Ligde ikinci perde

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Devre arası tatilinde özlediğimiz futbola, hafta sonu oynanacak maçlarla kavuşuyoruz. İkinci devrenin ilk hafta programına baktığımızda, öne çıkan karşılaşma Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadı’nda oynanacak Trabzonspor – Beşiktaş mücadelesi oluyor. İlk 17 haftalık periyodu hedeflerinden uzakta bitiren iki takım, ikinci devreye iyi bir başlangıç yaparak zirveyle aralarında oluşan farkı eritmek niyetindeler. Bilindiği gibi iki takım arasında birinci haftada oynanan maç, siyah-beyazlı ekibin 2-0’lık galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Köşemizi takip eden futbolseverlerin kolayca hatırlayabileceği gibi, Beşiktaş’ın ligin ilk dört haftasında sergilediği performansa lig boyunca sık sık atıf yapmıştık. Dört haftalık o özel performansın kurbanlarından biri de Trabzonspor olmuştu. İlerleyen haftalarda siyah-beyazlı camiayı saran çalkantılar, derbide çıkan olaylar, seyircisiz oynama cezası ve Recep Tayyip Erdoğan Stadı’na geçiş Beşiktaş açısından ciddi handikap oluşturdu. Trabzonspor penceresinden ligin ilk devresine baktığımızda hem taktiksel olarak hem de kadro tercihleri anlamında değişken bir tablo ile karşılaşıyoruz. Bordo-mavililer, ligin belli bölümlerinde katı savunma yapan ve kontrataklarla sonuca gitmeye çalışan bir ekip görüntüsü çizerlerken, kimi zaman da rakibiyle kora kor mücadeleye giren bir takım gibiydiler. Bu ayrımı iç saha / deplasman maçları hakkında da yapabilmek mümkün. Mustafa Reşit Akçay’ın talebeleri; iç sahada maç başına 2.56 puan ve 1.88 gol ortalamasına ulaşırlarken, deplasmanlarda puan ortalaması 0.5 gol ortalaması ise 1 olarak gerçekleşti. Bu rakamlar gece ile gündüz kadar farklı performanslara işaret ediyor. Benzer ölçütlerle Beşiktaş’ı değerlendirdiğimizde ise daha dengeli bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Siyah-beyazlılar her ne kadar kendi sahalarında oynamasalar da “içeride” kabul ettiğimiz maçlarda 1.88 puan ve 1,5 gol ortalaması yakaladılar. Deplasmanlarda ise puan ortalaması 1.75 gol ortalaması 2.12 oldu. Burada dikkat çeken nokta Beşiktaş’ın deplasmanlarda kolay gol atan ancak bir o kadar kolay gol yiyen görüntüsü. Trabzonspor eğer ligin ilk yarısında zaman zaman tanık olduğumuz başarılı savunma kurgusuna dönüş yapacak olursa, Beşiktaş’ı oldukça zorlayacaktır.

Takımların son durumlarına geçelim. Ev sahibi Trabzonspor’da Gustavo Colman cezası nedeniyle bu maçta forma giyemeyecek. Soner Aydoğdu ve Sol Bamba’nın sakatlıkları bulunuyor. Siyah-beyazlı takımda atroskopi geçiren Tomas Sivok’un forma giyme şansı bulunmuyor. Necip Uysal ve Hugo Almeida’nın da sakatlıkları bulunuyor. Sağlık ekibi tarafından yoğun tedavi uygulanan Almeida’nın maça yetiştirilmesi için tüm olanaklar seferber edilmiş durumda.

Her iki ekip de genel olarak 4-2-3-1 sistemini benimsiyorlar. Trabzonspor bu karşılaşmada kanatlardan gol bölgesine girecek oyuncularıyla etkili olabilir çünkü Beşiktaş’ın başta sağ kanat olmak üzere her iki bek pozisyonunda gösterdiği zaafların devam edebileceğini düşünüyorum. Buna mukabil siyah-beyazlılar da merkez bölgede rakiplerine oranla daha etkili ayaklara sahipler. Bilic, kamp döneminde bizlere gösterdiği mevkisel değişimi bozmayacak olursa, bu maçta Veli’nin yanında Manuel Fernandes’i izleyeceğiz demektir. Bu tercih defanstan top çıkarma konusunda Beşiktaş lehine olabilir. Gerek her iki takımın muhtemel oyun anlayışları gerekse de defans bölgesinde daralan kadrolar sebebiyle ben karşılaşmada her iki takımın da gol bulabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla karşılıklı gollerin atıldığı çekişmeli bir karşılaşma izlemeyi bekliyorum.

18. HAFTAYA BAKIŞ

> Fenerbahçe- Torku Konyaspor

Şike davasında çıkan Yargıtay kararları sonrası farklı bir atmosfere bürünen Fenerbahçe, lige kaldığı yerden devam etme niyetinde. Gündemdeki olaylar futbolcuları kamçılayabilir. Sarı-lacivertlilerde Alper Potuk’un sakatlığı bulunuyor. Konuk Konyaspor’da ise Erdinç Yavuz ve Mehmet Güven sarı kart cezalısı. İshak Çakmak ve Ali Turan’ın sakatlıkları var. Durumları nispeten iyi olan Ömer Ali Şahiner ve Theofanis Gekas ile ilgili son kararlar maç günü verilecek. Karşılaşmanın gollü geçebileceğini düşünüyorum. Konyaspor Hleb ve Vukovic gibi isimlerle takviye ettiği kadrosuyla direniş gösterebilir ancak Fenerbahçe galibiyete yakın olan taraf.

