Kristal küre vakti

Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Yılın yine "o" zamanı geldi çattı. 2014 yılı için beklentilerimi " Kristal kürenin gösterdikleri" başlıklı yazımda paylaşmıştım. Görüşlerin nasıl bir performans gösterdiği elbette okuyucunun takdirinde. 2015 beklentilerimi paylaşmadan önce iki noktayı hatırlatmak isterim. Her yıl olduğu gibi 2015 yılında da beklenmeyen gelişmeler vuku bulacaktır. Bu gelişmeler yıl başında oluşturulan oyun planını değiştirecek önemde ise plan elbette değiştirilmelidir. İkinci nokta ise bir beklentinin doğru çıkması için trendin doğru tespit edilmesi gerekir. Örneğin 2014 için "altın 1180 seviyesinin altına düşecek" beklentim reel faizler ve FED politikasında trendi doğru tespit etmemle doğrudan ilişkili bir beklentiydi.

Peki 2015te ana trendler neler olabilir? Doların tüm para birimlerine karsı değer kazanmaya devam etmesini bekliyorum.  Tahminlerin çok ötesinde değer kazanma potansiyeli bulunuyor. Ancak elbette bu düz bir çizgi seklinde olmayacaktır. Yaklaşık 3 aydı ECB varlık alımlarına girişeceğini , bunun 1 trilyon euro civarında olacağını davul zurna ile ilan ediyor. Tüm piyasa da Ocak ayında bu kararın açıklanmasını bekliyor (ben Marti düşünüyorum). Ocak toplantısında 1 trilyon euroluk bir "QE"  açıklanırsa bu sürpriz etkisi yaratarak piyasaları şaşırtmayacağına göre euroda büyük bir değer kaybına neden olur mu? Bu ve bunun gibi sorular nedeni ile dolarda düz bir çizgi beklemiyorum ama paritenin yönü 1 ve altına doğru olacaktır.  Peki hisse senedi piyasaları nasıl bir performans gösterebilir? 2014 için paylaştığım beklentiyi 2015 yılında da paylaşmak durumundayım. S&P en az 10% üzerinde değer kazanırken diğer ülke endekslerinden iyi performans göstermeye devam edecektir. Elbette ECB'nin QE açıklaması ile yılın ilk döneminde Avrupa hisseleri de olumlu bir seyir içinde olabilir ancak kalıcı olmasını beklemiyorum.

Global ekonomik durumu kısaca açıklamak gerektiğinde ABD ve diğerleri diyebiliriz. ABD ekonomisi yüzde 2.5 civarında makul bir büyüme gösterirken dünyanın geri kalanı yavaşlama (Cin) ve resesyon ( EB ve Japonya) ile mücadele içinde . FED bilanço büyümesini sonlandırırken faiz artışlarını tartışıyor. Öte yandan ECB bilançosunun büyütmeye yeni başlayacak , Çin faiz indiriyor, BOJ bilanço büyütüyor.  Kısacası bu Mersine ve tersine koşma durumu bir sure daha ABD doları ve varlıklarını destekleyecek.

2014 yılında Altının 1180 seviyesini kırması ile dip yapmasını bekliyordum. Elbette bu dip çoktan gerçekleşmiş olabilir, ancak ben en az 1000 seviyesine kadar sürecek bir satış dalgası daha bekliyorum. Bu nedenle altın 2015 yılında cari seviyelerden daha aşağıda bir dip oluşturacaktır. Bu dibin çok önemli bir alış fırsatı yaratacağını düşünüyorum. Hisse piyasaları ne kadar yukarı trendi içinde olsa da bu trend yeni bir boğa piyasasına değil olgunlaşmış bir boğaya ait. Ve sona ermesi büyük bir krizle es zamanlı olacak. Bu nedenle altın önemli bir koruma.

Son olarak bonolara değinmek doğru olacaktır. Avrupa bonolarının bir bölümünde, yani çevre ülke bonolarında, ciddi bir balon olduğunu düşünüyorum. ECB alımları fiyatları bir sure daha destekleyebilir ancak yılın 3. çeyreğinden itibaren krizin geri dönmesini ve Avrupa bonolarını hedef almasını bekliyorum. ABD tahvilleri farklı dinamiklerle biraz daha destek bulacaktır ancak 2015te denge yüzde 3 civarında oluşmaya başlayacak. Petrolde ise daha düşük seviyeler bekliyorum ve içinde bulunduğumuz seviyelerin kalıcı olduğuna inanıyorum. Tüm Dünya okuyucularının yeni yılını kutluyorum.
 

Tüm yazılarını göster