Lezzetler, müzeler, sergiler, istatistikler

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? İnternette http://www.dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Tirmis: Akdeniz’in keyifli ve yararlı çerezi

Tirmis, ülkemiz genelinde pek tanınmasa da Akdeniz havzasında sevilerek çerez niyetine yenilen baklagiller familyasından sağlığa faydalı bir lezzet. Ülkemizin farklı bölgelerinde "acı bakla", "delice bakla", "kurt baklası", "mısır baklası" gibi değişik isimlerle biliniyor.
Tirmisçilik, Antalya’da nesillerden beri sürdürülmekte olan geleneksel mesleklerden biri; “davetsiz düğüne tirmisçi gider” diye atasözü bile var. Tirmisçilik şehirde bugün, geçmişte de olduğu gibi seyyar satıcı olarak gerçekleştiriliyor…

Antalya kent kültürünün bu önemli parçası, Akra Barut Lara Hotel’de geçtiğimiz günlerde yalnızca şehre özgü ürünleri sunmak üzere açılan restorana da adını verdi…

Ehlikeyf cazseverler Jan Garbarek ile özlem giderdi

İskandinav cazının babası olarak tanımlanan Norveçli saksafoncu Jan Garbarek, Zorlu PSM Caz Festivali’nde ehlikeyf caz severlerle buluştu. 1960'ların sonlarında İskandinav ülkelerinde yaşayan Amerikalı caz müzisyeni George Russell'ın albümlerinde yer alarak başladığı müzik kariyerinde Chick Corea ve Don Cherry gibi isimlerle çalışma olanağı bulan müzisyen vurmalı çalgılar ustası Trilok Gurtu ile birlikte sahne aldı.

Sakıp Sabancı Müzesi 15. yılını cumartesi günü kutluyor

Ziyarete açıldığı 2002 yılından bu yana Picasso, Rodin, Dali, Rembrandt, Monet, Anish Kapoor, Joan Miró gibi dünyaca ünlü birçok sanatçının sergisine ev sahipliği yapan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, 15. yılı için baharı bir güne sığdırıyor! Uluslararası sergilerinin yanı sıra; “Müzede Yoga”, Müzede Caz” etkinlikleri, çocuklar ve yetişkinlere yönelik eğitim programları, konser, seminer ve konferanslarla ziyaretçilerine çok yönlü bir müzecilik ortamı sunan SSM, 15. yılı şerefine 13 Mayıs Cumartesi için özel bir program hazırladı.

Bilim insanları mutfakta…

Türkiye’nin beslenme ve sağlıklı yaşam alanında faaliyet gösteren kuruluşlarından Sabri Ülker Vakfı, İstanbul’da 4. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Zirvede Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'nin (EUFIC) koordine ettiği, Türkiye dahil 5 ülkede yapılan "Gıda Seçimini Tetikleyen Faktörler / Driver’s Of Food Choice" araştırmasının sonuçları da kamuoyuyla paylaşıldı. Araştırma sonuçlarına göre, Türklerin gıda seçimlerini gıdadan aldıkları keyif ve sağlıklı hissetme duygusu belirliyor.

Tarım ve gıda israfı çok, ama çok büyük boyutlarda

Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ile Milano Gıda Hukuku ve Politikaları Merkezi, dünya günü ve iklim değişikliği konularında yapılan Paris Anlaşması'nın (COP21) birinci yıl dönümünde yeni bir rapor yayımladı. Gezegenin sürdürülebilirliği, tarım ve gıdaya erişim konusunda geleceğimizi tehdit eden unsurların detaylıca yer aldığı Gıda Sürdürülebilirliği Raporu’na göre dünyada son 40 yılda tarıma elverişli arazilerin yüzde 30'u verimsizleşti. Uzmanlar her gün Berlin, her yıl Filipinler büyüklüğünde tarım alanını kaybettiğimizi belirterek sürdürülebilir tarım politikalarına dikkat çekti.

Köpekli sergiyi köpeklerinizle gezebilirsiniz

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, yaz sıcaklarında dört ayaklı dostları ile gezintiye çıkan ziyaretçilerine yeni bir rota sunuyor. Enstitü, kültür sanat dünyasında bir ilki gerçekleştiriyor ve “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri” sergisini köpekleri ile birlikte gezmek isteyenlere açıyor.

"Yusuf Franko’nun İnsanları” sanal dünyada

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde 1 Haziran 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek “Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri” başlıklı sergi, yusuffranko.org adresinde online mecraya taşınıyor. Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, 19. yüzyıl sonu Osmanlı bürokratı, hariciyeci, mutasarrıf, cemiyet adamı ve karikatürist olan Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü ilk defa gün yüzüne çıkaran sergi, web sitesi aracılığı ile alandaki araştırmacılar için sürekli bir kaynak olma hedefini taşıyor.

Tüm yazılarını göster