Liberty'nin "Güvenli Yaşam Enstitüsü"

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Geçtiğimiz hafta Liberty Mutual Grubu'nun Boston'daki Genel Merkezini ziyaret ettik. Bize Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin eşlik etti. Liberty International Başkanı Luis Bonell ise bize ev sahipliği yaptı. Bay Bonell, dünyadaki 27 ülkedeki yatırımlardan sorumlu bir yönetici. Liberty Mutual bu sene tüm dünyada 100'üncü yılını kutluyor. ABD'nin önemli sigorta devlerinden biri. Başkan ile görüşmemize geleceğim ama öncelikle Liberty Mutual'ın önemli bir çabasından bahsetmek istiyorum. Hatırlanacağı gibi Liberty Mutual şirketin genel konsepti çerçevesinde Türkiye'de ilginç bir reklam kampanyasına imza atmıştı: "Kazalardan uzak olun, size bir şey olmasın. Ama bir şey olduğunda da biz buradayız." Enstitüye gidene kadar gerçekten bunun bir dilek olduğunu düşünmüştüm. Fakat Boston'da gördüm ki bu bir temenni, bir güven sloganından öte bir şey. Boston'un dışında Liberty Mutual Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü kurmuşlar. Hem de 58 yıldır çalışan bir enstitü. Enstitüde bilim adamları çalışıyor. Araştırmalar yapılıyor, riskler bilimsel analiz ediliyor ve bunların sonuçları rapor haline getiriliyor. Şimdi buraya kadar diyebilirsiniz ki, "Amerikalı az hasar ödemek için, güvenli yaşamı araştırıyor." Konu hiç de sanıldığı gibi değil, koca ABD'de bu araştırma enstitüsünden topu topu 3 tane varmış, ikisi devletin diğeri ise Liberty'nin. İşin ilginç yanı burada yapılan araştırmalar sonunda hazırlanan raporları, tüm dünya ile paylaşıyorlar. Yani insanlık için yapıyorlar bunu. Enstitüde iş yerlerindeki riskler, otodaki riskler ve işyerlerinde oluşabilecek genel riskler araştırılıyor. İşin özeti, diyorlar ki "Sigortacının asli işi öncelikle riskleri azaltmak. Ama risk oluşuyorsa da biz sigortacılar buradayız." Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Geçtiğimiz haftalarda yazmıştım, bir sigortalı iş yerinin çatısı çökmüş, yöneticisi ise "Çatı çökecek gibi geldi, gidip sigorta yaptırdım" demişti. Halbuki gidip çatıyı yaptırması gerekmez miydi? Bu örneği Amerikalılara anlatsam herhalde üç gün kendilerine gelemezlerdi.

Güvenli yaşam konsepti tüm Liberty yöneticilerine ve çalışanlarına da sirayet etmiş olacak ki, ABD içinde yaptığımız seyahatler sırasında Genel Müdür Ragıp Yergin'in 1 km gidilecek yerler için bile emniyet kemerini taktığını gözlemledim. Hatta Türkiye'de Liberty Sigorta araçları ve kullananları bu konuda otokontrol ile hassasiyet içersindeymişler.

"Türkiye pazarına inanıyoruz"

27 ülkeden sorumlu Liberty International Başkanı Luis Bonell bizi genel merkezde ağırladı. Sorularıma içtenlikle cevap verdi. Bazen öyle ayrıntılara girdi ki içimden, "27 ülkeden sorumlu olup buna nasıl dikkat etmiş" diye düşünmeden edemedim. Belki beylik sözlerdir ama "Türkiye pazarına güveniyoruz, potansiyel gördük yatırım yaptık" gibi lafları o da söyledi. Ama bakış açıları bizden çok farklı. Her yöneticinin söylediği klişe sözlerden biridir ya "İnorganik büyümeyi de düşünüyoruz, satın alma fırsatlarını kolluyoruz", Bay Bonell bunu o kadar sakin söyledi ki şaşırdım. "Şirket alırız, bakıyoruz" dedi. "Eee ne zaman? Satılık birçok şirket var" dedim. "Bizim acelemiz yok, yarın şirket almayı düşünmüyoruz" gibi esprili bir cevap verdi.

"Fiyat rekabetinin böyle sürdürülmesi imkansız"

Başkan Luis Bonell, "Bence yavaş büyüyelim, karlılıktan ödün vermeyelim" tavrında. Türkiye'yi çok önemsiyorlar ve burada olmaktan çok mutlular. Bir diğer önemli nokta ise her iki lafından birinde lokal yöneticilere duydukları güvenden bahsetmesi. Bu arada Başkan Bonell, acente yapısına çok önem veriyor. Liberty acentelerine güveni tekrar ediyor her seferinde. Başkan Bonell, acentelerine de bir mesaj iletti: "Her acente en kısa zamanda profesyonelliklerini artırmalı." Bu arada Türkiye'de sigortacılık sektörünün gelişimini sağlıklı bulduğunu dile getirdi ama "Fiyat rekabetinin bu şekilde sürdürülmesi imkansız" demeyi de ihmal etmedi. Liberty Türkiye Genel Müdürü Ragıp Yergin ise Türkiye'de sağlam adımlarla büyüdüklerini, son kampanya ile Liberty markasının farkındalığının artırıldığını dile getirdi. Yergin, özellikle oto sigortalarında çok önemli projelerinin olduğunu ve şirketinin know-how'undan faydalanacaklarını belirtti. Genel Merkez'in de Türkiye'ye ve Genel Müdür Ragıp Yergin'e büyük saygı duyduklarını ve bunu ifade etmekten de çekinmediklerini fark ettim. Başkan Bonell'e "27 ülkeden sorumlu olmak nasıl bir şey? Bütün bu ülkeleri ziyaret ediyor musunuz? Eve uğruyor musunuz?" diye sorduğumda ise "Ev de neresi?" şeklinde esprili bir yanıt aldım.

Tüm yazılarını göster