Kriz ortasında bir vaha

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Dünya ekonomik krizle boğuşurken, firmalarda ardı ardına tasarruf tedbirleri açıklanıp, işten çıkartmalar yaşanırken, Avrupa’nın ilk şovu start almaya hazırlanıyor. Ardı ardına yeni model projelerinin iptalinin duyurulmasına rağmen, 85 yeni modelin dünya ve Avrupa tanıtımının yapılacağı Cenevre, bu yılın en önemli iki buluşmasından bir tanesi olacak. Tabii bu arada şeytanın avukatlığına soyunup, sonbaharda kapılarını açacak Frankfurt Fuarı’na kadar kaç otomotiv firması kalır sorusunu da sorabiliriz. Ama, en azından bugün güzelliklerden bahsedelim.

Cenevre’de şov 110 ülkeden, 10 bin basın mensubunun katılımıyla yarın açılıyor. Tutku’nun tema olarak seçildiği şovu 700 bin kişinin ziyaret etmesi beklenirken, 85 yeni model sahne alacak. Fuardı, çevre konsepti üzerinde o kadar çok duruluyor ki bir salon sadece çevreye duyarlı teknolojilere ayrılmış. Her yıl geliştirdiği birbirinden ilginç araçlarla, ki içinde suda gidenleri ve uçanları bile vardı. Dikkatleri üzerine çeken İsviçreli otomobil üreticisi Rinspeed, yolcu sayısına göre boyutları değişebilen dünyanın ilk aracını sergileyecek. ’iChange’ adlı yeni konsept modeli, bir düğme yardımıyla saniyeler içerisinde tek kişilik spor bir otomobilden üç kişi için yeterli konfor sunan bir araca dönüşebiliyor. Fuarın diğer dikkat çeken modelleri ise BMW 5 Serisi GT, Renault Scenic, Peugeot 3008, Opel Ampera, Nissan Qazana, Audi TT-RS, Mercedes E-Serisi Coupe, Mitsubishi Sport Air ve Rolls Royce 200EX’den oluşuyor.

Krizin ortasında, çölde bir vaha gibi ilgi çekecek, firmaların yöneticilerinin, basın mensuplarının ve otomobilseverlerin biraz nefes alabilecekleri bir ara olacak Cenevre ile ilgili tüm detayları hafta içinde yine bu sayfalarda bulabileceksiniz.

NOT: Bugün DÜNYA Gazetesi’nin 29. Kuruluş yıldönümü. DÜNYA Gazetesi, birçok meslektaşımızın, sektöre ilk adımını attığı yer, bir okul olmuştur. Yıllar içinde farklı sektörler açısından referans noktası olmayı başaran DÜNYA Gazetesi’nin önümüzdeki yıllarda da bu başarısını sürdürmesini diliyorum.

Tüm yazılarını göster