Kupa finalindeki Beşiktaş, Galatasaray'ı kolay geçer

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş camiası için Galatasaray maçının, sezonun son derbisi olması yanında uzun maratonun çifte kupayla taçlanacağı bir anlam kazanma ihtimali var. Kalan iki maçını Galatasaray ve Denizlispor ile oynayacak siyah-beyazlı ekipte, ezeli rakipten 3 puan almak demek Sivas ve Trabzon'un zorlu rakiplerinden yara almadan sıyrılamaması durumunda "şampiyonluk" ile eşanlamlı olacak. Şüphesiz bu durumun birtakım psikolojik arazlara yol açması ve sahadaki futbola direkt etki etmesi mümkün. Ancak İzmir'deki Fortis Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe'ye karşı oynanan futbolun tekrarı halinde Beşiktaş'ı oldukça şanslı gördüğümüzü de belirtmemiz gerekiyor.

Her iki takımın eksiklerine göz atınca; sarı-kırmızılı cephede Alparslan ve Mehmet Güven'in takımla birlikte çalışmalara başladığını ancak Cassio Lincoln'ün takımdan ayrı şekilde çalıştırıldığını görüyoruz. Galatasaray'da ayrıca Emre Güngör, Hasan Şaş ve Servet Çetin'in tedavileri devam etmekle birlikte bu futbolcuların Beşiktaş'a karşı forma giymeleri beklenmiyor. Siyah-beyazlılarda ise kart cezalısı Tomas Zapotocny derbi maçta takımdaki yerini alamayacak. Tello ve İbrahim Toraman'ın tedavileri ise maç saatine kadar devam edecek. Bilindiği gibi siyah-beyazlılarda Delgado'nun sezonu kapattığı açıklanmıştı.

Takımların form durumları ve oyun kurgularını ele aldığımızda başlıkta kullandığımız ifadenin çok daha anlamlı bir hal aldığını görüyoruz. Beşiktaş'ın ligin ikinci yarısında uygulamaya koyduğu 4-3-3 sistemine karşı Galatasaray'ın Bülent Korkmaz önderliğinde 4-4-2 sistemini benimsediği biliniyor. Ancak başlıkta kupa finalini öne çıkarmamızın altında yatan sebep; 4-3-3 sisteminin top rakipteyken 4-2-3-1'e dönmemesi halinde, bir başka deyişle sağ ve sol kanat forvetlerinin savunmada kanatlarını savunmaması durumunda Galatasaray'ın Beşiktaş'a ummadığı bir tokat atabileceği gerçeği. Takım savunması prensiplerini layıkıyla uygulayamayan Beşiktaş'ın bu sezon derbi maçlarda nasıl çuvalladığı hepimizin malumu ancak bu kez Mustafa Denizli'nin kupa finalindeki Beşiktaş'ı sahaya sürebilmek adına elinden gelen her şeyi yapacağından hiç şüphem yok.

Bu sezon oynanan derbi maçların genel karakteri favorilerin bir şekilde kaybetmesi veya beklentileri boşa çıkarması oldu. Pazar günkü derbi için de objektif bir yorumla Beşiktaş'ın favori olduğunu söylemek mümkün. Acaba yine favorinin yıkıldığı ve sürprizlerin yaşandığı bir derbi mi seyredeceğiz? Bu tamamen Galatasaray'ın performansına ve Beşiktaş'ın maça bakışına bağlı olacak. Beşiktaş Galatasaray'ı yenerek lig sonunda zirvenin şeklini tamamen değiştirebilir çünkü Bursaspor ile arasında 4 puanlık bir fark olan Galatasaray, Beşiktaş'ı yenilirse son haftada Sivasspor karşısına mutlak galibiyet parolasıyla çıkar. Bu da zirve takipçisi Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi kontenjanına dâhil olması anlamına gelir. İzleyelim görelim; derbideki favorimiz Beşiktaş bizi bu kez yanıltacak mı?

