Kültürel ve gastronomik değerlerimiz dünyaya açılan penceremiz

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www. dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

✔ Kültürel değerlerimizi kültür turizmine dönüştürmek için

Cuma günü gazetede, Odak köşesindeki yazımda “şimdi uluslararası tanıtımın tam zamanı” diyor, bu konuda çok önemli çalışmalar yapan kuruluşlardan ONE Derneği’ni anlatıyordum.

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan bu haftaki konuğum. Pera Palas’taki sohbetimizde öncelikle ONE olarak yurtdışındaki çalışmalarından söz ettikten sonra “Aslında bir taraftan bu tanıtımları yaparken bir taraftan da yabancı dostlarımızı fiilen yerinde, söz konusu illerde ağırlayalım istiyoruz. İnşallah 2017’nin baharında bu çalışmayı başlatmayı hedefliyoruz. Altyapı hazırlıklarımız tamamlandı. Nerede konaklanacak, hangi destinasyonlarda yeme - içme olacak gibi… Onların da ülkemize geldiklerinde memnun kalacakları şekilde organizasyonumuzu tamamladık, doğru zamanı bekliyoruz. İnşallah ilkbaharda, oranın mevsimine de uygun bir zamanda gerçekleştirmiş olacağız.” diyor. Söyleşimizin ikinci bölümünde ise ülkemizin kültürel ve ekonomik değerlerini dünyaya tanıtmak konusundaki hassasiyetini bildiğim, özellikle son dönemde bu alanda çalışmalarına hız verdiğini işittiğim için Demet Sabancı Çetindoğan olarak yaptığı çalışmaları konuşuyoruz…

✔ “Bir Anadolu, Dört Deniz” MDD’nin yemeğinde buluştu

Mutfak Dostları Derneği’nin (MDD) Gastronometro’daki yemeğini, MDD üyesi, Gastronometro Direktörü Alman şef Maximilian Thomae hazırlamıştı. Alman dediğime bakmayın, neredeyse çeyrek asırdır Türkiye’de yaşıyor ve Türk mutfağının yukarıda birkaç cümleyle anlatmaya çalıştığım eksikliklerini kapatmak; modern yüzünü oluşturmak, yemek kültürümüze yenilikler katmak için kafa yoruyor, çalışmalar yapıyor. Rakılı dondurma, istakozlu mantı, çikolatalı ve kestaneli baklavalar, lokum ravyoli, asma yaprağına çorba gibi sonuçları gayet başarılı birçok denemeleri var. Salı akşamı yediklerimiz ise dört denizle kucaklaşma gibi büyük bir şansa sahip ülkemizin değerleri ile oluşturulmuş, Maxin ülkemizde geçen uzun yıllarının birikimi ile hazırlanmış yepyeni lezzetlerin festivaliydi…

✔ Pilavını yapıyor, bozasını içiyoruz: Bulgur

Buğdayın temizlenip kaynatılıp kurutulmasından sonra kabuğunun soyularak değirmende öğütülmesi ile ortaya çıkan bulgurdan salata da yaparız, falafel de, kuskus da, boza da, irmik helvası da, çiğköfte de, kısır da, çorba da… Liste, uzayıp gider, yeter ki kolları sıvayıp önlüğümüzü takıp mutfağa girelim!..

✔ Turizmin sigortası gastronomi…

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Turizmin Sigortası: Gastronomi” paneli düzenlendi. Etkinlikte, Türkiye’deki gastronomi turizmi potansiyelinin önemi ve bu potansiyelin yerli ve yabancı pazarlarla buluşturulmasının yolları tartışıldı.

✔ Türkiye’nin çikolata tarihi belgesel oldu

Nestlé Çikolata’nın desteğiyle hazırlanan ve çikolatanın yerli tarihini anlatan belgesel “Tadı Hep Damakta: Çikolata”, Türkiye’nin ilk belgesel ve gezi televizyonu İZ TV’de yayınlanmaya başlıyor. Belgeselde, çikolatanın keşfi, bu topraklara ilk gelişi, yaygınlaşması, Osmanlı Sarayı’nda ve toplumda nasıl karşılandığı, Beyoğlu’ndaki serüveni, zamanla değişen ve çeşitlenen damak tadına göre nasıl evrildiği ve hangi yöntemlerle hangi tatların elde edildiği tanıklarıyla ve uzmanlarıyla anlatılıyor.

✔ Gastromasa Konferansı için geri sayım başladı

Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi araştırmak, gastronominin Türkiye’de gelişimini sağlamak ve Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl 2. kez düzenlenen “Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’na katılacak isimler belli oldu.

✔ Hesaplı uçak bileti almanın püf noktaları!

Seyahat sitesi momondo’nun “Yıllık Uçuş Araştırması”na göre uçuştan 56 gün önce bilet alarak yüzde 28 oranında kâr edebilirsiniz. Yani, Yılbaşı için bilet almanın tam vakti! Salı günleri ve akşam saatlerinde uçmak da bilet fiyatlarını düşürüyor.

Tüm yazılarını göster