Ligin en kritik haftası

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

"Turkcell Süper Lig'de şampiyonluk mücadelesine şekil verecek en kritik maçlar bu hafta oynanacak." şeklindeki bir görüşün anti-tezi "Oynanmamış maçlar ve alınmamış 21 puan var." cümlesiyle özetlenebilir ama gerçek şu ki; 27. hafta tamamlandığında en karda görünen takım şampiyonluğun en kuvvetli adayı olacak. Bu iddiamı bir yerlere not edin ve haftanın maçlarını dikkatlice izleyin. Lider Bursaspor'un takipçilerinden Galatasaray ve Fenerbahçe'nin birbirleriyle karşılaşacakları bu haftada "Haftanın Maçı" arayışına girmeye gerek var mı? Bu iki takım "farzımuhal" 15. ve 16.sırayı işgal etmiş olsalar bu derbi yine "Haftanın Maçı" olacaktı, bu da ayrı bir konu. Pazar günü Türk futbolunun bayramı...

Bursaspor'un umulmadık biçimde araya mesafe koymasından sonra "şampiyonluktan daha azı bizi kesmez" düşüncesini savunan büyük takımlar, kayıpsız bir seri yakalamaları gerektiğini geç de olsa anladılar. Dev derbinin taraflarından Fenerbahçe, uzun zamandır gelmeyen Türkiye Kupası hedefine ulaşarak taraftarını hiç olmazsa tebessüm ettirebilir ama Galatasaray'ın ligi kısmen ikame edecek bir kulvarı kalmadı. Sarı-lacivertli takımın Galatasaray maçı öncesi kupadaki Manisaspor karşılaşmasına "tam kadro" çıkması da yukarıdaki görüşümüzü destekler nitelikte. Galatasaray - Fenerbahçe maçlarının her zaman ayrı bir titri ve psikolojisi olmuştur, sarı-lacivertli takım da bahse konu psikolojiyi kendisi açısından avantaja çevirmeyi başarmıştır ama sezonun düğümlendiği bu kapışma gerçekten farklı bir mücadeleye sahne olabilir. Son olarak kupa maçında Emre Belözoğlu gibi etkili bir ismi kaybeden Fenerbahçe, Galatasaray'ın sıkıntılı olduğu orta alanda üstünlük kurma şansını bir ölçüde kaybetti. Sarı-lacivertli takım ayrıca antrenmanda sakatlanan Deniz Barış'a bu maçta görev veremeyecek. Ali Bilgin, Cristian ve Uğur Boral'ın sakatlıkları sürüyor. Semih'in de hafif bir rahatsızlığı var. Galatasaray'da Mehmet Topal ve Elano Blumer'in düzelmeleri teknik heyeti memnun etti. Sağlık heyetinin maça yetiştirmek için seferber olduğu Arda Turan'ın durumu maç sabahı kesinlik kazanacak. Bilindiği gibi Gökhan Zan ve Milan Baros gibi isimler de "maç eksiği" problemleri olmasına rağmen oynayabilecek durumdalar. Sarı-kırmızılılar açısından belki de en kritik oyuncu Servet Çetin. Son dönemde Rijkaard ile ters düştüğü yönünde sıklıkla yorumlar yapılmaya başlanan bu futbolcu belki sakatlık derdinden muzdarip değil ama teknik heyet ile alakalı problemleri sebebiyle oynatılmayabilir. Oysa statik forvetlere sahip Fenerbahçe karşısında hızlı ama nispeten dağınık Emre Güngör'ün yerine yere sağlam basan Servet'e fazlasıyla ihtiyaç duyulabilir.

Taktik tahtası başında yapacağınız bir analizde; her iki takımın avantaj ve dezavantajlarının orta alanda düğümlendiği görülecektir. Bu noktada iki büyük takımı birbirinden ayıran, Fenerbahçe'nin Alex önderliğinde göbekten geliştireceği ataklarda Galatasaray'ın ise oyunu kanatlara yayarak tehlikeli olabileceği saptaması. Fenerbahçe'nin son oynadığı Manisaspor karşılaşmasında kanatları savunma konusunda epey zorlandığı dikkat çekti. Özellikle Santos - Özer ikilisinin görev aldığı sol kanat, Sabri - Keita ikilisi düşünüldüğünde "yumuşak karın" gibi görünüyor. Buna mukabil Galatasaray da Trabzonspor maçındaki görüntüsüyle defans-ofans dengesini bir türlü kuramamış gözüktü. Bordo-mavili forvetlerin Galatasaray defansı üzerine uyguladıkları pres sonuç vermiş, blokları arasındaki bağlantı kopan sarı-kırmızılı takım organize olmakta hayli zorlanmıştı. Christoph Daum'un benzer bir uygulamaya gitmesi kuvvetle muhtemel. Bu yüzden Rijkaard'ın orta alanı nasıl kurgulayacağı çok önemli. Mehmet Topal ve Ayhan gibi nispeten topla daha haşır neşir futbolcuların görevlendirilmesi sorunu bir nebze çözebilir. Elbette dörtlü orta sahanın korumasındaki Alex'in etkinliği de neticeye tesir edebilecek bir başka konu. Brezilyalı yıldız biraz kıpırdaması halinde Galatasaray defansını çok zor durumlara düşürebilir. Maçın önemi ve hakem Cüneyt Çakır'ın profili dikkate alındığında çıkması muhtemel kartların da maçın gidişatına etki edebileceği unutulmamalı. Bilinmezi ve değişkeni çok bu maçta etkin hücum silahlarıyla benim daha şanslı gördüğüm takım Galatasaray. Karşılaşmanın gollü geçmesi muhtemel hatta 90 dakika sonunda hepimizi şaşırtacak bir sonucun çıkması beni şaşırtmaz.

