Kredi Garanti Fonu çalışmıyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Sabah'ta Hazal Ateş'in Ankara'dan gönderdiği bir haber yayınlandı. Önce haberi aktarayım: Krizde zor günler geçiren reel sektör temsilcileri vergi ve sosyal güvenlik borçlarının yapılandırılması başta olmak üzere sorunlarının giderilmesi için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kapısını çaldı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Kredi Garanti Fonu'nun çalışmamasından dert yandı.

Bakan Babacan da hemen devreye girerek, "Sorunu çözün" talimatı verdi.

Babacan, geçen hafta kendisini ziyaret ederek sıkıntılarını anlatan sanayicilerin konuğu olacak."

Bu haber önemli. (1) Kriz başka ülkelerde nerede ise sona erecek. Biz henüz Kredi Garanti Fonu'nu işletemedik. (2) Kanunun çıkması, bakanın talimat vermesi işe yaramıyor.

Krizden sonra başka ülkeler gibi bizim ülkemizde de krizden etkilenen işletmeleri, işçileri korumaya dönük tedbirler açıklandı. Bunların hemen hemen hiçbiri uygulanamadı.

Krizden en çok KOBİ'ler etkilendi. KOBİ'lerin ise 2 önemli sorunu var: (1) Ayakta kalmak için kredi desteği istiyorlar. (2) Sosyal sigorta ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyorlar.

Bugüne kadar sosyal sigorta ve vergi borçlarının ertelenmesi konusu ele alınamadı. Somut adım olarak Kredi Garanti Fonu'nun işletilmesi için kanun çıkarıldı.

Ama görülüyor ki Kredi Garanti Fonu çalışmıyor. Halbuki bu yeni bir sistem değil. Bu konuda yılların birikimi var.

Görünürde bankalar kredi vermeye hazır. Öte yanda KOBİ sahipleri destek arayışında. Ama sonuç alınamıyor ise, demek ki burada bir tıkanıklık var.

Kredi Garanti Fonu'nun işletilememesinde tıkanıklığın nerede olduğunu bulmak çok önemlidir.

Çünkü (1) Kaynak var (2) Sistem kurulu (3) Hükümet bunun işletilmesini istiyor. Ve de sistem çalışmıyor.

Hükümet yeni bir hükümet olsa, bürokrasinin icraatı engellediği söylenir. Halbuki hükümet kendi bürokratlarını tayin etti. Sorumluların hemen tamamı hükümet tarafından tayin edilenler.

Kanun çıkıyor. Bakan talimat veriyor. Sistem işlemiyor. Bakan şikayet üzerine "Sorunu çözün" diyor. Ve sorun gene çözülemiyor.

Kredi garanti fonu olayı bir örnektir. Kriz sonunda hükümetin açıkladığı tedbirlerin hemen tamamı bu örnekte olduğu gibi uygulamaya konulamamış veya uygulama sonuç vermemiştir.

TOBB'a önemli bir görev ve sorunluluk düşüyor. TOBB kriz sonu hükümetin açıkladığı tedbir paketlerinin uygulama durumlarını ve sonuçlarını ortaya koyacak bir araştırma yaptırmalıdır.

Bu araştırmanın sonuçları hükümete yol gösterir. Özel sektör bu araştırma sonuçlarına dayalı olarak derdini hükümete daha iyi anlatabilir.

Tüm yazılarını göster