Kritik gün geldi

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Akyol / Finansinvest

Bugünün ve haftanın en önemli gündem maddesi Kansas Fed tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Jackson Hole Sempozyumu. "Krizden bu yana para politikası" temalı bu yılkı toplantıda Fed Başkanı Bernanke bugün saat 17:00'de konuşacak. 2010 yılı toplantısında yaptığı konuşmada ekonomideki aşağı yönlü risklere dikkat çeken Bernanke yeni bir niceliksel gevşemenin de (QE2) sinyalini vermişti. Gelecek dönemde atılabilecek adımlara ilişkin sinyal arayan piyasalar açıklamaları yakından takip edecektir.

Fed'in 31 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında makro ekonomik verilerin güçlü bir toparlanma sinyali vermemesi durumunda parasal genişlemenin kısa vadede gerçekleşebileceği yönünde mesaj çıkmıştı. Dolayısıyla önümüzdeki iki haftalık süreçte ABD'de açıklanacak veriler beklentilerin şekillenmesi açısından da oldukça önemli. Mevcut durumda verilere bakıldığında ABD ekonomisinin ciddi bir zayıflık göstermekten uzak olduğu net bir şekilde söylenebilir. Perakende satışlar gibi tüketici harcamalarını önemli ölçüde yansıtan verilerin yanı sıra dayanıklı mal siparişleri, konut verileri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları ılımlı da olsa toparlanma sinyalleri vermeye devam etti. Ancak yine de Fed'in atacağı adım üzerinde özellikle Eylül ayı başında açıklanacak olan Ağustos ayı tarım dışı istihdam rakamının etkili olması beklenebilir. Tarım dışı istihdam Mayıs ayında 69 bin ile son ayların dibini görmesinin ardından sonraki iki ayda toparlanmaya başladı. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının ay içinde ılımlı seyrini sürdürmesi Eylül ayında açıklanacak tarım dışı istihdam rakamında önemli bir zayıflık görülmeyeceğini işaret ediyor.

Sadece makroekonomik veriler değerlendirildiğinde Fed'den yeni bir niceliksel gevşeme gelme ihtimalinin çok yüksek olmadığı söylenebilir. Fed içinde ise bu konuda tam bir fikir ayrılığı söz konusu. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in son toplantısından bu yana verilerin daha güçlü geldiğine dikkat çekerek acil gevşeme ihtiyacı ve faizlerin 2014 sonuna kadar düşük kalmasını gerektirecek bir nedenin olmadığını belirtmişti. Bu sene oy hakkı olmayan Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise tam tersi bir açıklama yaparak daha fazla genişleme yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Jackson Hole toplantısında Fed Başkanı Bernanke'nin ise tutanakları teyit ederek ihtiyaç duyulması halinde Fed'in daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu ve bunun için de çok çeşitli opsiyonlara sahip olduklarını söylemesi beklenebilir. Ancak net bir sinyal verip vermeyeceği önemli bir soru işareti olarak varlığını sürdürüyor.

Tüm yazılarını göster