> Gaziantepspor-Galatasaray

Hafta arası Elazığ deplasmanından ummadığı bir sonuçla dönen Galatasaray, lige Gaziantepspor maçıyla dönüş yapacak. Ev sahibinde teknik direktör problemi henüz aşılabilmiş değil. Traore ve Bekir Ozan cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Sarı-kırmızılı takımda son kupa maçında kırmızı kart gören Burak Yılmaz ile sakatlıkları bulunan Aydın Yılmaz, Bruma, Gökhan Zan ve Hamit Altıntop’un da forma giyemeyeceklerini belirtelim. Normal şartlar altında bu karşılaşmada Galatasaray’ın çok zorlanacağını düşünüyor idim ancak Gaziantepspor bu maça teknik direktörsüz çıkabilir. Bu nedenle sonuç üzerinde bir tahmin yapmak zor. Her iki takımın da gol bulması sürpriz olmaz.

> Kasımpaşa-KDÇ Karabükspor

Ligin pozitif futbol oynayan iki takımı, seyircisiz maçta karşı karşıya geliyorlar. Lacivert-beyazlı ekipte Orham Şam’ın sakatlığı bulunuyor. Konuk takım Karabükspor’da ise Hakan Özmert sakat. Bilindiği gibi Akpala da sezonu kapatmıştı. Lige iyi bir başlangıç yapan Kasımpaşa ilerleyen haftalarda ritmini korumayı başaramamıştı. Bu sebeple devre arasının Şota ve talebelerine iyi geleceğini düşünüyorum. Karabükspor da Tolunay Kafkas önderliğinde dirençli futbol oynuyor. Her şeyden önce seyir zevki yüksek bir maç izlemeyi bekliyorum. Galibiyet için Kasımpaşa’yı bir adım daha önde değerlendirmek gerek.

> Gençlerbirliği-Çaykur Rizespor

Başkentte Gençlerbirliği, Çaykur Rizespor’u konuk ediyor. Kırmızı-siyahlılarda sakatlıkları bulunan Ferhat Görgülü ve Serkan Kurtuluş’un tedavilerine devam ediliyor. Gribal enfeksiyon geçiren Sedat’ın maça yetişmesi bekleniyor. Karadeniz temsilcisinde Koray Altınay cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Ümit Korkmaz, Sezer Özmen ve Hurşut Meriç’in sakatlıkları bulunuyor. Karşılaşmada temponun düşük seyretmesini bekliyorum. Gençlerbirliği biraz daha önde.

> Bursaspor-Eskişehirspor

Hafta arası kupada karşılaşan iki takımdan Bursaspor, farklı kazanan taraf olmuştu. Açıkçası bu maçta da yeşil-beyazlılardan etkili bir oyun bekliyorum. Eskişehirspor hazırlık döneminde ve kupada formsuz görüntüsüyle dikkat çekmişti. Transfer dönemini hareketli geçiren Bursaspor eksik bölgelerini önemli oyuncularla takviye etti. Buna karşılık Eskişehirspor’un -kadro dışı bıraktığı oyuncuları- da hesaba katarak güç kaybettiği söylenebilir. 3 puan ev sahibine yakın.

> Sivasspor-Kayserispor

Haftanın sonucu merakla beklenen karşılaşmalarından biri. Roberto Carlos önderliğinde pozitif futbol oynayan Sivasspor’a karşı Paciencia’nın Kayserispor’u nasıl bir performans gösterecek? Kırmızı-beyazlılarda John Utaka ve Eren Aydın’ın sakatlıkları var. Kayserispor’da Sereno ve Alper Uludağ’ın tedavilerine devam ediliyor. Ligin ilk devresinde gol yollarında sıkıntı çeken Kayserispor, hazırlık döneminde bu sıkıntısını aşamamış gözüktü. Futbolcular yeni hocanın getirdiği motivasyonla karşılaşmada üst düzey mücadele sergileyecektir ancak Sivasspor belirli oyun standardı olan bir takım. Galibiyete daha yakınlar.

> SB Elazığspor-Akhisar Bld. Spor

Hafta arası Galatasaray’ı sahasında yenen Elazığspor, Akhisar maçını da kayıpsız geçmek istiyor. Bordo-beyazlılarda kart cezalısı Serdar Özkan görev alamayacak. Tidiane Sane ve İbrahim Kaş’ın hafif sakatlıkları var. Ege temsilcisinde Emin Aladağ’ın tedavisine devam ediliyor. Karşılaşma bilhassa Elazığspor açısından çok önemli ancak alınan parlak galibiyet sonrasında lige adapte olmak güç olabilir. Akhisar ilk devrenin kapanışını dikkat çekici bir deplasman galibiyeti ile yapmış ve Kasımpaşa’yı 4-2 mağlup etmişti. Mental anlamda deplasman fobisi günlerine dönmeyecek olurlarsa bu maçtan puan çıkarma şansları var.

> K. Erciyesspor-MP Antalyaspor

Kayseri Erciyesspor transfer dönemini sıkıntılı geçirdi. Teknik direktör Hikmet Karaman’ın istediği takviyelerin yapılabildiğini söylemek zor. Ev sahibi bu karşılaşmada cezalı Ekrem Ekşioğlu’ndan yararlanamayacak. Transfer dönemini oldukça hareketli geçiren Antalyaspor ise kadrosunu Enoh, Boum, Semih Şentürk ve Giray Kaçar gibi oyuncularla takviye etti. Kırmızı-beyazlılarda Mehmet Sedef ve Isaac’in sakatlıkları var. Karşılaşmada tempo düşük olabilir. İki teknik adam da önce gol yememeyi düşünebilirler. Hazırlık döneminde ve kupa maçlarında iyi bir görüntü veren Antalyaspor’un bu maçtan istediğini alması benim için sürpriz olmaz.

Tüm yazılarını göster