diyen Akbal, “Sponsorluk sonrası insanlar bizi daha fazla tanımaya ve benimsemeye başladılar. Ayrıca, herkesin metroya ve şehir merkezine 5 dakika tanıtımlarıyla öne çıkmaya çalıştığı bir kulvardan çekerek diğer firmalardan olumlu olarak ayrışmamızı sağlıyor” dedi. Bundan dolayı Fuzul Yapı olarak sponsorluk faaliyetlerini sürdüreceklerini anlatan Akbal, Anadolu’dan Eskişehir Spor, Adana Spor gibi takımlardan talepler geldiğini söyledi. Spora verilen bu destek inşaat firmaları için önemli olduğu kadar, kulüplerin ve sporun diğer dallarının güçlenmesi açısından da önemli. Belki bu desteklerle ilerleyen yıllarda önemli uluslararası turnuvalarda Türkiye’nin sesinin yükseldiğini görebiliriz…

Tüm yazılarını göster