İ.B. Belediyespor - Bursaspor  

Tarih: 26.03.2010 Saat: 20.00

Stat: Olimpiyat Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 9°C

Bu maçın oldukça gergin geçebileceğini düşünüyorum. Bünyamin Gezer'in performansı önemli olacak. Devam eden "şike soruşturması" en fazla İ.B. Belediyespor'u etkilemiş görünüyor. Lider Bursaspor'da Sercan ve Ali Tandoğan'ın hafif sakatlıkları var. Yeşil-beyazlılar, bu sezon oynadıkları 13 deplasman maçının 8'ini kazandılar 5'inde ise puan kaybettiler. İ.B. Belediyespor ise evinde oyadığı 12 karşılaşmada 2 kez mağlup oldu. Sercan, sakatlığı yüzünden forma giyemeyecek olursa Ertuğrul Sağlam Turgay'ın ileri uçta tek kaldığı 4-2-3-1 sistemine dönüş yapacaktır. Bu durumda başarılı tandemi ile Belediyespor, puan alma şansını arttırır. Sürpriz ihtimali göz önüne alınmalı.

Beşiktaş - Eskişehirspor  

Tarih: 27.03.2010 Saat: 19.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 11°C

Beşiktaş ikinci devrenin en zor karşılaşmalarından birinde ev sahibi sıfatıyla Eskişehirspor'u ağırlıyor. Siyah-beyazlılarda Nobre ve Tabata sakat. Eskişehirspor, uzun zamandır Beşiktaş'tan puan alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Bu maça özel önem vermeleri beklenebilir. Kırmızı-siyahlı takım, Beşiktaş'ın sağlam takım savunmasını zorlayabilecek kalitede hücum silahlarına sahip. Okwunwanne, Ümit Karan, Mehmet Yılmaz ve Sezer Öztürk bunlardan bazıları. Beşiktaş derbi haftasında puan kaybetmek istemeyecektir ama rakip de son derece zorlu. Eskişehirspor açısından beraberlik iyi sonuç. Beşiktaş, İnönü Stadının atmosferine bu maçta çok ihtiyaç duyabilir aksi halde ufukta 2 puanlık bir kayıp daha görünüyor.

Kayserispor - Trabzonspor  

Tarih: 29.03.2010 Saat: 20.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 12°C

Kayserispor son haftalarda aldığı kötü sonuçlar sonrası çalkantılı bir dönemden geçiyor. Tolunay Kafkas'ın "gelecek sezon yokum" açıklamasının ardından "şike soruşturması" sebebiyle Umut Koçin ve Durmuş Bayram'ın gözaltına alınmaları da moralleri bozdu. Sarı-kırmızılı takımda Saidou cezalı, Gökhan Emreciksin kadro dışı. Geçtiğimiz haftanın flaş takımı Trabzonspor'da moraller yüksek. Kupa randevusundan sonra yeniden lige konsantre olacak bordo-mavililer, motivasyon problemi yaşamazlarsa 3 puana çok yakınlar. Son dönemde savunmada sıkıntılar yaşayan Kayserispor bu problemini muhtemelen bu maçta da çözemeyecek. Maçın gollü geçmesi beklenebilir.

Gençlerbirliği - Diyarbakırspor  

Tarih: 27.03.2010 Saat: 14.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az Bulutlu, 17°C

Gençlerbirliğinde Orhan Şam ve Aykut Demir kart cezalısı. Mahmut, Radeljic, Alpaslan ve Harbuzi sakat isimler. Maça yetişme ihtimali olan tek futbolcu Radeljic. Diyarbakırspor da sakatlardan yana dertli. Diallo, Tazemeta ve Abdullah son çalışmada sakatlandılar. Kaleci Gökhan, Ayman, Erdinç, Bassim ve Ümit Bozkurt da daha önce kadro dışı bırakılmışlardı. Normal şartlar altında Ankara temsilcisinin kazanmasını bekliyorum ancak geçen hafta acayip (!) bir penaltı ile kazanan Diyarbakırspor yüzünden "bu maçta herşey olabilir" görüşüne de peşinen karşı çıkamıyorum. İkinci yarıdaki 9 maçta Diyarbakırspor 5, Gençlerbirliği 8 gol atmış. Az gollü bir maç oynanabilir.

