Kredi Kartı borçluları para bulamadı, "yeniden yapılanma imkanından

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

7 Temmuz'da yürürlüğe giren "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu" kapsamında kredi kartı borcunu taksitlendirmek için son haftaya girildi.

Kredi kartı borçlarının taksitlendirilmesi konusundaki yoğun istekler sonucu,uzun tartışmalar ile bir kanun tasarısı hazırlandı. Tasarı kanunlaştı. Yürürlüğe girdi.

Genel bekleyişe göre çok sayıda borçlu bu kanuni imkandan yararlanarak borçlarını yeniden yapılandıracaktı.

Kanunun süresi bitiyor. Verilen bilgilere göre çok az borçlu yeniden yapılandırma girişiminde bulundu.

8 Eylül'den itibaren, yeniden yapılandırılmayan borçlar için bankalar kanuni takibata geçecekler.

Yapılan açıklamalara göre, kredi kartı borcu sebebiyle haklarında icra takibi başlatılmış 875 bin kişiyi kapsayan ve toplam 3 milyar 100 milyon lira olan borcun, 251 milyon lirası yapılandırıldı.

Açık anlatımıyla toplam borcun yapılandırılan bölümü yüzde 8 'lerde kaldı.

Halbuki getirilen kolaylık ile çok kişinin borç takibinden kurtulmak için taksitlemeden yararlanması bekleniyordu.,

7 Temmuz'da yürürlüğe giren kanun ile ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'' kapsamında kanunda yapılan değişik, ''parası olmadığı için kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişiler''e kolaylıklar getiriyor.

Tüketiciler Birliği Başkanı, başvuruların azlığını şöyle izah ediyor: "Parası olmayan tüketici, borcunu yapılandırmak için para bulamadı. Bankalar, yapılan başvuruları ilk başlarda kabul etmedi. Sistem yoğunluğunu gerekçe gösterilip, tüketiciler ilk 2-3 hafta geri çevrildi. Ardından bazıları, tüketicileri, borçlarıyla ilgilenen avukatlarına yönlendirdi. Avukat parasını aradan çıkarmak için böyle bir yol denediler.

Avukat parasının tamamının ödenmesini istediler. Bu konuda tüketicilerden yoğun şikayet aldık. Halen bu uygulama devam ediyor. Tüketici, icra takibi yüzünden ortaya çıkan avukat parasının tamamını ödemek zorunda değil. Kanunda bu açıkça belirtiliyor. Avukat parasının yüzde 75'i silinecek ve yüzde 25'i yapılandırmaya dahil edilecek.''

Tüketiciler Birliği Başkanı, bu tür sorunlar nedeniyle hedeflenen tahsilatın gerçekleşmediğini dile getirerek, 'Bankalar, 8 Eylülü bekliyor. Zaten faiz üstü faizle kredi kartı borçları beklenmedik rakamlara ulaştı. Bu borç yüzünden daha fazla mağdur olmamak için tüketicilerin bankalara giderek yapılandırmaya gitmesini istiyoruz. Ne yapıp etsinler, mutlaka borçlarını yapılandırsınlar.''diyor.

Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme, 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takip olunan tüketicileri kapsıyor.

''Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'' uyarınca, sözleşmede belirtilen asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamıyor.

Haklarında ihtar çekilenler veya icra takibi başlatılanlar ya da kurulca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üçüncü, dördüncü veya beşinci grup krediler ve diğer alacaklar içinde sınıflandırılmış kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri, düzenlemeden yararlanmak için belirtilen süre içinde bankalara, avukatlarına, varlık yönetim şirketlerine veya temsilcilerine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.

Kart sahipleri, bunu yapması durumunda, icra takibine konu olmuş takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretinin yüzde 25'ini de kabul edilen plan çerçevesinde borçlarını ödeme hakkına sahip oluyor.

Acaba borçlular neden yeniden yapılandırma imkanını değerlendiremedi?:

- Kriz nedeniyle kart borçluları daha güç duruma düştü.

- Kart borçluları o kadar güç durumda ki yeniden yapılandırma için gerekli az miktardaki ön ödemeyi yapabilecek durumda değiller.

Açık anlatımıyla kredi kartı borçlularının durumu bireysel olmanın ötesinde ekonomik-sosyal-toplumsal bir olay, bir sorundur.

Bu sorun iyi anlaşılmaz ise ekonominin ve tüketicinin gerçek durumu da iyi anlaşılamaz.

Tüm yazılarını göster