Krizin içinde kavrulan gelişmiş ülkeler 2014 yılına umutla giriyor. IMF’den sonra Dünya Bankası da krizin sona erme sürecine girdiği yönlü raporunu bu hafta içinde yayınladı. “Global Economic Prospects 2014” başlıklı raporda 2007/2008’de dünya ekonomisinin sürüklendiği krizin sona ermekte olduğunu ve 2014 yılında, özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomilerinde ciddi bir pozitif yönlü düzeltme hareketi izleyeceğimiz ifade ediliyor.
Dünya Bankası bu çerçevede dünya ekonomisinin 2014 yılında %3.2, gelişmiş ülke ekonomilerinin %2,2 ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin de ortalama %5.3 büyüyeceğini tahmin etmekte. Rapora göre 2014 yılında Euro alanı yeniden büyüme ile tanışacak, beklenti de %1.1, ABD ve Japonya’da da büyüme oranları artıyor, Bankanın tahmini ABD için %2.8, Japonya için %1.4. Beklentilerin gerçekleşmesi haline Japonya üst üste 3 yıl %1’in üzerinde büyüyerek deflasyondan çıkmış olacak. Bölgesel olarak 2014’de en yüksek oranlı büyüyecek ekonomi %7.2 ile Doğu Asya ve pasifik ülkeleri. Bu ülkeler içinde en hızlı büyüyecek olan ülke ise geçtiğimiz yıl sonunda ekonomiye ilişkin yeni kararlar alan Çin. Beklenti Çin’in 2014’de %7.7 oranında büyüyeceği yönünde. Dünya Bankasının Türkiye için büyüme beklentisi ise, Hükümetin Orta Vadeli Program hedefinin altında, %3.5.
Dünya Bankası Raporunun en ilginç bölümü ise, “Sermaye Akımları ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Riskler” başlığını taşıyan üçüncü bölümü. Raporda altı çizilen önemli nokta; kriz döneminde gelişmiş ülkelerdeki düşük faiz oranlarının gelişmiş ülkelere yönelik sermaye akımını güçlendirdiğini, ancak bu durumun 2014 yılında değişecek olması.
Bundan dolayı da Cari Açık/GSYH oranı yüksek olan ülkelerde risklerin artması da doğal bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye %7.4’lük oranla Avrupa ve Orta Asya Cumhuriyetleri arasında en yüksek cari açığa sahip olan ülkeler arasında. Ancak burada ince bir nokta var. O da Türkiye’nin önündeki ülkelerin hepsinin küçük açık ekonomiler olduğudur. Yani hiç birisi bizim çok övündüğümüz G-20 üyesi değil.
Hal böyle iken, Türkiye’de ekonominin unutulup, halkın devletine el koyma savaşımına girilmesi, umarım başımıza büyük işler aşmaz. Zira usta şair Edip Cansever’in “Gül Kokuyorsun” şiirinde söylediği gibi “Büyük sular büyük gemileri sever.” Bundan dolayı da karşılaştırmalar ve tartışmalar yapılırken büyüklükler göz önüne alınmalı. Yoksa batarsınız.