Sivasspor - Gençlerbirliği

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: 4 Eylül Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 18°C

Sivasspor'un kesinlikle puan kaybına tahammülü yok. Gençlerbirliği ise bu maçtan puan çıkartarak derin bir nefes almak istiyor. Hafta içi basına kapalı olarak çalışan Sivasspor'da kart cezalısı olan Murat Sözgelmez ile Sezer Badur forma giyemeyecekler. Sakat Sylla'nın durumunda düzelme var ancak forma giyip giyemeyeceği belirsiz. Traore ve İlhan'dan sonra Koray ve Bilal'in de sezonu kapatmasıyla iyice sıkıntıya giren Gençlerbirliği'ni eksikler düşündürüyor. PAF takım takviyeli başkent ekibinin Sivas deplasmanından puan çıkarması zor gözükse de baskı altındaki Sivasspor'un zaman zaman bocaladığını biliyoruz. Beraberlik ihtimali göz ardı edilememeli.

Eskişehirspor - Trabzonspor

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Çok bulutlu, 19°C

Bir yanda ligimizin evinde kolay maç vermeyen takımlarından Eskişehirspor, diğer yanda deplasman fatihi Trabzonspor. Kırmızı-siyahlı ekipte Emre Toraman ve Engin Baytar'ın eksiklikleri fazlasıyla hissedilecek. Buna karşılık golcü futbolcu Batuhan'ın yükselen formu var. Trabzonspor cephesinde ise Gökhan Ünal'ın sarı kart cezası moralleri bozmuş durumda. Mutlak galibiyete ihtiyaç duyan iki takımın mücadelesinde öncelikle defansif tedbirler ön plana çıkacaktır. Açıkçası bu karşılaşmanın az gollü geçmesini bekliyorum. Bu maç için Trabzonspor'da Alanzinho, Eskişehirspor'da ise Youla'ya dikkat çekmek gerekiyor.

Fenerbahçe - Konyaspor

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: Şükrü Saraçoğlu Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 23°C

Ligdeki hedeflerinden çok uzaklaşmış olsa da Fenerbahçe her maçını aynı ciddiyette oynayıp alabildiği maksimum puanı almak istiyor. Ateş hattındaki Konyaspor ise bu maçı kazanarak bir çıkış yolu bulma peşinde. Teknik adam değişikliğine giderek takımın başına Ünal Karaman'ı getiren Konyaspor'un bu maçla birlikte biraz kıpırdanmasını bekleyebiliriz ama yeşil-beyazlı ekibin kapasite sorunu çektiğini gayet iyi biliyoruz. Evinde Sivasspor'dan sonra ligin en başarılı takımı olan Fenerbahçe, bu maçta da Konyaspor'a kolay geçit vermeyecektir. Fenerbahçe'de Lugano, Alex, Önder ve Can sakatlığı yeşil-beyazlılar için avantaj.

Bursaspor - Gaziantepspor

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: Atatürk Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 24°C

UEFA hedefini kovalamayı sürdüren Bursaspor, evindeki maçta Gaziantepspor karşısına mutlak favori olarak çıkacak. Her iki takımda eksikler göze çarpıyor ancak Gaziantepspor'un kaybı çok daha büyük. Kocaelispor mücadelesinde ayak bileğinde kırık oluşan ve 3 ay sahalardan uzak kalacak olan kaleci Murat Şahin'in yanı sıra sakatlığı devam eden Tabata ile yine Kocaelispor maçında sakatlanan Hakan Bayraktar Bursaspor maçında forma giyemeyecek. Hafif sakatlığı bulunan Murat Ceylan ile Julio Sezar'ın Bursaspor maçına yetiştirilmesine çalışılıyor. Bu durumda Bursaspor'un rahat kazanması beklenebilir.

Ankaraspor - Antalyaspor

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: Yenikent Asaş Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 21°C

Antalyaspor Teknik Direktörü Mehmet Özdilek, alacakları bir galibiyetin Antalyaspor'u Süper Lig'de bırakacağını söylüyor ve oyuncularını bu şekilde motive ediyor. Kırmızı-beyazlı takımda Orhan Ak, Vahap Işık ve Abdullah Çetin'in sakatlıkları bulunuyor. Vahap ve Orhan Ankaraspor'a karşı büyük olasılıkla forma giyemeyecekler. Ankaraspor cephesinde ise maçlarda yaşanan motivasyon kaybı bir numaralı sorun. Teknik Direktör Aykut Kocaman takımını maçlara motive etmekte hayli zorlanıyor. Ankara deplasmanlarında iyi sonuçlar alan Antalyaspor'un bu maçtan da kendisine yarayacak sonucu çıkartmasını bekleyebiliriz.