Denizlispor - Kasımpaşa  

Tarih: 28.03.2010 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 20°C

Denizlispor'da her geçen hafta umutlar biraz daha eriyor. Yeşil-siyahlılarda Güray'ın oynama şansı yok. Hafif sakatlığı bulunan İbrahim Ege'nin durumu maç günü netlik kazanacak. Geçtiğimiz hafta Beşiktaş'a çelme takan Kasımpaşa, yeniden yükselişe geçmiş görünüyor. Ligde bugüne kadar oynadığı 26 karşılaşmada 43 gol atıp 44 gol yiyen Kasımpaşa'nın maçları ortalama 3,34 gole sahne oluyor. Denizlispor'da ise bu oran 2,23. Ligin ikinci devresinde Kasımpaşa maçlarında gol eğilimi yükselirken Denizlispor maçlarında giderek düşüyor. Puan almak için "önce savunma" demek zorunda olan Denizlispor rakibini kendisine uydurabilir. Az gol ihtimali var.

Antalyaspor - Manisaspor  

Tarih: 28.03.2010 Saat: 14.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 16°C

Antalyaspor'da Sedat Ağçay kırmızı kart cezalısı. Balili ve Hakan Özmert'in de sakatlıkları bulunuyor. Deplasmanda Trabzonspor ile kupa randevusuna çıkan Antalyaspor bu karşılaşmada hem fizik hem de mental düşüş yaşayabilir. Düşme hattında ecel terleri döken Manisaspor açısından bu maçın önemi büyük. Ege temsilcisi bilhassa ikinci yarı maçlarında büyük gol sıkıntısı çekiyor. Antalyaspor önünde de savunmaya çekilerek önce 1 puanı garantiye almaya çalışacaklardır. Fenerbahçe ile oynanan kupa maçında aslarını büyük oranda dinlendiren Reha Kapsal, bu maçı hedeflediğini göstermişti. Az gollü geçebilecek bu karşılaşmada bir Manisaspor sürprizinden söz etmek mümkün.

Gaziantepspor - Sivasspor  

Tarih: 28.03.2010 Saat: 14.00

Stat: Kamil Ocak Stadı

Maç günü hava: Sağanak Yağışlı, 15°C

Sivasspor'da Mesut Bakkal'ın bu maçla birlikte işbaşı yapacak olması futbolcuları kamçılayacaktır. Zor durumdaki kırmızı-beyazlı takım, Hayrettin'i kart cezası sebebiyle oynatamayacak. Uğur Kavuk ve İbrahim Şahin de sakat isimler. 26.haftada Fenerbahçe'ye kaybetmesine rağmen zaman zaman göz dolduran Gaziantepspor, bu karşılaşmaya konsantre olmakta zorlanabilir. 21.haftadan bu yana galibiyet yüzü görmeyen kırmızı-siyahlı takım aldığı istikrarsız sonuçlarla dikkat çekiyor. Mesut Bakkal takımının kolay gol yeme hastalığına bir çözüm getirecek olursa Sivasspor maça ortak olabilir. Her ne kadar kırmızı-beyazlıların işine fazla yaramayacak olsa da beraberlik ihtimali var.

HAFTANIN HAKEMLERİ

26 Mart 2010 Cuma

20.00 İ.B. Belediyespor - Bursaspor    Bünyamin GEZER

27 Mart 2010 Cumartesi

14.00 Gençlerbirliği - Diyarbakırspor    Aytekin DURMAZ

19.00 Beşiktaş - Eskişehirspor     Halis ÖZKAHYA

28 Mart 2010 Pazar

14.00 Denizlispor - Kasımpaşa     Tolga ÖZKALFA

14.00 Antalyaspor - Manisaspor    Özgür YANKAYA

14.00 Gaziantepspor - Sivasspor    Kamil ABİTOĞLU

19.00 Galatasaray - Fenerbahçe     Cüneyt ÇAKIR

29 Mart 2010 Pazartesi

20.00 Kayserispor - Trabzonspor    Fırat AYDINUS

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza Tahtası

Sarı Kart Cezalıları: Murat Ceylan (Gaziantepspor), Orhan Şam (Gençlerbirliği), Aykut Demir(Gençlerbirliği) Alioum Saidou (Kayserispor), Hayrettin Yerlikaya (Sivasspor).

Kırmızı Kart Cezalıları: Sedat Ağçay (Antalyaspor), Oumar Kalabane (Manisaspor).

HAFTANIN MAÇI

Galatasaray - Fenerbahçe  

Tarih: 28.03.2010 Saat: 19.00

Stat: Ali Sami Yen Stadı

Maç günü hava: Çok Bulutlu, 13°C

DATE:26-03-10

Tüm yazılarını göster