Kritik bir dönemece daha giriyoruz

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Alper Koç / Yatırım Finansman

Yeni yıla kredi notu artışı ve göreceli daha iyi büyüme performansı beklentileriyle iyi başlayan IMKB 100 endeksi, Ocak ayının sonlarına doğru bankacılık sektörüne gelen coşkun alımlarla 86.787 zirvesini gördü. Dünya piyasaları açısından önem taşıyan ABD ve Almanya borsa endekslerininin geçtiğimiz haftalardaki güçlü görünümlerine rağmen, zirveden itibaren olumsuz ayrışmaya başlayan IMKB 100 endeksi, geçtiğimiz hafta kapanışına kadar bu görünümünü devam ettirerek 75.800 seviyelerine kadar indi.

Böylece endeksin Ocak ayındaki zirve seviyesinden geçtiğimiz hafta gördüğü dip seviyeye kadar yaşanan kayıp 11.000 puana ulaştı. Son dönemde yurtdışında gelişmiş piyasaların göreceli güçlü performanslarına,  içeride büyüme ve cari açıkla ilgili gelen olumlu rakamlara ve % 5.70'li seviyelerin altına kadar inen gösterge faize rağmen ısrarlı bir baskıyla göreceli güçsüz performans gösteren IMKB 100 endeksi, 2007 yılında 51.070 seviyesinden geçen USD bazındaki tarihi zirvesine ulaşamadan bir kez daha sert satışlarla karşılaştı. Geçtiğimiz Pazartesi günü itibariyle DJI endeksi 14.081 seviyesini görerek 2007 yılından sonraki en yüksek seviyeye ulaşmışken IMKB 100 endeksi 76.000 seviyesinin hemen altından zar zor destek buldu.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, 2013 yılına dair tüm olumlu beklentileri bir kenara koyup piyasalardaki fiyatlama dinamiklerine odaklanırsak, USD bazında 51.070 seviyesi geçilmediği sürece, 2008 yılı diplerinden başlayan yükselişin USD bazında hala bir geri alış çabası görünümünde olduğunu kabul etmek gerekiyor. Nitekim endekste son aylarda oluşan "yükselen takoz"'un üst bandı ihlal edildikten sonra gelen sert ve derin satış dalgasıyla şimdilik 2007 yılından gelen trend direnci geçilemeden yeni bir düzeltme içerisine girdik.

Bundan sonra ne olur? Bu hafta başına kadar geçtiğimiz dönemler boyunca göreceli güçlü görünümlerini sürdüren ABD ve Almanya piyasalarındaki yükseliş çabalarının önümüzdeki haftalarda devam ettiğini ve yeni zirvelerin test edildiğini görürsek, IMKB 100 endeksinde de kısa vadeli bir yükseliş çabası daha gözlemleriz. Ancak özellikle 2007 zirve seviyelerine çok yaklaşan S&P ve DJI endekslerinde geçtiğimiz günlerde başlayan satışların derinleştiğini görürsek, orta vadeli yükseliş kalıplarının   görünümleri dolayısıyla bu piyasalarda 4 yıldır devam eden geri alış çabasının da tükenmiş olma ihtimalinin arttığını düşüneceğiz. Bu durumda IMKB 100 endeksinde geçtiğimiz Ocak ayında başlayan düzeltmenin daha da derinleştiğini ve 2013 yılına ilişkin beklentilerin aksine bir kez daha finansal katılımcı kitlesini ters köşeye yattığını görebiliriz.

Uzun zamandır görmediğimiz ölçekte kritik bir dönemece daha giriyoruz. Bu dönemecin sonunda 13 yıllık bir döngünün ardından finans piyasalarında çok büyük çoğunluğun tahmin etmediği ölçekte bir düzeltmenin ilerlemekte olduğunu da görebiliriz, uzun yıllardır yaşanmamış ölçekte bir coşkunlukla yeni zirvelerin test edildiğini de...

Şimdilik gerek ABD hisse senetleri endekslerinde , gerekse IMKB 100 endeksinde USD bazında oluşan orta vadeli yükseliş kalıplarının,  hala zigzag yapıda ilerleyen ve gittikçe momentumunu kaybeden yukarı yönlü düzeltme karakterinde ilerlediğini gözlemliyoruz. Bununla birlike ucuz- pahalı kavramının yatırımcı kitleleri arasında göreceli bir kavram  olduğunu da unutmadan, döviz, tahvil ve hisse senetleri piyasalarının tamamını kapsayan yatırım stratejilerinin tekrar gözden geçirilmesi gereken bir döneme de giriyoruz.

Tüm yazılarını göster