Ankaragücü - Denizlispor

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: 19 Mayıs Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 21°C

İşte size derbiyle birlikte haftanın en kritik maçı. 36 puanlı Ankaragücü ile 38 puanlı Denizlispor'un bu hayati maçında ibre Ankaragücü'nden yana. Daha önce 19 Mayıs Stadı zemininde oynanan maçlardan Denizlispor istediği sonuçları alarak ayrılamamıştı. Sarı-lacivertlilerde Igleisas, El Yasa ve Ceyhun'un sakatlıkları devam ediyor ve durumları belirsizliğini koruyor. Bu futbolcular forma giyemezlerse ibre bir anda Denizlispor'a dönebilir. Yeşil-siyahlı ekipte Çağlar'ın Ankaragücü'ne karşı forma giyme ihtimali bulunmazken düzelen Bangoura ve Berberovic oynayabilecekler. Her şeye rağmen Ankaragücü daha şanslı.

Kocaelispor - İ.B. Belediyespor

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: İsmetpaşa Stadı

Maç günü hava: Az bulutlu, 23°C

Ligin ilk yarısındaki maçı İ.B. Belediyespor 5-0 gibi farklı bir skorla kazanmıştı. Bu sonucun Kocaelispor'da ekstra motivasyon yaratması mümkün ancak bazı futbolcularıyla yollarını şimdiden ayıran yeşil-beyazlı ekip mücadele gücünden çok şey kaybetti. Son sekiz içinde en fazla gol atıp en fazla gol yiyen takım olan Kocaelispor, bu maçta da forvetlerinin yaratıcılığıyla maça tutunmak isteyecektir. İ.B. Belediyespor'un şu anki Kocaelispor'a oranla çok daha dengeli bir takım olduğunu biliyoruz. Tjikuzu ve Ekrem İ.B.B. için önemli kayıplar olsa da bol gollü geçmesini beklediğim bu maçta üç puanı alan taraf Belediyespor olacaktır.

Kayserispor - Hacettepe

Tarih: 23.05.2009 Saat: 20.00

Stat: Kadir Has Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 19°C

Ligin amaçsız iki takımının karşılaşması Kayserispor'un defansif görüntüsüne zıt şekilde "üst" bitebilir. Her iki takım da orta alanda iyi savaşan ekipler ancak Hacettepe'nin "Genç futbolculara şans vereceğiz" açıklamasıyla maç öncesi ağır basan taraf sarı-kırmızılılar oluyor. Kayserispor cephesinde Mehmet Topuz'un düzelerek antrenmanlara katılması moralleri epey yükseltti. Tolunay Kafkas'ın talebeleri evlerindeki bu son lig maçını kazanarak taraftarlarına üç puan hediye etmek isteyeceklerdir. Ayrıca Hacettepe'de Zoko, Tolga ve Sandro gibi futbolcuların sakat olduğunu siz okurlarımıza hatırlatmakta fayda var.

HAFTANIN HAKEMLERİ

23 Mayıs 2009 Cumartesi

20.00 Kayserispor - Hacettepe 

24 Mayıs 2009 Pazar

20.00 Bursaspor - Gaziantepspor 

20.00 Eskişehirspor - Trabzonspor 

20.00 Ankaraspor - Antalyaspor 

20.00 Kocaelispor - İ.B. Belediyespor 

20.00 Fenerbahçe - Konyaspor 

20.00 Beşiktaş - Galatasaray 

20.00 Ankaragücü - Denizlispor 

20.00 Sivasspor - Gençlerbirliği 

HAFTAYA BAKIŞ

Ceza tahtası

Sarı kart cezalıları: Barbaros Bahadır (Ankaragücü), Tomas Zapotocny (Beşiktaş), Emre Toraman (Eskişehirspor), Engin Baytar (Eskişehirspor), Ekrem Ekşioğlu (İ.B. Belediyespor), Eren Güngör (Kayserispor), Franco Cangele (Kayserispor), Sezer Badur (Sivasspor), Gökhan Ünal (Trabzonspor).

Kırmızı kart cezalıları: Bekir Ozan Has (Bursaspor), Razundara Tjikuzu (İ.B. Belediyespor), Murat Sözgelmez (Sivasspor).

HAFTANIN MAÇI

Beşiktaş - Galatasaray

Tarih: 24.05.2009 Saat: 20.00

Stat: İnönü Stadı

Maç günü hava: Sağanak yağışlı, 22°C

Tüm yazılarını göster