Kritik bir cuma…

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serhan Yenigün / Finansinvest

Küresel piyasaların önemli kaynama noktaları için kritik gelişmelere gebe bir Cuma günüdeyiz. Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da kaynayan kazan konusunda bugün iki önemli gelişme izlenecek. Birincisi, NATO'nun Libya konusunda çizeceği yol haritası. Burada, Libya'ya askeri müdahale seçeneğinin dahi masada olduğunu görüyoruz ki, bu senaryo piyasalar açısından hiç de olumlu değil. Yatırımcılar, Kuzey Afrika'da yeni bir Irak ya da Afganistan istemeyecektir. Ek olarak bugün öğleden sonra Suudi Arabistan'da iktidar karşıtları tarafından yapılması için çağrılarda bulunulan gösterilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği kritik. Eğer gerçekleşir ve sert bir polis-asker müdahalesi ile karşılaşılırsa sivil huzursuzluğun bu ülkeye de sıçradığı yorumlanacak. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ve rezerv sahiplerinden biri olan Suudi Arabistan'da bir iç karışıklık çıkması petrol fiyatlarının ekonomik modellerle izah edilemeyecek seviyelere yönelmesine neden olabilir. Böyle bir durumda küresel çapta artan enflasyon, cari açık ve belki de büyümelerde zayıflık kaygıları yeniden piyasaları baskı altına alacaktır.

Bugün takip edilecek bir diğer önemli gelişme ise, Avrupa'da Euro Bölgesi Liderleri'nin görüşecekleri Portekiz konusu. Borç yükü ve bütçe açıkları nedeniyle riskli durumda görülen Portekiz için nasıl bir destek planı oluşturulacağı hem bu ülke hem de bölgedeki diğer sorunlu ülkeler için bir örnek teşkil edecektir. Piyasaların da buradan gelecek mesajları önemle takip edeceğini düşünüyoruz.

Petrol fiyatlarının çok kısa sürede ve hızla yükseldiği günlerin ardından son dönemde denge bulduklarını görüyoruz. Ancak, bu dengelenmenin ne derece kalıcı olacağını kestirmek şimdilik zor. Bununla beraber, yüksek enerji maliyetlerinin enflasyonist baskıları ve cari açık kaygıları piyasaları bir süre daha zayıf tutabilir. Ara ara tepki alımları görülmekle birlikte petrol fiyatları ve faiz oranları istikrar kazanana kadar piyasaların huzur bulamayacağını düşünüyoruz. Bu konunun netlşmesi ise, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın siyasi istikrarı yakalaması ile mümkün olacağından finansal modeller bu dönemde sonuç veremiyor. Yatırımcıların temkinli kalması ve risklerini düşük ya da kontrollü tutmaları gereken bir dönem geçiriyoruz. Bugün haftanın son işlem günü olduğundan, haftasonu gerçekleşebilecek risklere karşı defansif kalmak isteyen yatırımcılar günün sonuna doğru pozisyon azaltmayı tercih edebilirler. Özellikle kısa vadeli pozisyonlar açısından dikkate alınması gereken bu olasılığı da hatırlatalım.

Tüm yazılarını göster