Kurumsal sağlıktan ağzı yanan, bireye dönüyor

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Özel sağlık sigortası ülkemizde ne yazık ki henüz gelişemedi. İşyerleri tarafından grup sağlık sigortası yaptırılan çalışanlar primlerin bir kısmını ödeyerek bu özel ayrıcalıktan faydalanmış oluyor. Bireyler de özel sağlık sigortası yaptırıyor, ama onlarda 2 lira ödemişlerse 3 liralık harcamaya şartlıyorlar kendilerini. O zaman da peşin ödemeli bir sağlık harcaması olarak görüldüğü ortaya çıkıyor ve uzun soluklu olmuyor. Grup sağlık sigortası kapsamında olanlar sınırsız tetkiklerin ve gerekli gereksiz muayenelerin sonuçlarını tahmin edemiyorlar. "Nasıl olsa sağlık sigortam var" deyip parmağı kanasa hastaneye, başı ağrısa beyin tomografisi çektirdiği için gerekli gereksiz tüm bilgiler kayda geçmiş oluyor. Yarın öbür gün işyerinden ayrıldıklarında grup sağlık sigortasından da ayrılacakları için bireysel sağlık sigortalarına döndüklerinde geçmişteki gereksiz tetkiklerin sigorta şirketleri tarafından kullanılacağını unutulmamalı. Yani yüksek prim ve belirli risklerin kapsam dışında bırakılacağını şimdiden bilmeliler.

Hastaneye yattıktan sonra sigorta yaptırılır mı ?

Özel sağlık sigortası genç yaşlardan itibaren sağlıklıyken yapılmalıdır. Sadece yatarak sağlık sigortası yeterli olacaktır. Bu sigorta ürünlerinin primleri de oldukça düşük olduğunu söyleyebilirim. Özel sağlık sigortası yaptırılırken beyanın doğruluğu çok önemli. Bütün bilgilerinizi sigortacınız ile paylaşın ki, sonrasında yanlış beyan olduğu ortaya çıktığında mağdur olmayın. Sağlıklıyken sigorta yaptırmak çok önemli. Hastaneye yattıktan sonra sağlık sigortası yaptırmaya çalışanlar ne yazık ki artık çok kolay ortaya çıkarılıyor. Buna meydan veren hastane, sağlık personeli veya acente hukuki anlamda çok zor durumda kalacağını unutmamalı.

Sağlık sigortacılığında yeni oyuncular

Özel sağlık sigortaları ülkemizde henüz gelişemedi dedim ama, bu konuda çok yatırımın yapıldığını da duyuyoruz. CIGNA Hayat Sigorta sağlık sigortaları konusunda bilgi birikimini Türkiye pazarına aktarmaya hazırlanıyor. Kurumsal grup sağlık sigortalarında rekabetin artık pek olmadığı uzmanlar tarafından açıkça dile getiriliyor. Hasar ortalaması yüzde 100'ün üzerinde olan şirketleri sigorta şirketlerinin artık teklif verilmediği söyleniyor. Yüzde 100'ün altında hasar oranı olan şirketlere de iyi teklif verme çabası da ne yazık ki fiyatların birbirine çok yakın olması nedeniyle pek de başarılı olmadığı yine sektör temsilcileri tarafından belirtiliyor.

Sigorta şirketlerinin ağzı yandı

Sözün özü sigorta şirketleri grup sağlık sigortalarından yıllarca ağzı yandığından artık ya yoğurdu üfleyerek yiyor, ya da yemiyor. Ve bu nedenle özel sağlık sigortalarında sigorta şirketleri bireye dönmeye başladı. Yani iğne ile kuyu kazmayı göze aldılar denilebilir. Devletin sağlık sistemine getirdiği farklılıklar nedeniyle özel sağlık sigortalarına olan ilgi geçmişte oldukça azalmıştı. Sonradan görüldü ki, hem iyi bir hastanede tedavi görmek, hem de özel bir hizmet alınabilmenin yolu özel sağlık sigortalarından geçiyor. Fark ödemekten bıkan vatandaş ise yavaş yavaş özel sağlık sigortalarını tercih etmeye başladı.

Tamamlayıcı sigorta tartışılacak

Bütün bunların yanısıra Devlet'in sağlık sistemi ile özel sağlık sigortaları entegre etme konusundaki çabalarını da duyuyoruz. Tamamlayıcı sigorta konusunda özel sigorta şirketlerinin Devlet'in sağlık sistemine destek sağlayacağı kesin görünüyor. Hatta önümüzdeki Ekim ayında İstanbul'da yapılacak bir toplantı ile Tamamlayıcı Sigorta'nın yurtdışındaki örnekleri ile masaya yatırılacağını söylemeliyim. Bu toplantı TSRŞB ve OHSAD organizasyonu ile gerçekleşecek. Konuşmacı olarak ise bürokrat, sigorta sektörü ve özel hastanelerden önemli konuşmacıların olduğunu biliyorum. Tamamlayıcı sigorta hem Devletin elini rahatlatacak, hem özel sigorta pazarını genişletecek, hem de özel sağlık yatırımlarına taze kan olacak. Ama özellikle özel hastanelerin, özel sigorta şirketleri ile aynı gemide olduğunu unutmaması gerekiyor.

Tüm yazılarını göster