Libya bizim için Irak kadar (belki daha da fazla)önemli

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Libya'ya Batılı devletlerin aşırı güç kullanımı ile müdahalesi Türkiye için çok önemlidir.Libya 1970'lerden bu yana Türk müteahhitlik firmalarına, Türk işcilerine iş imkanı sağlayan bir ülke idi. Müteahhitlik geliri ve işci geliri olarak Libya'dan önemli ölçüde ülkeye kaynak aktı. Irak'dan sonra Batılı güçlerin "halka özgürlük/ülkeye demokrasi" getirme gerekçesi ile önemli bir petrol ülkesine yaptıkları bu ikinci müdahale kafaları karıştırmaktadır. Batılı güçler " halka özgürlük/ülkeye demokrasi" getirme gerekçesi ile acaba daha başka hangi ülkelere müdahale edeceklerdir ? Örneğin başta Suudi Arabistan olmak üzere, körfez ülkelerinin tamamına müdahale edilecek midir ? Çünkü bu ülkelerde de özgürlük yok demokrasi yok Acaba sırada İran ve Suriye mi var ?

Irak olayları gösterdi ki, askeri müdahale ile liderler ölüyor ama, çok sayıda yerli halk da ölüyor. Ülkeye demokrasi gelmiyor. Halk huzura kavuşamıyor. Karışıklık sürüp gidiyor.Mısır ve Tunus'da yönetimlerin kansız değişmesi ülkelerde neyi değiştirdi ki? Her müdahalede Batılı güçlerin o ülke yönetimdeki, o ülkenin ekonomik kaynaklarını kullanmadaki gücü artıyor işte o kadar. İşin kötüsü, müdahalelerin gerçekleştiği ülkelerde alternatif yerli güçlerin olmaması. Müdahaleler sonucu iktidardan uzaklaştırılan liderlerin yerinin doldurulamaması sonucu ülkelerim kargaşaya,bölünmeye sürüklenmesi.

Irak'ta bu görüldü. Libya'da bölünme tehlikesi büyük.Gelelim bizim Libya'daki son gelişmeler sonucu uğrayacağımız kayıplara. Şöyle veya böyle, Kaddafi, milli kaynaklarının çok büyük kısmını alt yatırımlara harcayan bir lider idi. Belki halkının kişisel gelirini artıramadı ama,bugüne kadar bu geniş ülkenin, yol, liman, su, konut gibi alt yapı yatırımlarına büyük harcamalar yaptı.

İşte bu nedenle de Türk müteahhitlere iş çıktı. Türk müteahhitler Türkiye'den işci götürdü. İnşaat malzemesi götürdü. Libya olaylarından sonra müteahhitlerimiz büyük ölçüde parasal değeri olan makine ve teçhizatı, şantiyeleri bırakarak yurda döndü. Bazılarının alacakları var. 20 Bine yakın çalışan işini kaybetti.Bunlar şimdi ne yapacak ? Libya konusunu tartışırken, yurda dönen müteahhitlerin ve işçilerimizin durumunu, sorunlarını unutuyoruz.

Şu bir gerçek ki Batılıların müdahalesinden sonra çok şey değişiyor. Batılılar askeri müdahalenin ardından ülkeyi yeniden inşa etmek bahanesi ile önce kaynaklara el koyuyor, sonra da kendi müteahhitlerine iş çıkarıyor. Nereden bakılır ise bakılsın, Libya'daki gelişmelerden Türkiye zarar görecek.

İşin ilginç yanı da şu: Kaddafi'yi devirmeye kalkanlar düne kadar Cumhurbaşkanlığı sarayı bahçelerinde şehir meydanlarında Kaddafi'ye çadır kurduranlar, çadırında Kaddafi ile kahve içenler. Arap ülkesi liderlerinin, Kaddafi kadar bile ülkelerine ve insanlarına değer vermeyenlerin Kaddafi'yi yok etmeye çalışan Batılı ülkeleri desteklemeleri gelişmelerin çarpıklığını ortaya koyuyor.Gerçekçi olalım Kaddafi Türkiye ile ilgili olarak arada sırada hoşa gitmeyen şeyler söyledi Türkiye'ye sempati göstermedi ama, Türkiye'ye bir zararı olmadı. Tersine Türk müteahhitleri ve işcileri Kaddafi sayesinde kırk yıldır Libya'da iş yaptı para kazandı.

Tüm yazılarını göster